Den alternativa julkalendern.

24exp - Går det lika bra med selleri?

På Frejas dagis har de en regel om att det barnen tar med sig i form av prylar och leksaker måste barnen vara beredda att dela med de andra. Egenligen har jag inte riktigt förstått regeln eftersom barnen inte får ta med sig prylar och leksaker ;) I vilket fall så insåg vi redan vid förra årets omgång av '24exp' att det blir svårt att låta de andra barnen få fingra på Frejas julfotokamera uten att riskera Frejas filmrulle. Lösningen var enkel! Freja fick ta med  sig en "buddy-cam" och i turordning, rättvist dela ut kompiskameran till var och en av de andra barnen. Det vill säga en bild för varje dag fram till jul även med den kameran. På helgerna var det andra kompisar och en del vuxna som fick låna kameran.

Som kompiskamera använde vi en engångskamera med blixt, en kamera som på ett positivt sätt överraskade oss när vi framkallade och fick våra bilder. Vi kommer att köra med en likadan även i år.

Kodak engångskamera med blixt - ett bra alternativ.

Var inte rädd att använda en engångskamera till '24exp' om du inte har någon annan analog kamera att använda. Om du har barn så kan det också vara ett alternativ att låta barnen få följa med på resan med en "egen" riktig engångskamera.

Nej, det går inte lika bra med kameror med celler i. I '24exp' är det analogt som gäller! ;-)

 /Jocke

Inlagt 2008-11-29 14:28 | Läst 5576 ggr. | Permalink
Du verkar ha fått smak för det här med blogg, Jocke! :)

Kommer ihåg när man själv var liten, och engångskameror inte fanns. Jag hade en sån där pocketkamera man fällde upp liksom, med instamatic 110-filmkasseter. Morsan skickade iväg mig med EN kasset på en mallorca-resa i en vecka, med mina kusiner. Tog upp hela rullen fösta dan när vi var på tjurfäktning. Jag tyckte att det var mindre hemskt att bevittna med kameran som filter!

Förresten, vart kommer ni att publicera resultaten från 24exp? Kan vara kul att titta på! :)
Svar från joakimsundkvist 2008-11-30 00:02
Bloggstarten var lite läskig men nu har jag ju lämnat garderoben ;)

Dina tankar och minnesbeskrivningar om instamatic gör mig lite sugen på att skriva om ett av mina först fotominnen. Jag förvarnar om ett separat blogginlägg om det.

Inget finns bestämt om lagringsplats men vi har tid på oss att lösa det.

/Jocke
Har läst dina bloggar och funderat en massa om man inte skulle ta o testa 24exp...Vi möblerade om idag och vad hittar jag längst in i ett skåp
- en Yashica FR!
Håll tummarna för att jag får igång den och kan få med familjen, sen kör vi med :-)
Svar från joakimsundkvist 2008-11-29 23:58
Jag håller tummarna!
/Jocke
Om jag nu vill vara med: Hur gör jag med min Canon Dial, om jag får igång den? 48 bilder på 24-rulle?
/John-Erik
Svar från joakimsundkvist 2008-11-29 23:57
Enkelt!
En bild per dag under de 24:a dagarna.

När du tagit dina 24:a bilder så är det sedan bara att bestämma om du ska ta slut på rullen eller om du ska ta "andra" bilder till dess att filmen är slut. Det är samma lösning för de som stoppar i en 36-bilders rulle i en "fullformatare" och får 12 slaskilder över.

Ett alternativ:
Med halvformatare är det rätt vanligt att man gör bildpar (diptyk) redan vid fototillfället. Dvs att man ser två efter varandra följande negativrutor som en bild. Se exempel i Li Östlunds underbara halvformats album http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=186669

Det är du som väljer möjligheterna/begränsningarna.
/Jocke
Sådär, kameran laddad och klar :). Jag fick även min 6-åriga son att tända till på idén, så jag har laddat hans enkla kompaktkamera (tror det är en Konica) med en rulle Kodak färgfilm (200 iso tror jag det var). Det ska bli intressant att se om han kan hålla sig till att bara ta en enda bild per dag, när han väl har fått en rulle i kameran tar det fart och han kan knäppa ett gäng inom loppet av 30 sekunder :).
Svar från joakimsundkvist 2008-12-01 09:24
Jag känner igen mig ;-)
Min äldsta dotter var 6-år förra året när vi körde första omgången. Hon var den av oss som hade motor i kameran och jag var lite oroad att hon skulle "snabbspola" filmen redan första dagen. Men jag hade oroat mig i onödan för det det gick bra. Hmmnnn...fast det är klart, jag hade lite funderingar när hon på väg till skolan i morse frågade ifall det var OK att låna ut kameran till kompisarna...

/Jocke