24 exponeringar

Den alternativa julkalendern.

24exp - Sundkvistarnas tjugoförsta dag

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Det har vänt. Nu i kväll blev det märkbart ljusare. Från att det varit mörkt och blött har snön nu i stora flingor dumpat ner och bäddat in allt i ett fluffigt vitt täcke. Det finns hopp om en vit jul!


Freja och Embla tillsammans med mormor.
M6 TTL, Summicron 35mm f/2.0, Tri-x

Idag var det lätt att motivera barnen till att fotografera. De var helt bestämda med att det var granen som skulle avbildas. Embla, Freja och kompiskameran var alla avfyrade inom en och samma minut. Åter igen var det bara att konstatera en av de viktigaste reflektionerna av att se barn fotografera: "Varför göra det svårt för sig!" 

Min egen bild var inte lika självklar. Jag hittade mitt stativ när jag skulle packa takboxen inför julen. Funderade på om jag skulle använda det men lät deträtt korta stativet bara hänga under kameran. Slutartid på 1 sekund ska man väl klara utan kontakt med backen ;) Det blev en bild ute i trädgården med barnens gungställning belyst med min pannlampa.

I övrigt är mina fototankar just nu och snurrar och far efter vilka bilder jag ska ha till en utställning i vår. Några av bilderna är redan klara men de sista är kvar att välja. Måste bestämma mig innan jul så att det funkar med katalog och annan info. Tänk va jobbigt ;)

 /Jocke

Postat 2008-12-22 01:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

24exp - Sundkvistarnas tjugonde dag

Idag föll bilderna på plats. Vi var bortbjudna på middag till en annan trebarnsfamilj. Embla och Freja var egentligen inställda på att fotografera granen som idag äntligen kom in och kläddes. Våra kameror fick följa med till våra vänner.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4


Laddar upp en sommarglitterbild mitt i den mörkaste vinternatten
M6TTL, Summicron 35 mm f/2.0, Tri-X

Jag tog min 24exp-bild vid matbordet i början av middagen. Det var mitt i det härliga kaos när alla barn skulle ha sin mat.

Freja väntade länge och tog till slut sin bild på alla leksaker de hunnit dra fram med en vackert klädd julgran som bakgrund.

Embla väntade ända till dess att vi skulle åka hem. Då samlade hon ihop barn och vuxna och såg till att vi stod vackert uppställda framför granen. Barnens kompis Gustav fick låna kompiskameran och hans bild blev nog ganska lik den Embla tog.

/Jocke

Postat 2008-12-21 00:46 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

24exp - Sundkvistarnas nittonde dag

Det blev inte någon bra 24exp-dag. Jobbade, kom hem, åt middag. Barnen var trötta och vi lät bli att baka pepparkakor och att klä granen.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

I samband med att de skulle lägga sig checkade jag om barnen tagit sina 24exp bilder. Embla hade tagit sin bild på skolan men Freja som varit hemma idag hade inte tagit någon bild. Freja och Embla med lånad kompiskamera valde båda att föreviga pepparkakshuset.

Min egen bild då?

*suck*

Måste lite motvilligt erkänna att jag somnade i samband med att jag skulle läsa saga för barnen. Vaknade strax efter kl. 3, varm och svettig i Frejas säng med kläderna på och Embla och Freja på varsin sida.

Kameran låg kvar ute i bilen. Jag hämtade den men på väg in så höftade jag en kamerainställning och jag tog sedan på fri hand en bild ut i det svarta tomma intet.

/Jocke

Postat 2008-12-20 03:53 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24exp - Sundkvistarnas artonde dag

Idag fick vi tag på vår gran. Embla fick välja och det blev en fin "blågran" från Ö-vik. Granen ligger fortfarande ute men i morgon plockar vi in den och klär den.

Det här är inte granbild...

...men kanske en lite kufisk skog?

Jag tog min 24exp-bild när granförsäljaren paketerade granen i ett plastnät.

Embla hade missat att ta med kameran och tog inte sin bild förrän hon lagt sig för kvällen. Det blev en till bild på hennes "walleisar".

Freja kom på att hon glömt kameraväskan när vi redan hade hunnit fram till dagis. Hon fick därför vänta till dess att hon kommit hem. Freja är nog lite inne på reprofoto. Hon stegade iväg till kylskåpsdörren och tog en bild på ett gruppfoto från dagis. Kompiskameran ville hon inte låna ut men jag tjuvtog en bild med den när hon hade somnat. Det blev en bild på alla våra fantastiska orkidéer som lagom till jul bestämt sig för att stå i full blomning.

/Jocke

Postat 2008-12-18 23:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

24exp - Sundkvistarnas sjuttonde dag

Jag hade tänkt att köpa julgran idag. Barnen skulle få vara med och få välja. Efter en sen dagishämtning styrde jag bilen till den försäljningsplats där det finns både en bankomat och granförsäljning.


Leica Z2X, Kodak 400 ASA, (c) Embla Sundkvist december 2007

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag har sällan mycket kontanter på mig och gissade att granförsäljarna inte skulle ta kort. Ute så regnade och jag var inte alls sugen på att plocka ut alla barnen på den mycket halkiga försäljningsplatsen. Alla granarna stod fint uppradade men där fanns ingen som ville ha betalt! En liten skylt hänvisade att granarna skulle betalas med självscanningen inne i den ICA-butiken. Jag har inget emot självscanning men det enda jag scannar själv är mina negativ. Barnen ville inte stanna kvar i bilen. Tanken på att över en isig parkering bära Liv, stötta Embla (som har svårt att gå efter gipsningen) och att få med sig en trött grinig Freja gjorde att jag suckande gav upp. Barnen var ledsna och protesterade när jag körde iväg och styrde hemåt. Det blev glada när jag istället för bara en, lovade att köpa två granar i morgon ;)

Jag hade tänkt ta min bild i samband med granköpet men det blev istället en bild när Embla övade på fiolspelande inför skolavslutningen på fredag.

Freja hade tagit sin bild på dagis och kompiskameran lånades, om jag förstod det rätt, ut till dagisfröken Nicky.

Embla väntade in i det sista och det blev en bild tagen under kvällens sagoläsande.

/Jocke

Postat 2008-12-18 00:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa