Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

21 blandade bilder på fåglar

Alla bilder tagna den fjärde Maj, det är en månad sedan. Tar många bilder, men hinner inte riktigt visa dem. 

Startar med ladusvalans flykt, de är kvicka

sedan hussvala

och sånglärka

en gåsfamilj

och tillbaka till ladusvalan

tranan

ladusvalan återkommer

ringduvan

sen avslutning med landning

det var allt, om man är snäll kan man kalla det någotsålunda, är nöjd med kombinationen Olympus OMD-M1 II med Panasonic 100-400, men en sak retar jag mig på, att om jag fotograferat något långt borta och snabbt vill växla till 2 meter, eller tvärtom, så går det makalöst långsamt att steg för steg flytta fokus, men det är det enda. Övrigt är fotografens fel, kanske är det sistnämnda mitt fel också, det är högst tänkbart, att jag gjort ett inställningsfel. 

Postat 2022-06-04 20:46 | Läst 238 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Botaniskt

Åter en botanisk utflykt, denna gång på ett pansarskjutfält, mest i skogen i fältets kant. Försvarsmakten vidmakthåller mängder med fin natur, fritt från exploatörer., tack Försvarsmakten! Sällskapet var som innan min botaniskt kunnige vän Hans. En behaglig promenad, i närheten av havet, sandjord under växtligheten och allt under ackompanjemang en mängd sångfåglar, från bofink till näktergal och sommargylling. Det känns bra.

Vi startar med fältarv, en växt i nejlikesläktet, kortväxt och beståndsbildande med jordstam.

vårtörel, en euphorbiaart, gammal perenn odlingsväxt som flyttat ut i naturen för länge sen. Eller tvärtom? Trivs tillsammans med människor. Och skärpedjupet blev lite för kort.

Getrams, inte jättegetrams som oftast finns i trädgårdar, denna är kort och liksom jättegetramsen mattbildande. Tillhör sparrisväxter och går tidigt på våren att äta som sparrisen påstås det (rekommenderar det verkligen inte), men liksom sparrisen kan den senare i säsongen utveckla irriterande ämnen för tarmen, särskilt fröna, de innehåller också farliga glykosider, det är ämnen som påverkar hjärtat, även i mycket små doser, finns också i liljenkonvaljfrön. Under getramsen i marken finns en tät matta av rotknölar. 

Berberis är en införd ( Iran, Kaukasus, Turkiet) trädgårdsväxt som blir förvildad. I det område vi gick i har förmodligen en och annan släp med trädgårdsavfall dumpats såg det ut som, men numera har militären satt upp en imponerande grind packad med olika anslag, den håller civila fordon ute. Denna berberis är vanlig (riktig) berberis, inte häckberberis, och har ätliga bär med syrlig smak. 

Åkerförgätmigej anser en del vara ett ogräs, jag tycker den är vacker.

någon annan förgätmigej, har inget namn, men har en annan sort i trädgården som får sprida sig bäst den vill, ett levande minne av en kär svärmor

Lundtrav är en ganska vanlig växt det inte står mycket om, ser oansenlig ut, och verkar inte väcka nämnvärd uppmärksamhet, lite som en annan. 

Oxbär eller Cotoneaster får röda bär, ofarliga. En rosväxt. Lågt växtsätt, och en del arter klarar sig ända upp i Zon 7, d.v.s. landets alla trädgårdar. Härstammar från sydvästra Kinas bergskogar. Kanske det på bilden är en art som heter Skånskt oxbär, som är fröspridande. 

Stinknävan sägs lukta riktigt illa, själv märkte jag inget, men det kan ju variera mellan människor. Geranium robertianum kallade Linné den, tydligen fanns det någon Robert han ogillade. Har använts som läkeväxt, t ex för att få bort vägglöss inne genom att gnida väggarna med stinknäva. Fröna sprids genom att när växten torkar ut en varm torr sensommardag, så ökar spänningen i frökapseln tills den brister, och fröet far iväg med en liten, liten knall. 

det är ju en liten söt blomma, blygt rosa i det gröna

Postat 2022-06-02 19:40 | Läst 347 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6