Annons

Tamron AF 17-50 2.8 SP XR Di-II VC LD IF



Tamrons uppgradering av deras populära 17-50. Uppgraderingen har fått VC/bildstablisering


2014-06-23 PhotoPhred

Mycket prisvärt!
2014-01-03 JonathanRL

PLUS: Skärpan.
MINUS: Högljudd, dålig byggkvalité, högljudd

Ägt min i två år. Tvingas nu byta ut den, då zoomringen inte höll i längden.

Det sagt så tar den fantastiska bilder och är väl värd att ha i sin kameraväska om man letar efter en "gap-filler" tills du har råd med det där riktigt dyra.

Pris: 2900.00
2012-10-07 Mats-Göran

PLUS: Optisk kvalitet inkl största bländare, robust känsla, precis AF
MINUS: VC-funktionen kräver några tiondelar från nertryck till exponering för att komma igång !

Är ägare av föregångaren utan VC. Har i 4 år varit mycket nöjd med detta objektiv, men tyckte att antiskak-funktionen skulle möjliggöra ännu mer foto-möjligheter.
Insåg att meningarna om VC-versionen var minst sagt delade.
MEN de var det om Canon 17-55/2,8 också.
Gissar att tillverkarna ibland ser över sina produkter och snäpper upp nivån utan att direkt annonsera detta??
Både Canon och Tamron har nog gjort detta?
Min chansning med Tamron 17-50/2,8 VC gick hem!
VC-versionen ligger i nivå med eller överträffar den äldre.
Överträffar vid 17 mm, ligger väl i nivå med avseende ok kantskärpa på 2,8, överträffar avseende exakt AF, tyckte att det äldre inte motsvarade bl 2,8, men det här släpper igenom mer ljus. (Ändå inte riktigt som Canon-optik med bl 2,8.) Genrellt i nerbländat läge, så bilderna lika knivskarpa som med den äldre versionen.
AF låter mindre på den nya versionen. VC ger ett svagt, svagt ljud.
Har microjustering för AF på min EOS 50D, men den kunde denna gång behållas på 0.

Liknande produkter: Canon 17-55/2,8 IS, Canon 17-40/4,0 och Sigma 17-50/ 2,8 OS

Kundtjänst: Skickade i juni 2011 in mitt äldre Tamron för justering av AF. Det gick väl knappt 1 vecka, så kom det tillbaks riktigt bra injusterat!
2012-09-09 a_prahl

PLUS: Bra skärpa Bra med en låsknapp Bra vikt
MINUS: Skulle föredragit ett annat motljusskydd som är helt och inte delat. Kanske lite plastigt.

För det priset man ger så är det inte mycket att klaga på kan jag tycka.
Då Canons motsvarighet går på 9200;-
Sigmas 5900;-
Tokinas 6000;-

Så är det till detta pris helt okej kan jag tycka.
(hade även turen att köpa deras demo ex som hade varit iväg för kalibrering)

Pris: 3595.00
2012-03-10 Eknolspk

PLUS: Skärpa, VC, relativt billigt.
MINUS: Ljudnivån på både fokus och VC. Mitt exemplar hade också extremt slapp fokusring

Eftersom jag läst att VC-versionen har betydligt sämre skärpa än modellen utan VC beställde jag båda två och provfotade.
Testet var iof hel ovetenskapligt utfört, men jag kunde inte se någon skillnad i skärpa mellan dom två objektiven. Möjligen något ynka lite bättre skärpa på det utan VC om jag måste välja ett.
Läser man recensionerna verkar det som om det skiljer mycket från objektiv till objektiv, men dom två jag fick hem upplevde jag så här:

Med VC:
Högljudd fokusmotor.
Skramlig VC-motor.
Extremt slapp fokusring.

Utan VC:
Fokusmotorn hörs, men låter inte illa som på VC-modellen.
Ljusstarkare än VC-modellen trots mindre diameter.

Riktigt kort närgräns på båda modellerna.
Stor skillnad i skärpa och ljusstyrka i jämförelse med Nikon 18-105.
Ingen av modellerna känns plastig(då jämför jag iofs återigen med en plastig Nikon 18-105).

Jag valde modellen utan VC främst pga ljudnivån och slapp fokusring på VC-modellen, samt lägre pris.

Liknande produkter: Tamron AF 17-50mm f2,8 SP XR Di-II LD Aspherical (IF)

Pris: 3690.00
2012-02-24 johanolof

PLUS: Priset, ljusvärdet
MINUS: Distorision, vikten

Plus för pris och konstant lågt ljusvärde. Satt dock inte särskilt bra på min 550d, för tung och stor vilket resulterade i att det knappt användes, sen föredrar jag också fasta brännvidder. Således minus för vikt, samt distorsion.
2011-09-25 nocturnalraven

PLUS: Ljusstarkt, priset.
MINUS: Den låtar rätt mycket i fokuseringen.

Efter att ha haft Canon 18-55 som enda normalzoom-objektiv så var detta objektiv ett riktigt lyft. Det är ett ljusstarkt objektiv och enligt vad jag har kommit fram till så får man inget bättre objektiv i denna prisklass. Rekommenderar hellre detta än det 700 kr dyrare Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) med stabilisator.

Liknande produkter: Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF)
Tamron AF SP 28-75/2,8 XR Di
Sigma 17-70/2,8-4,0 DC Macro OS HSM

Kundtjänst: Utmärk!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2999.00
2011-09-01 Gorthank

PLUS: Bländare, zoomomfång, AF helt okej
MINUS: Kvalitë, plastigt, efter ett tag har zoomringen börjat gå trögt. Högljutt. Skärpan inte i närheten av Canons original

En okej glugg, men tveksamt om det är värt pengarna ändå att ersätta sin första kitglugg med. Då är det bättre att spara ihop till ett bättre original. L gluggar och andra original är så ofantligt mycket bättre, både AF, Färger och skärpa.

Köpt hos: Cyberphoto
2010-06-28 Fyndboa

PLUS: Sitter rätt i handen, bra skärpa och ljusstarkt
MINUS: Inga för närvarande

Klart bättre än Canons motsvarande. Samt att priset är mycket bättre. Nu kan man även köpa ett 70-200.

Liknande produkter: Canon, Sigma

Kundtjänst: Ej behov (än)

Pris: 4990.00
2010-06-15 -big kahuna-

PLUS: Skärpa, ljusstyrka, bildstabelisering, känns gedigen (för att vara Tamron)
MINUS: AF inte lika tyst som Nikons AF-S, ej heller lika snabb.

Skarp redan på full öppning, samma ljusinsläpp i hela brännviddsområdet. AF-hstighet ok men ej som nikons bästa, Funkar bra med min D5000, både AF och VR (VC). Väldigt mycket för pengarna om man jämför med Nikons motsvarighet som kostar x3 och saknar VR(!)

Liknande produkter: -

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4095.00
2010-04-17 KWAL

PLUS:
MINUS: Aningen långsamt. Tyngden. Avsaknaden av stativfäste. Törs knappt använda kamerans stativfäste trots att kameran har metallhölje.

Ett tyst och mjukt arbetande objektiv. Med bra och snabb skärpeinställning. Bra fungerande bildstabilisering.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3996.00
2010-03-05 Camera Man

PLUS: Byggkvalitet, känns stabil. VC:n klart godkänd
MINUS: Håll koll så inte ditt ex. har kass skärpa!

Trodde att jag köpte en bra uppgradering från kitobjkektivet Canon 18-55 IS, så var icke fallet. Jag fick ett objektiv som efter test på stativ visade sig ta bilder med sämre skärpa än det billiga Canon objektivet. Vid stor bländare är bilderna oskarpa, vid f2,8 är det värdelöst. Inte förrän någonstans vid bländare 8 når den skärpa värd namnet... Har skickat tillbaka det till affären och hoppas de kan trimma in det?

2010-04-04

Har nu fått tillbaka ett nytt objektiv och testat lite med mkt, bättre resultat än det förra. När man läser recensioner i svenska _fototidningar råder delade meningar om bildkvaliteten. Jag är nu övertygad att objektivet dras med en del barnsjukdomar som drabbar bara vissa exemplar.
Nu när det funkar är jag nöjd även med skärpan.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4995.00
2010-01-15 lulechrille

PLUS: Kvalitetskänslan som är hästlängder ifrån kitobjektivet. Ljusstyrkan, Skärpan
MINUS: Lite tungt (kvalitet väger), låter mer än kitobjektivet

Välgjort och skarpt med väl fungerande VC. Kan ta inomhusbilder i svag belysning utan blixt handhållet. Fronten roterar inte vid fokusering. Snabb autofokus.

Liknande produkter: Tamron 17-50 2.8

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4995.00
2010-01-15 petlo

PLUS: Skärpan, stabiliseringen, kvalitetskänslan och ok ljudnivå (ej i klass med Nikon, men bättre än övriga Sigma och Tamron jag testat).
MINUS: Vinjettering, eventuellt liten tendens till överexponering

Har haft mitt objektiv i ca 2 veckor nu, gjort drygt 1000 exponeringar. Så här långt känns det riktigt bra och som ett stort lyft mot mitt tidigare Sigma 17-70 2,8-4,5. Det som imponerar mest är skärpan. Känner inte igen mig i kvalitetsproblemen som flera beskriver, mitt ex verkar funka bra än så länge. Det jag känner igen är en liten tendens till överexponering, dock är det såpass lite att jag inte kan avgöra om det är jag själv eller objektivet som är problemet. Helhetsintrycket är i slutänden att det här är ett riktigt prisvärt objektiv och det självklara valet om man tänkt spendera ca 5000 kr på en normalzoom.

Liknande produkter: Sigma 17-70 2.8-4,5, Nikon 18-70

Köpt hos: Photo Scientific, Hong Kong

Pris: 4250.00
2010-01-14 Zlayphir

PLUS: Väl värt pengarna välbyggt Bra känsla, lagom trög i både zoom- och fokusring
MINUS: Vinjetterar en del på största bländare, men ibland kan man vara ute efter den effekten.

Ett riktigt bra objektiv som står sig väl i konkurrensen mot dyrare motsvarigheter, men man märker att detta är lite billigare då både AF-motorn och bildstabillisatorn låter litegrann men inte så att det stör.

AF även något långsammare än t.ex Canon och Nikons närmsta motsvarigheter, men den är inte långsam.

Läser man andra recensioner här på Fotosidan så ser man att några har råkat ut för exemplar som inte fungerar så bra, men mitt fungerar utan problem och över min förväntan.

Liknande produkter: Sigma 17-70/2,8-4,0 DC Macro OS HSM

Kundtjänst: Beställde en fredageftermiddag kl 16.20, kl 18 fick jag mail om att det var skickat.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 5000.00
2010-01-08 Bengt-Arne

PLUS: Skarpt och definitivt prisvärt.
MINUS: Som sagt, slö AF.

Fungerar utmärkt till Canon 30D. Verkligen ett lyft i förhållande till kittgluggen. Skarpare. VC gör underverk vid dåligt ljus.
För tidigt att avgöra om det överexponerar, måste testa det mer under skiftande förhållanden. Märker inget än i varje fall. AF kunde vara lite snabbare.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4995.00
2009-12-20 yrr

PLUS: VC Bländaren
MINUS: Lite slö AF Låter rätt mycket

Har inom normalzoom bara använt Canon 18-55 kitgluggen, vilket gör att jag tycker det här objektivet presterar underbart. Den stora bländaröppningen i kombination med VC gör att jag kan ta bilder inomhus och i dåligt ljus på ett helt nytt sätt. VC:n gör verkligen stor skillnad.

Liknande produkter: Canon 17-85 IS USM

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4995.00
2009-11-14 bassa

Jag har nu testat 3 st,Tamron 17-50 2,8 vc
och alla 3 överexponerar.trots identiska tider,bländare med mitt Nikon 16-85 vr. Funderade om det var min D300 som spökade. Men på fotomässan efter mitt påpekande testades ett 17-50 vc demoobjektiv på deras demo Nikon 5000, och samma fenomen uppträdde tydligt. Representanten skulle ta upp det med Tamron.. Jag ville bara nämna det. Förövrigt verkar objektivet välbyggt,Kanske att stabilisatorn väsnas lite, och bilden hoppar till, när den slår av,men detta är inget fel.
2009-11-08 J_C

PLUS: Välbyggt, skarpt, prisvärt.
MINUS: Objektiv kan alltid vara skapare, ljusstarkare, snabbare AF etc, men jag har inget att klaga på! Prestandan i förhållande till priset är kanon med tanke på att Nikons 17-55 2,8 (utan VR) kostar 16 000 kr!

Objektivet ger en känsla av att vara mycket välbyggt. Inget glapp etc någonstans. Efter en testrunda i lägenheten (där VC:n fick bekänna färg) och en testrunda vid havet (med motljus och skarpa kontraster) tycker jag att bilderna blir skarpa, klara och fina. Närgränsen är mycket bra och autofokusen känns snabb och säker på min D90.

Vibrationsdämpningen låter lite mer än Nikons dito och bilden kan ibland hoppa till lite i sökaren när den aktiveras. Detta är dock inget som stör och kollar man i manualen inser man snabbt att det är helt normalt.

Passa på och köp ett extra bakre objektivlock (Nikon LF-1) för 50 spänn eftersom Tamrons eget bara passar Tamron medan Nikons passar båda. Så slipper du strula med två sorters lock!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4995.00
2009-10-28 J-ett

PLUS: VC. Äntligen ett objektiv som känns okey och välbyggt. Känslan är nästan som original Nikkor.
MINUS: Problem med skramlig VC och som hoppar/gör sidoförflyttning av sökarbilden i vissa kamerahus? På min Nikon D300 gjordes ett sido/upp hopp när VC slogs på och av. (Före bild och efter.) Inte skakningar utan stor förflyttning i sökaren.

Precis inhandlat ett exemplar eftersom jag saknar VR/VC och att det nu finns att tillgå för en rimlig summa. Hoppas nu på att bilderna blir lika bra som förra exemplaret utan VC.

Något jag nu upptäckt är att bakre objektivlocket på Tamron INTE passar på Nikons originalobjektiv. Inhandlade därför några original att ha i lådan vid behov, för hur irriterande är det inte när man byter objektiv och Tamronlocket inte passar på Nikkor.

ANM: Har idag testat en del och något är fel på mitt ex. Bilden hoppar till, ett rejält skutt sidled/upp, i sökaren då jag fotar med VC påslagen. Hyfsat irriterande, och så ska det självklart inte vara. Jag har kontaktat Cyberphoto, men får vänta på svar tills måndag 091102. Ingen vill ha ett objektiv som beter sig så här. Frågan är om fler som köpt detta objektiv råkat på samma sak?

091103 Skickat tillbaka objektivet och gjort en DOA anmälan. Väntar nu på resultat av Cyberphoto, som ska testa av objektivet mot ett nytt för att se om något är fel... ??? Anm. Mitt var oxå nytt...
091105 Cyberphoto fick objektivet levererat av posten.
091106 Ett snabbt svar av Cyberphoto. Kredit till dem för det. De har nu testat och kommer till samma slutsats, att på deras D80 uppför sig ett annat objektiv likadant som det jag returnerade. Ett litet hopp när VC går igång... till skillnad från min sido/upp förflyttning som de INTE kunde få fram på testkameran de använde.
Jag använder därför ångerrätten på detta köp.
Min D300 har bara gått 5000 exponeringar, så jag undrar... Objektiv är individer, men de hade mitt exemplar och ett till och de betedde sig likadant på deras testkamera. (En D80.) Eftersom Cyberphoto inte yttrar sig i om detta är ett fel eller en inbyggd Feature så kommer nog ett antal fotografer med "fel individ på hus" att inte bli nöjda.

Jag kommer att inhandla ett Tamron 17-50 Di-II eftersom jag var nöjd med det förra jag ägde.
Har ägt flera L-objektiv och dyra Nikkor med VR. Aldrig har något av dessa objektiv visat tendens på att förflytta bilden i sökaren. Nikkor och Canons objektiv har självklart betett sig som ett objektiv utan IS/VR och endast haft ett litet surrande från bildstabilisatorn.

Kommer nog ändå att inhandla ett när nästa version kommer och när jag kan testa ett objektiv på mitt kamerahus som beter sig normalt. Tamron har vetskap om "egenhetena" på bildstabben enl. Tamrons serviceverkstad, men idag är det en "feature". Det gäller alltså att ha ett kamerahus där skakningarna inte förstärks, som på min D300, där de blev sido/upp förflynning av bilden i sökaren.

Noterat: Jag anser personligen att skärpan och dynamiken med detta Tamron VC är något sämre än objektivet utan VC. (I alla fall på mitt exemplar som jag hann testa.) Detta med bilder tagna i RAW och efterskärpta. (Alltså inte JPG-bilder tagna direkt ur kameran.)

Memmo: Ordet "Blur" i sk. manualen betyder suddig/oskärpa. Om man tolkar detta som skakningar bör de i vart fall inte vara så stora att de stör fotografen vid fototillfället.

Kundtjänst: Cyberphoto är snabba/reko. Fick pengarna tillbaka eftersom objektivet INTE fungerade tillfredsställande på min D300. Är troligen så att mitt hus och just detta objektiv inte fungerar klanderfritt ihop med varandra.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4995.00