24 exponeringar

Den alternativa julkalendern.

24exp - Går det lika bra med selleri?

På Frejas dagis har de en regel om att det barnen tar med sig i form av prylar och leksaker måste barnen vara beredda att dela med de andra. Egenligen har jag inte riktigt förstått regeln eftersom barnen inte får ta med sig prylar och leksaker ;) I vilket fall så insåg vi redan vid förra årets omgång av '24exp' att det blir svårt att låta de andra barnen få fingra på Frejas julfotokamera uten att riskera Frejas filmrulle. Lösningen var enkel! Freja fick ta med  sig en "buddy-cam" och i turordning, rättvist dela ut kompiskameran till var och en av de andra barnen. Det vill säga en bild för varje dag fram till jul även med den kameran. På helgerna var det andra kompisar och en del vuxna som fick låna kameran.

Som kompiskamera använde vi en engångskamera med blixt, en kamera som på ett positivt sätt överraskade oss när vi framkallade och fick våra bilder. Vi kommer att köra med en likadan även i år.

Kodak engångskamera med blixt - ett bra alternativ.

Var inte rädd att använda en engångskamera till '24exp' om du inte har någon annan analog kamera att använda. Om du har barn så kan det också vara ett alternativ att låta barnen få följa med på resan med en "egen" riktig engångskamera.

Nej, det går inte lika bra med kameror med celler i. I '24exp' är det analogt som gäller! ;-)

 /Jocke

Postat 2008-11-29 14:28 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

24exp - Embla har en kamera med "den röda pricken"

Jag har ju aviserat att jag i '24exp' inte kommer att köra med min Leica M6 utan istället kommer att använda en Bessa L med 15 mm optik eftersom min M6:a redan är "Dogma-bokad".

Embla 7 år håller ställningarna och ser till att någon i familjen kör en kamera med "den röda pricken".

Det blir mammas Leica Z(oom)2x som ska plockas fram ur sitt läderfodral. En del  hävdar nog att Z2X inte är en riktig Leica  men det går att få till riktigt bra bilder med den lilla plastiga Leicatrimmade tvålkoppen. Den har till och med ett hyperfokalläge!

Leica Z2X

Leica Z2X med Vario-Elmar 35-70 mm f/4-7.6, blixt och autofokus (alt. hyperfokal)

 

Har du hittat någon kamera du kan använda till den alternativa julkalendern?

/Jocke

 

Postat 2008-11-29 01:45 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

24exp - Lilla Freja tar en trip

Min 5-åring Freja är helt på det klara med att hon för '24exp' vill använda samma kamera som förra året.

Frejas lilla kamera är en Olympus TRIP 35, ett fynd som jag betalade 22 kr för på Tradera. Då fick jag fick visserligen plocka isär kameran och rengöra och fixa med bländarlamellerna som klibbat ihop. Kameran är liten, smidig och har helt OK ljusmätning samt en optik som är riktigt, riktigt bra. Nytt för i år är att den här gången ska Freja få låna mammas gamla blixt.

Olympus TRIP 35

Olympus TRIP 35, Zuiko 40 mm f/2.8

Mer info om TRIP 35 hittas på t.ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_Trip_35

/Jocke

Postat 2008-11-28 10:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24exp - Konsten att välja kamera

Trots att jag tar flest bilder med min digitala utrustning, en Nikon D200:a,  så har jag mer och mer hittat tillbaka till ett komplementfotograferande och ett lugnare behagligare tempo via några analoga kameror. Min självklara favorit är min Leica M6 TTL på vilken det oftast sitter en Summicron 35 mm. Problemet just nu är bara det att min kära M6:a inte passar att använda för "utmaningen"  '24exp' där 24:a bilder ska tas under tiden 1 december fram till och med julafton.

 Se mitt tidigare inlägg för mer info och regler: http://www.fotosidan.se/blogs/24exp/24879.htm

M6:an är mitt Dogma-val och att bara få ta en enda bild per dag med den vore en katastrof ;-) Jag fotograferar inte så mycket med den men skulle gissa på att jag snittar drygt en rulle per vecka med den. En annan kamera måste väljas...

M6 TTL, Summicron 35 mm f/2.0

 

Om jag skulle göra det enkelt för mig så skulle jag för '24exp' kunna använda samma kamera som förra året motsvarnde aktivitet. Då var jag beväpnad med svärfars gamla trotjänare, en Voigtländer Vitomatic IIa med en Color-Scopar 50 mm f/2.8 . Det är en ammal kameran som fortfarande presterar bra. Eller var det kanske bara en tung klump skrot? Nja, den är väl helt OK men jag vill testa något annat...

Voigtländer Vitomatic IIa, Color-Scopar 50 mm f/2.8

 

Nyligen så köpte jag en liten "mysig" kamera, en Olympus Pen EE-S men jag har  bara kört en enda rulle film som test igenom den. Det som talar emot den är att den dels är maxad till att köra ljusmätning på 200 ASA (vilket visserligen går att "överstyra") men kanske främst att den på största bländare f/2.8 kommer att vara svår att fokusera (det är en "guessomatic" med symboler person, grupp, berg för att ställa in avståndet) då jag räknar med att fotografera en hel del inomhus, på rätt nära avstånd. Min lilla Pen får vila en stund till.

Olympus Pen EE-S, Zuiko 3 cm f/2.8

 

Nere i källaren ligger min sambos gamla Miinolta X-300 men den saknar batteri och den känns lite tung att alltid släpa med i väntan på "dagens bild". Jag är nog lite bortskämd med den kompakta utrusning jag normalt alltid har med mig.

Minolta X-300, Minolta MD Zoom 35-70 mm f/3.5

 

Det slutliga slutliga val är egentligen ganska självklart. Det får bli en glugg som jag egentligen lika gärna skulle kunna ha använt på min M6:a men som också ger en återkoppling till förra årets Voigtländer Vitomatic. Mitt val blir att köra med en Super-Wide Heliar 15 mm f/4.5. Som bakre linslock blir det en Voigtländer Bessa L.  På bessan sätter jag en liten tjock-TV (extrasökare) så att jag kan se vad jag gör. Tjock-TVn är helt överlägsen de platt-TV varianter som sitter på baksidan av många andra "moderna" kompaktkameror. Mitt val är inte så ljusstarkt en det ska jag nog kunna stå ut med. 15 mm är extremt men också rolig att få kämpa med. Med Bessan har jag också möjlighet att skruva på en gammal Summitar 50 mm f/2.0 lins men då blir det både lurigt med att ställa in avstånd och att få till ett vettigt utsnitt eftersom Bessa L varken har sökare eller avståndsmätare.

Voigtländer Bessa L, Super-Wide Heliar 15 mm f/4.5 och "tjock-TV"

 

Jag tror att jag kan sova gott med mitt val.

Vad väljer du för kamera att använda under de 24:a dagarna?

 /Jocke

Postat 2008-11-27 23:32 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

24exp - Det är dags att komma ut ur garderoben!

Årets fotohändelse är snart här. Barnen har tjatat i flera veckor och frågar jämt och ständigt när vi ska börja. Vi har valt utrustning och står nu beredda att starta. Barnen satsar på säkra kort och aviserar inga byten till år men själv har jag slutligen efter en hel del våndor bestämt mig för vad jag ska köra. Jag struntar i att skriva om vår val idag och fortsätter istället med att förklara vad det egentligen handlar om.

För en oinvigd läsare är det omöjligt att förstå vad som är på gång. Hemma (och i Umeå Fotoklubb) kallar vi det för ”Sundkvistarnas julfotomaraton”, men det är egentligen ingen intern familjeangelägenhet utan lockade redan vid starten förra året deltagare utanför familjen. I år går vi ut lite bredare och lite synligare här på FS-bloggen som ”24exp”.

Du är hjärtligt välkommen att delta!


Frisläppta kameror i väntan på användning. En Voigtländer Vitomatic IIa i fokus.

Frisläppta kameror som väntar på att användas. En Voigtländer Vitomatic IIa är i fokus.


Reglerna är enkla:

  • Leta fram en gammal eller nyare analog kamera.
  • Ladda kameran med valfri film
  • Ta en bild per dag från den 1 december fram till julafton 24 december.
  • Framkalla filmen tidigast på julafton
  • Inga teman
  • Inga priser förutom en packe fina bilder och en massa fotoglädje


Grundtanken inför förra omgången var att använda en 135-film med 24 exp. då det var likheten med julens 24 som fick mig att fundera på en ”alternativ julkalender”. Tillsammans med förra årets deltagare kom vi dock snabbt fram till att låta reglerna vara lite friare och därför är alla typer av film som t.ex. 135-36 exp. eller mellanformat med t.ex. 120-film helt OK. Med 120-film tvingas man till att göra ett filmbyte mitt i perioden.
 

Tips:
När du väljer kamera så kom ihåg att du låser kameran från annan användning under perioden.

Tänk också på att det är mörkt under december och att snabb film, ljusstark optik, stativ och blixt kan underlätta att få till en bild varje dag. Du väljer själv dina begränsningar/möjligheter.

Baserat på förra årets resultat så kan det sägas att en engångskamera med blixt är ett förvånansvärt smart val.

 

Vi återkommer och under tiden är det fritt fram att börja gräva efter en kamera i garderoben.

Joakim, Embla och Freja Sundkvist

Postat 2008-11-27 12:49 | Permalink | Kommentarer (33) | Kommentera