Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

En fågeltur med cykeln

Som vanligt ett par veckor bak i tiden.

Ovanför huset cirklade tranorna, en bra start på dagen. Jag tog elcykeln ett par km utanför byn. Närmade mig en undanskymd äng försiktigt till fots.Där stod tranorna som jag hoppats. I det ögonblick de får se mig bak buskarna lyfter de. Sedan såg jag in bland träden. Men vad är det? Liknar en trädpiplärka, men jag vet inte riktigt.Ställde mig en bit in i en träddunge, väntade i tystnaden. Plötsligt hördes välbekanta diskreta ljud längre upp i löven, som när löv faller, men inte vid marken. Sen hörde jag tydligare, och såg dem. Det var ett meståg. Eller vad jag ska kalla det för. Det verkar som om när häckningen är över, så samlas alla möjliga småfåglar och drar tillsammans i matsök genom skogen. Ger väl bättre säkerhet. Men hade jag tur nu?Jodå! Två eller tre stjärtmesar såg jag också. Denna i typisk fågelposition, med stjärten mot mig. Sedan drog de snabbt vidare. Underbart är kort. Tog cykeln hemåt.På ett fält i byn hade storkarna sin årliga höstkonferans. Det har de ett par veckor varje år, kommer från olika håll, och står på något fält ett par timmar tillsammans under dagen. Undrar om de kommunicerar på något sätt. Tog några bilder, så ni får se. De håller ett avstånd på 30 meter, om de ska vara obesvärade. Här en i profil. En större ringmärkning på ett ben, en mindre på det andra. Den här har trampat djupt i leran. På håll såg det ut som ett illa läkt benbrott, men det var bara lera. Sen var jag hemma någon minut senare. 

Inlagt 2016-10-01 20:53 | Läst 680 ggr. | Permalink
Fina fågelbilder Stefan! :) Det är väldigt sällan jag får möjlighet att fota fåglar, det är ju så kul! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2016-10-01 21:12
Du får se fram emot pensionen Tommy, då får du tid.
Vad härligt! Det finns mycket att se i ditt närområde.. Fågeln i bild 3 tycker jag ser ut som en Grå Flugsnappare! Jag anar de längsgående ränderna som dom har på hjässan!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2016-10-01 22:25
Hoppades du skulle svara. Tack, nu vet jag!
Hej Stefan.
Det er imponerende med de naturbilleder - jeg er lidt misundelig.
Det lyder også godt med den der el-cykel.
Hilsen fra Erik.
Svar från Vibybo 2016-10-01 22:33
Tack Erik! Det är inte lätt med naturbilder mitt i Roskilde, du kan nog inte heller så lätt kasta dig av din elvagn för att jaga en fluga med makroobjektivet. Så jag är glad för min cykel, och att kunna gå av den och in bland träden. Den är dansk cykeln http://promovec.com/e-bikes/ , en röd damcykel.
Fin bildsvit! Var finns det så gott om stork? Jag trodde att den var på väg att försvinna från Sverige.
Svar från Vibybo 2016-10-02 07:02
Tack Ernst Göran. Storken återinförs, har fått hjälp, men ökar i antal av sig själv också. Det går åt rätt håll.
Är det en gammal märkning som ärgat på benet, inte bra iså fall/bert
Svar från Vibybo 2016-10-02 12:02
Jag vet ju inte säkert, storkarna har gett sig i väg nu. De som flyttar vill säga. En stannar. Såg värre ut på håll än uppförstorat.
Tur att det var fåglar som du var på tur till, blev lite orolig över att du gjort en flygtur med cykeln. ;)
Finfina fågelbilder och stork har jag då bara sett en enda gång i Sverige. Så speciellt för mig att vi vände med bilen och körde tillbaka en masa km för att komma på rätt sida för foto.
Svar från Vibybo 2016-10-02 14:05
Tack Margareta! Jo, jag ser ibland på sommaren upphetsade turister när någon stork råkat landa i närheten. Dyr optik riktas mot pippisarna. Men ännu har jag inte kommit mig för att ta en bild av dem och storken tillsammans.