Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

På promenad vid Åhus med inslag av arkitektur

Var och gick med frun lite vid Åhus strand för ett par dagar sedan, vädret var fint. Det blev även bilder av byggnader, det kan ju passa in lite grann och möjligen tangera de arkitektinriktade bloggarna här. Nu vet jag inte ett smack om ämnet arkitektur, men som andra har jag åsikter så klart. Jag vet rätt väl hur man uppför en fungerande villa - skjul m.m. i trä, men det är allt. Promenadkameran fick bli en Olympus PM2 med Panasonic 25 1.7 . 

Först börjar vi här, sommardrömmen verklig som symbolisk - de mångfärgade badhytterna på sandstranden. Det känns som en sorts klassisk byggnad, åtminstone i min tid. 

jag vet inte om hytterna någon gång kommer på marknaden, men kan tänka mig en prislapp som jag gav för huset mitt en gång.

Lite mer högtflygande konstruktioner hade byggts i tallskogen snett över hytterna

någon sort hinderbana ett antal meter upp i luften, den var omfattande, inget för mig längre. 

sedan ner mot den gamla klassiska badstranden i Åhus, där låg hotellet och snabbmatställen, nu är där hyreshus

just detta hus på bilden ovan är klätt med tunna träplattor jag kände på, och blev inte imponerad, fick känslan att väggbeklädnaden inte skulle hålla lika länge som många andra material. Att den färgförändras med tiden är mer tycke och smak. 

på håll ser det ut så här, riktigt fint och praktiskt i övrigt, totalt fri havsutsikt över badstranden, fönster och balkonger. 

åt andra hållet lite annan stil på det hyreshuset, men också fin utsikt och runtom. Bakom husen parkering, i skogen börjar Åhus Camping, en stor anläggning, troligen packat på stranden en vacker sommardag. Tror jag inte skulle ha råd med hyran högst upp, taklägenheten. Gjorde en snabb sökning, 14000 i månaden för 46 kvadrat i detta relativt nybyggda hus. 

framför husen finns bryggan som går en bra bit ut, trevlig att promenera på . 

här är skälet till att många flyttar till Åhus - havet

sen tog jag med den begränsade utrustningen en fågelbild

och en fiskbild

Inlagt 2022-09-19 16:02 | Läst 697 ggr. | Permalink
Härliga bilder speciellt på klassiska badhytter. Känns spontant att dom där hyreslådorna har fördärvat ett stycke fin natur..Får nog ta en tur vid lämpligt tillfälle. Har inte varit i Åhus av någon anledning?
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2022-09-20 16:00
Tack Gunte, det var ett antal år sedan jag var vid badstranden där, så det var en lite bisarr upplevelse, men på något sätt passar det in ändå. Bara de inte bygger mer vid stranden.
Åh..fin fri utsikt på dom hyresrätterna men säkert hiskerligt dyrt också men kanske skulle passat bättre i en stad.
Fint med badhytter som minihus å även i halland finns dom ...kostar med en slant. Fina mysiga foton
/ N
Svar från Vibybo 2022-09-20 15:57
Tack NIni, ja det såg lite bisarrt ut för mig som inte varit där på ett antal år, en rad hyreshus vid badstranden. Men på något sätt passade det in.
Konstigt att några är villiga att betala så mycket i månaden utan att få något i retur mer än boende. Jag har väl i princip bott gratis de senaste 30 åren då de bostadsrätter och hus har stiget mer i värde är det vi har betalat i utgifter. Troligen kan man se och uppleva vädrets makter ganska bra från dessa hus med blåst och sol och regn. Man försöker ju ha så få ändträ som möjligt för där sugs fukt in, ska bli intressant hur det går med dessa plattor. Badhyttorna är fina. Jag hade dock gärna köpt en fiskebod och båtplats i Råå, tycker det ser så pittoreskt ut när man kör längs vattnet där med småbåtar uppdragna på stranden
Svar från Vibybo 2022-09-20 15:55
Min totala månadskostnad ligger väl på kanske 6000 kronor, svårt att klå. Värdestegringar ignorerar jag, alla måste bo, endast bankirer tjänar på det.
Ändträet var mycket ojämt, oputsat helt enkelt, sågat med fin klinga tror jag. Troligen har de doppat plattorna i något, träet liknade barrträ.
Fiskebod i Råå? Låter lika trevligt som dyrt. Båt har jag haft, mc gäller numera.
pdahlen 2022-09-20 16:15
Värdestegringar är ändå bra när man skiftar boende, iaf som vi gjorde nu att gå från 150kvm till 60, fast jobbar man sig uppåt så kan det vara till ondo.

Har ingen aning om platserna i Råå, men lockade är de iaf.Får ta och undersöka det någon gång. Det är väl antingen så att de är styrda från någon förening som man ska stå i kö i 30 år för att få en chans, priset kan ju antingen vara marknadsvärde eller om de hålls nere av föreningen? Har haft två båtar, men ingen MC
Intressant bildserie, har inte besökt Åhus men bilderna gav mersmak!

Träspån finns i olika kvalité. Såna här tunna spån kan hålla typ 25 år på tak om man tjärar dom vart femte år. Obehandlat på vägg kanske nåt liknande. I USA saluförs redwoodspån som outslitliga. Ibland kanske dom håller bra.
Svar från Vibybo 2022-09-20 15:48
Jag har ingen aning om hur de är behandlade, säkert doppade i något, det var ojämt ändträ. Om de legat en vecka i rå linolja hade det gjort nytta, men vad säger brandmyndigheterna? Det såg ut att vara någon slags barrträ.
Annars är väl det 6 saker som är arkitektur i Åhus: 1. gamla kärnan (innanför murarna heter det) med välbevarad mycket pittoresk bebyggelse 2. spritfabriken 3. villaområden från 50 till 80-tal 4. enstaka nyare hyreshus 5. nyaste området med vita sockerlådor som krymper i boyta ju nyare de är samt 6. de rikastes skrytbyggen
Måns H 2022-09-20 16:32
Brandmyndigheterna? Dagens byggnormerbrandhänsyn siktar helt in sig på att rädda dom som finns i huset. Det är upp till byggherren (d v s den som beställer huset) att kosta på mer brandskydd än så. Så brandmyndigheterna har inte nåt att sätta emot.

Som byggbyråkrat är jag direkt orolig. Trä har inte slutat brinna bara för att normerna blivit lösare.
Hyreshus med utsikt vill jag lova! Gillar också första bilden med badhytterna lite extra, hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2022-09-20 15:45
Tack Björn, det är något lockande med de små enkla konstruktionerna, och i detta fallet är läget allt.
Hej Stefan.
Jag antar att det är vad man vel kallar ett projekt med dina arkitektoniska bilder. Gillar sådanne serier.
Även byggnaderna vid hamnen i Roskilde är byggda med trämaterial, som ska kunna hålla i många år och vars utseende förändras av tidens tand - sägs det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2022-09-20 15:44
Hej Erik, vi får se hur det blir med fortsättningen. Körde på små vägar uppe i skogarna idag, vägar som jag aldrig kört. Upptäckte en rad väldigt vackert belägna hus, tror det kan bli mycket fint där till våren, hade säkert varit värt en rad bilder. Hade kameror i ryggsäck, då tar det sådan tid att stanna på en väg och ta fram en kamera, kommer det någon på vägen? vad tänker de som bor där? o.s.v.