Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Promenad genom bokskogen mot Mjöåns ravin

Mjöån rinner genom en ravin ovanför Ö.Sönnarslövs plantskola. Den är viktig för havsöringens fortplantning, men ganska liten och torkdrabbad i det allt varmare och torrare klimat det är för tillfället. 

Nu hade jag inte varit där på länge, så när jag kom dit blev jag lite förvirrad och desorienterad. Det hade blivit ett stort kalhygge av bokskogen ovanför ån. Så jag parkerade och gick över hygget ner mot ån, inte ett spår kvar av landmärkena. 

När jag gick nedåt snett över hygget hörde jag många kontaktläten från en rovfågelsfamilj som kretsade över träden, men de gick inte att se. Plötsligt dök en en upp just över topparna, och jag lyckades slänga i väg en bild. Fågeln såg ljusare ut i verkligheten, nästan vit. Men vad är det för fågel? Jag blev inte klok på det. Sedan kom jag in i bokskogenHär närmar jag mig ravinen. Det blir brantare hela tiden. Lite längre fram ska man inte gå. Där är lutningen så kraftig just vid denna passagen av ån, att man rutschar ohjälpligt ned mot ravinen, och där är det ett lodrätt fall över klippan rakt ned i stenarna i ån. Ingen plats att ta med barnen till. Samma i svartvitt, men svartvit bokskog lyckades inget vidare. Närmare kantenNä, bäst att dra sig uppåt och följa stigen där, innan det går att vika av snett nedåt på ett bekvämt sätt. Det var en riktigt solig varm dag.Lövsal kan man kalla det. Här går promenaden snett nedåt.Och där nere kom jag på en stig som går längs med ån. Mer kommer. 

Inlagt 2016-09-11 09:18 | Läst 697 ggr. | Permalink
Du har fånget en underbar harmoni och känsla i bilderna, n:r 7 och 8 är mina absoluta favoriter! :-)

/Janne
Svar från Vibybo 2016-09-11 10:27
Tack! När jag går på en sådan plats har jag en underbar känsla av harmoni, och jag försöker fånga det jag ser helt enkelt. Och märkligt nog får jag oftast vara alldeles ensam på platser som dessa.
Härliga bilder! Vad pippin beträffar, så skriver Lars Jonsson om en sibirisk variant av duvhök (sällsynt i Sverige); hans beskrivning stämmer rätt bra med din bild. "Börringevråk" möjligen, men du såg väl storlek och flygsätt så du kan utesluta den?
Svar från Vibybo 2016-09-11 12:21
Storlek: kunde vara såväl mindre vråk som duvhökshona. Det gick fort, och den mesta kommunikationen fåglarna emellan stämde med vad jag hört från båda arterna. Flygsätt: den glidflög över en smalare del av hygget, går ej att avgöra. Men, en vän till mej skickade ett meddelande. Han har observerat dessa vita rovfåglar, okänt antal, på lokaler runt om trakten i flera år. Men han vet inte vad det är. // Nu har jag studerat bilder på Börringevråk en stund, och med tanke på lokalen, är det nog hög till mycket hög sannolikhet att det är en grupp av dessa fåglar det rör sig om.
Vackert! Ljuset i grönskan är väldigt fint! Tror också på en 'Börringevråk'! Ormvråkar kan ju skilja väldigt mycket i sina färger, har själv haft väldigt konstiga Ormvråkar några gånger.. lätt att bli lurad!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2016-09-11 12:23
Tack Jan! Se föregående svar: Börringevråk tror jag.
Tycker om alla bilderna i den här serien, och 7 och 8 speciellt mycket, precis som Jan A!/ Björn T
Svar från Vibybo 2016-09-11 18:05
Tack Björn!