Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Går på vattnet

Det får gå undan med blogg och Fotosidan, tiden är vikt åt att hjälpa frun. Hon fick ny knäprotes igår, utskriven och hemskickad precis 24 timmar efter ortopeden satte stygnen, det går undan så fler kan få hjälp, en bra tanke. Det blir septemberbilder på skräddare, kända för sin förmåga att inte bra gå, utan också kunna hoppa på vatten. Det har de nytta av som aktiva rovdjur om andra insekter råka falla i vattnet. Deras ben är vattenavstötande och ytspänningen tillsammans med deras obetygliga vikt gör att de inte sjunker. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ytsp%C3%A4nning

Först översiktsbild på miljön, en liten å

här samlas de över någon som fallit i vattnet

denne stackaren

bladlöss går också bra

som här

och resten av bilderna visar dem bara, artbestämningar känns hopplöst då deras färgnyanser är så föränderliga med ljuset

Inlagt 2023-12-15 17:04 | Läst 283 ggr. | Permalink
Fantastiska bilder på fantastiska insekter!
Svar från Vibybo 2023-12-16 09:10
Tack så mycket Sven, vi är nog många som sett på dem och funderat genom åren.
Mycket bra bilder!
Jag har ofta legat vid stranden vid lugnvattnet och fascinerats av den här insekten. Det som förvånar är hur fort dom kan springa på vattenytan. Man tycker att inbuktningarna dom gör i ytspänningen skulle bromsa - men med några snabba sparktag sätter dom iväg i en häpnadsväckande fart.
Svar från Vibybo 2023-12-16 09:15
Ja Peter, har sett på skräddare sen barnsben, de är ju avvikande i sitt sätt att leva. För att veta hur de kan förflytta sig så snabbt (nödvändigt för de flesta rovdjur) så skulle jag tro att höghastighetsfilmning är nödvändigt. Tack för kommentaren!
Nummer fyra och fem - så fina.
Förövrigt så fint med "fotavtrycken" i vattnet.
//Lola
Svar från Vibybo 2023-12-16 09:25
Ja, det gällde att få med fotavtrycken i vattnet! Låg vinkel och motljus. Tack Lola!
Hej,
Biologi, kemi, fysik i makalös samverkan till informativa bilder.
Man slutar aldrig förvånas.
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2023-12-16 09:32
Nä man blir ständigt förvånad, naturen är mer fantastisk hela tiden ju längre den studeras. Tack Bob!
Mycket fina beskrivande bilder! Mvh Wolfgang
Svar från Vibybo 2023-12-16 09:38
Beskrivande gillar jag, tack Wolfgang!
Oj vad det går undan i sjukvården ibland, men man får ju hoppas att det ändå är för det bästa. I alla fall om det finns anhöriga som kan hjälpa till. Jag tycker din första bild är fenomenal som visar dessa roliga insekter i deras miljö på ett förträffligt sätt. Sedan fastnar jag ju för bild bild 4 och 5 för de vackra färgerna, även om det finns andra bilder som visar skräddarnas förmåga att gå på vatten bättre.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-12-16 09:54
Ja du Lena, detta är ett speciellt sjukhus. Historia: ortopederna på "mitt" hemsjukhus tröttnade en dag på den makalösa ineffektiviteten, beroende på en ointresserad organisation/administration. De startade en verksamhet på det mindre grannsjukhuset och organiserade allt själv, det blev en massiv framgång när folk som begriper vad de gör själva fick organisera sitt arbete. Det är inga problem hemma med denna tidiga hemgång då vi båda hemma är väl insatta. De som inte vet något om vård och är två minst hemma kan nog klara av det också, men med mer huvudbry om hur det skall vara, om förväntningarna är realistiska o.s.v. Men de har fullt stöd om de behöver från sjukhuset. Ensamboende är jag mycket undrande över, jag vet inte hur det organiseras, men troligen löses detta på förhand i samarbete med patienten så den hjälp som behövs är organiserad redan innan, annars skulle det helt enkelt inte fungera, det är ju inge raketforskning att lösa dessa praktiska saker. När min mor opererades där låg hon inne flera veckor efteråt då hon behövde det.
Ursnygga bilder! Bra jobbat Stefan! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2023-12-16 10:00
Tack så mycket Tommy! Teleobjektiv och normalzoom, håller man bara kameran still över vattnet (och plumsar inte i) kommer de nära efter en stund.
I den första bilden får man uppfattningen att de är ett par decimeter stora. Dessa har man tittat och fotograferat många gånger
Svar från Vibybo 2023-12-16 10:10
Ja, de har man sett på sen barnsben, fascinerande redan då, och ja, det har blivit bilder många gånger förr. Första bilden är nog med vidvinkel väldigt nära dem, sedan beskuret, lite riskabel fotografering balanserande hukad på en sten, håller i en gren med vä hand, sträcker kameran över vattnet med höger tills de efter en stund kommit nära.
Mycket bra! Gillar verkligen närheten till motivet ihop med ett långt skärpedjup så att man dessutom får en översikt över deras tillvaro.. Makro när det är som bäst! Vet inte om det är nått minne jag själv upplevt längre tillbaks, eller bara läst om..? Och då att någon släppte en droppe diskmedel nära en sån här insekt, med obehagligt men förutsägbart resultat..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2023-12-16 15:01
Ja, jag vet inte, men troligtvis har minst en gjort experiment med skräddare och ytspänningnedsättande, det ligger väl i mänskliga naturen, som när Freuds kompis Carl Koller (icke att förväxla med Karl Koller Luftwaffegeneralen) satt i en källare med grodor där han hade kokain som han satte i deras ögon, stack pinnar på ögonen och upptäckte på så sätt lokalbedövningen.
Ja dom har fattat grejen :)
Tänk om vi kunde, det hade underlättat.
Väldigt snyggt där vattnet har färgade speglingar.
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-12-16 15:07
Tack Gunte, de speglingarna försökte jag få in i bilden så gott det gick. Jag vet inte om fler insektsarter i världen kan detta också, men det finns en ödleart som kan springa på vatten - så länge inte farten avtar, över en å t.ex. Och islänningar som kan köra ett ombyggt fordon över en sjö, med gasen i botten.
Hej Stefan - självklart är det viktigt att hjälpa hustrun. önska henne ett gott tillfrisknande med det nya knäet från någon (jag) som hade önskat att jag kunde ha fått det för 30 år sedan. Det kunde jag inte få - av olika anledningar.
I den här serien pekar jag på nummer 1 och 4.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2023-12-16 15:20
Hej Erik, tack för omtanken! reglerna för vilka som kan opereras med ledprotes har ju liberaliserats efter hand, men ibland går det inte, som för dig. Själv kom jag lagom in i tiden för behandling av min sjukdom, det är jag glad för, innan fanns ingen hjälp.
Erik Madsen 2023-12-16 15:34
Hej igen.
Nej, anledningen till att jag inte kunde få ett nytt knä var något helt annat. Jag har haft reumatoid artrit sedan jag var 6 år gammal. Man uppskattade att mina ben inte skulle klara av belastningen och operationen.
Vänliga hälsningar. Erik-