Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Sumpskogen - i sig själv

Nu bilderna av skogen i sig själv. Den är väldigt bra för djurlivet, människor kan endast med stora svårigheter ta sig fram genom den i obanad terräng, så ingen gör det. Djur kan gömma sig, få vara i fred. 

Den är fin att bara stå och se på, vildväxande, med ljus och speglingar, mossa.Bättre att beundra från stigen än att försöka forcera.De gamla fallna, döden i skönhet, mossan är så vacker.En av de syner jag gillar mest i skogen. Såg en gång ett stort område i Lappland täckt av denna mossa, oförglömligt. Så till speglingar, ytspeglinghär bryter det undre igenom i synfältetoch här börjar jag drömmamig allt längre bort.

Inlagt 2017-04-12 11:05 | Läst 960 ggr. | Permalink
Det fanns flera ställen i skogen som hade sådana här vattensamlingar men dom är nu avverkade och utdikade. Det här är ju så otroligt viktiga oaser i skogen. Tycker du fått fram miljön i alla speglingar. Fina bilder att titta på.
Sten
Svar från Vibybo 2017-04-12 14:34
Tack för ditt beröm Sten!
Fina bilder och jag gillar det varma ljuset. Väldigt bra miljö för många djurarter.
/ Kenneth
Svar från Vibybo 2017-04-12 14:36
Tack Kenneth, det är det.
När jag ser dom här fina bilderna på blötställen i skogen är det nästan svårt att tro att vi har grundvattenbrist i stora delar av Sverige. Kan tänka mig att det blir gott om mygg om någon månad eller så. Fint ljus ioch vackra speglingar!/ Björn T
Svar från Vibybo 2017-04-12 14:38
Tack Björn, jämfört med norrländska förhållanden, är ändå myggen försvinnande få.
Förödande vackert!
Många sumpskogar av detta utseende har tillkommit genom misslyckade sjösänknigsföretag vid förra sekelskiftet. När jag i ungdomen var doktorand i Kulturgeografi, har jag klafsat igenom en hel del sådant.
Svar från Vibybo 2017-04-12 15:58
Tack för berömmet! Jag är osäker på om detta är åstadkommit av människor, vattnet här började ledas om för en 3-400 år sedan, såväl upp som nerströms om skogen. Både av frakt och jordbruksskäl. Hammarsjön (som gränsar till skogen) betraktar jag mer som ett sel än vanlig insjö. Här kan vara väldigt torrt och urvattnat på sommaren, med ett djup på sjön runt en meter, även om ytan är rätt stor. På våren däremot, när regnet smälter snön i småländska höglandet, och östanvinden trycker upp havet i ån, ja då kan ytan på sjön troligen fördubblas, och vattnet stiga en hel del i skogen.
Vackra o stämningsfulla skogsbilder! Hils, LO
Svar från Vibybo 2017-04-12 16:00
Tack så mycket, det var för att fåglarna inte visade sig, som jag kom på att ta bilder på det för mig självklara: skogen. Men det är nog inte så självklart.
Det ser ud til at være et rigtigt fint naturmiljø, som er vigtigt for et varieret dyreliv. Mange fine fotos i denne serie - selv uden fugle.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2017-04-12 19:38
Tack Erik, fåglarna hade gått och gömt sig. De satt osynliga och sjöng sina sånger.
En spännande miljö, läcker och annorlunda! Bildmässigt gillar jag de sista bäst, med bara speglingar och att man ser botten överlagrad med reflexerna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2017-04-12 19:43
Tack Bjarne, jag är ganska van vid att se på det, och har därför inte precis dokumenterat det innan. Har inte sett skogen för alla träd.
Kanonserie, första och sjätte bilderna är magiska. Det är inte lätt att få känsla i den typen av bilder.
Svar från Vibybo 2017-04-12 19:45
Tack du, det var snällt sagt. Jag upptäckte att överframkalla dessa bilder helt enkelt inte fungerade, det måste vara rätt från början.
Härliga speglingar, snyggt! //Per
Svar från Vibybo 2017-04-12 21:11
Tack så mycket!