Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Ett mycket närgånget besök hos en fastboende, korsspindeln.

Sätter spindel i rubriken så den som vill kan hoppa över. 

Har i minst 30 år hemma haft en korsspindel boende just utanför altandörren. Nu kanske det inte är samma spindel, men den ser likadan ut. Den har ett krypin under ett fönsterfoder, trodde den skulle försvinna när jag renoverade fönstret, men jag var försiktig, och till min glädje stannade den. Varje sommar sitter den på samma plats i solen, ett litet sällskap på uteplatsen. I år såg den ovanligt välvuxen ut, tog en bildserie på den. Inställningar samma, f 18, 1/250, ISO 400, blixt om det behövs. I stark sol bara bländare 16-18. 

Först sedd från ena hållet, sitter på ett tomatblad. Vaktar nätet.Sen från andra hållet. Se hur benen fram och bak har små klor som håller i nätets fästtrådar. Känner efter fångad flugas vibrationer. Sen ett porträtt en face så klart. Som ni ser på bladet har jag vänt bilden, den gömmer sig under. Säkrast så i en fågelväns trädgård.Och så snett framifrån. Se hur litet huvudet är i jämförelse med bakkroppen. Huvudet med alla ögon som täcker mer synfält. Benet längst till vänster, klon fäst i bladet, håller lätt den stora kroppen uppåner. 2 leder upp en lite genomskinlig utbuktning, troligen muskel. Den svarta pinnen under mandiblerna är en gåta, kan ju vara skräp. Uppifrån (men egentligen underifrån). Så vacker teckning, sparsamt färgad. Tre andningsrör mynnar på varje sida om mittlinjen på kroppens ovansida. Och ett huvud blixtgenomlyst. Tror det svarta är synnerver som går mot hjärnans bakre delar. Precis som hos oss. Men om spindelns synnerver korsas också, det vet jag inte. 

Inlagt 2016-09-27 19:53 | Läst 3179 ggr. | Permalink
Du har tydeligvis tjek på både macrofotografering og insekter Stefan. Stor respekt for det.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2016-09-27 21:36
Tack Erik. Jag försöker. Mycket större förstoring än så här är svårt. Skärpedjup, ljus. Darrar. Svajar lite. Märks inte direkt annars, men när det gäller millimeter, är det alltför tydligt.
Oj, oj, oj !!! En av mina favoriter. Det här är en av de mest praktfulla spindlar man kan fotografera "hemmavid" och du har verkligen lyckats fånga dess karaktär i dessa bilder. Regelbundenheten i de stora hjulnäten kan man ana i den första bilden. Porträtten rakt på är strålande och jag vet hur svåra de är att ta för spindeln är väl så stor för makro.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2016-09-27 21:37
Mycket tack Lena. Blixtljuset kan få fram intressanta detaljer hos andra insekter också.
Vilka bra bilder du visar och fint med lite info också. Gillar att fota spindlar men har läst på dåligt så jag vet inte så mycket om dom.
ing-marie
Svar från Vibybo 2016-09-28 06:44
Många tack Ing-Marie, har saknat din blogg ett tag. Jag gillar faktaläsning bara,, det är spännande.
imse 59 2016-09-28 07:07
Det beror på tidsbrist. Men det dimper nog ner en blogg på skäggmesar inom kort. Har varit vid Hjälstaviken i två dagar, kom hem i går.
Men nu är det jobb som gäller. Och till råga på allt så tror jag det skall bli norrsken i kväll, ibland önskar man att man kunde klona sig :-)
ing-marie
Intressant, spindlar är definitivt inte mina favoritdjur men med din förklaring så blir det lättare att titta på dem och uthärda att de finns.
Svar från Vibybo 2016-09-28 12:10
Tack Margareta, det gör mig glad!