Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Små saker med stort teleobjektiv

Ute i skogen  med teleobjektiv 400 mm (800 FF) det går bra till mycket, men inte vyer. Startar med växterna, först bräken som håller på att vecklas ut, det är något särskilt med det

glömde nämna det blir lite många bilder idag, men här mer bräken, och två små myror plus något mer

hägg är fint, detta år slog häggen ut för fullt när de första syrenerna startade sin blomning, inte mycket ledigt för skomakaren

en annan vanlig växt är jordrevan, räknas av många som ogräs, jag gillar den

blodrot har mycket garvsyra i roten, sammandragande på kärl kan jag tänka mig

kärrvial är en ärtväxt

axveronika skulle jag tro

och så över till insekterna, dessa små vargspindlar sprang bland de torra löven, det verkade finnas mängder av dem

de kan vara svåra att upptäcka trots sitt stora antal, syns här under bland mossa och lövrester

tordyveln

ekantennmal

harkrankar

detta ser ut som en rödtonad fältmätare

möjligen en hushumledrottning

till sist en blomfluga

Inlagt 2024-05-20 16:18 | Läst 257 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Ett sådant teleobjektiv bör inte förbises. Rätt använt kan det användas till många olika motiver – gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2024-05-21 10:47
Hej Erik! Kort närgräns är ett måste för mig numera på alla objektiv som köps, men jag har ju redan så många. Egentligen vill jag ha ännu kortare närgräns. Tack för kommentaren Erik!
Den första bilden är som en hårt knuten näve, det är något speciellt med dessa då de börjar öppna sej. Den ser så kraftfull ut. Du hittade en massa smått och gott på denna tur. Kärrvialen är elegant och harkrankarna ser ut att jobba för beståndet. Ekantennmal har jag aldrig hört talas om men det gör skäl för namnet. Intressant kollektion med tillhörande biologi.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-05-21 10:52
Ja, det finns mycket på en liten yta ibland, andra gånger finner jag just inget. Tog en tur tidigt denna morgon till det "säkra" fågelstället i Åhus, men där var verkligen dåligt, om man frånser alla gravänder som fanns i mängd. Hela stället har förändrats då storm ommöblerat i vinter och sen högt vattenstånd.
Fina bilder, särskilt första men också fint med spindeln. Det går ju bra att fotografera ”makro” med tele men jag upplever det lite jobbigt med distansen, att vara någon meter bort. Men jag kröp runt i helgen med ett 300mm tele och ett makro, då kunde man ta lite tidiga bilder med telet och om objektet fortfarande var kvar kunde man använda makrot. Helst så skulle man ha ett makro på 200mm så man fick ett skapligt arbetsavstånd
Svar från Vibybo 2024-05-21 08:59
Det liknar ett arbetssätt jag kan ha ibland. Så kort närgräns som möjligt på alla objektiv är ju drömmen. Som du säger ett riktigt långt "riktigt" makro är ju mumma.
Väldigt snyggt! Skärpedjupet i bilderna är magnifikt och helt rätt för motiven här.. enligt mig, och dig också tydligen!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-05-21 09:07
Tack Jan! Jag vill gärna ha så pass skärpedjup att man ser vad det är, har här bländat ner rejält, minns inte exakt, men mycket. Undantaget är icke- informativ fotografi där jag leker ut, försöker fånga något konstnärligt i bilden, så känsla med streck fläckar och färger blir viktigare.
Tordyveln flyger i skymningen, var det en sommarradioföljetång som gick när mina barn var i skolåldern, din tordyvel verkar ha landat och bra att få se hur den ser ut. Har funderat på det ibland men inte tänkt på att kolla upp. Nu när jag ser din så har jag sett den ett flertal gånger.
Bra att bli upplyst.
Svar från Vibybo 2024-05-21 17:09
Jo, jag minns det med tordyveln, tänkte också på det när jag fick syn på den. Det är en mycket långsam och rätt stor bagge, minns den sen jag var litet barn, den känns lite speciell. Tack Margareta!