Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Små varelser

Trots en del soliga vindstilla dagar blev det inga nya bilder, tar ur lagret från gångna hösten. Varit mycket att göra hemma, och har också trimmat in den nya mobilen, får se hur bilderna blir med den. Tekniken utvecklas, kan numera koppla ihop den med bilen via Android auto, och styra olika appar med rösten, men vet inte om jag vill det. Troligen bra för resande försäljare dock. Nu kommer bilder på gräshoppor mest, de är mycket fina med sin till synes bepansrade kropp, lik en indisk pansarnoshörning

en liten minipadda, nyss uppkrupen ur dammen, ut på sitt livs äventyr

inte lätt att klättra i en sådan djungel

sen en annan sorts gräshoppa

och en tredje art

sen en fjärde art

lägger den ägg?

nä, tror den gör tvåan

Inlagt 2023-03-09 16:10 | Läst 213 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Imponerende fotos af nogle små bæster.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2023-03-11 11:19
Hej Erik, den lilla världen är spännande och exotisk, men vi ser den sällan. Tack!!!
Tänkte på att gräshopporna är väldigt väl kamouflerade mot det underlag de sitter på, utom kanske den sista som ju är lite för grön. Jag har inte en aning om den lägger ägg. Syrsor vill ha fuktig jord eller sand att lägga sina ägg i, vet inte hur mycket det skilje på gräshoppor. Paddan var bedårande. Just de små grodorna och paddorna tycker jag är helt oemotståndliga, men de brukar vara svårfotade.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-03-11 11:31
Hej Lena, gräshoppors färger brukar överensstämma väldigt väl med den omedelbara omgivningen, försökte artbestämma dem med en liten insektsbok, men som så ofta fanns det ingen i boken som var likt de på bilderna. Den lilla paddan var svårfotograferad, först ner i gräsbotten med mindre ljus, sen hålla fokus på den lille kvicke, de flesta försvann, men denne var var för långsam, så den fick jag. Det lilla livets kamp för tillvaron är ganska hård.
Det gäller som du säger att trimma in tekniken, personligen har jag en gammal mobil och då menar jag verkligen gammal men den är bra intrimmad. Gräshopporna är verkligen speciella, på något sätt ser dom lite respektingivande ut. Du har fått till ett bra perspektiv på bilderna här tycker jag.
Svar från Vibybo 2023-03-11 11:40
Tack Morgan, jag är ganska förtjust i låga perspektiv, och insekter får man ju möta på deras egen nivå. Det är en speciell värld, skulle du köpa makroobjektiv är inte autofokus något helt nödvändigt för detta, men en längre brännvidd är bra för att inte skrämma bort dem.
Mobilen tror jag är helt intrimmad nu. Har valt hönskackel som ringsignal.
Många små vackra varelser. Tycker gräshoppor gör sig bra på bild, men det är inte alltid lätt att närma sig de. Fina bilder :-)
Hälsningar Halina
Svar från Vibybo 2023-03-11 11:46
Tack Halina, då jag inte kan höra dem får jag gå genom gräs och observera förflyttningar, sen smyga mig på om möjligt. Det finns mycket intressanta varelser att fotografera i den lilla världen, om de går att finna.
Granna hoppor..dom brukar annars få bråttom när frontlinsen närmar sig.
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-03-11 11:59
Tack Gunte! Det gäller att smyga sig på, ibland lyckas det, kan inte höra dem, så jag får gå och se om någon hoppar iväg och sedan följa den.
Du är bra på att hitta allehanda intressanta kryp, som också är vackra i sig, tycker jag i alla fall. Kanske inte alla som håller med om det. Den på stocken är extra fin med vackra färger som framträder bra mot den grå bakgrunden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2023-03-11 12:01
Tack Bjarne, det är inte alltid lätt att finna de små varelserna, men sensommaren brukar vara bäst. De är fantastiska i sin konstruktion och har så olika utseende.