Den alternativa julkalendern.

24exp - Sundkvistarnas åttonde dag

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jag är inte arbetsskygg men den här hösten har nog människor i min omgivning funderat en hel del. Jag har till och med lite skämtsamt fått förklara för mina närmaste kollegor och min chef att det inte är "måndagsjuka", det är VAB (vård av barn) som gör att jag arbetar så lite.

Idag var det dags igen! Måndag och de två mindre barnen kunde inte skickas till dagis. Vem måste jobba? Vem av oss kan vara hemma? Hur gör vi om det blir flera VAB-dagar?  Många frågor som snabbt måste besvaras! Idag var det jag som fick åka iväg och jobba. Min sambo, som egentligen inte heller hade tid, fick vara hemma. När jag till kvällen kommit hem och vi hade ätit middag var det bara för oss att växla roller. Efter bästa förmåga fick jag överta en bunt trötta barn och min sambo fick dra sig undan för att försöka hinna arbeta.

Hur får man in 24exp-bilder i en vardag med mycket jobb och sjuka barn? Varken Embla eller Freja hade tagit någon bild när jag frågade och själv hade jag planerat att hitta en bra inne i stan under lunchen. Både lunchbild och lunchmat skippades för att istället kunna jobba ikapp. Jag ville på något sätt ändå få till dagens bilder och sa till Freja att hämta kameran. Freja hade ingen idé om vad hon skulle fotografera men fann sig snabbt   Det blev en bild på mig när jag bar på Liv. Embla låg innan hon skulle somna och läste och bläddrade i en "Sune-bok" (barnbok inte fotobok) och jag passade på att smyga in med hennes kamera. Hon tittade runt och funderade på om hon skulle fotografera sina "walliesar ". "Ska'ru fota väggen?" frågade jag. Hon tittade upp, höjde kameran lite slött och sakta och tog sedan en bild på taket och taklampan. Det är inte svårt att fotografera, tänkte jag.

Själv funderade jag inte heller så länge innan jag stegade iväg för att ta min bild. Min sambo försjunken i koncentrerat arbete skulle förevigas. "Stör inte!"... "Jag har inte tvättat håret idag" muttrad hon. Hon är van vid att jag fotograferar och bara för att så snart som möjligt få vara ifred, sa hon att det var OK att jag tog en bild. Jag satte mig på huk för att få en lite intressantare bild. Hunden Tilda funderade över vad som stod på och kom nyfiket fram. Jag tog bilden samtidigt som jag motade bort hunden. Lite suckande och irriterat insåg jag att det nog blir en suddig bild då det var för lång slutartid för enhandsfotograferande om man samtidigt "bråkar" bort en hund. Att jag i all hast hade glömt ställa in skärpan gör nog inte så mycket för det är ju stort skärpedjup med 15 mm optik.  Det är inte första gången jag fotograferar min sambo flitigt arbetande.


M6 TTL, Summicron 35 f/2.0, tri-x

Jag fick sköta om Frejas kompiskamera  idag och lovade Freja att ta en bild på henne när hon somnat. Jag tog en liknande bild förra året. Den i år blir nog bättre men inte lika orginell.

Det gäller att få tummen ur ...menar pekfingret ur bild om det ska bli något bra.
Kodak engångskamera 2007

/Jocke

 

Inlagt 2008-12-09 01:49 | Läst 3116 ggr. | Permalink
Bra text och fina bilder, Jocke. Men du ska inte styra och påverka vad din barn ska fotografera. Jag hade gärna sett en bild på Walliesarna! :)
Svar från joakimsundkvist 2008-12-09 11:16
Uppskattar att någon läser igenom det det jag skriver.

Jag håller med om att inte styra. Däremot försöker jag ofta fråga vad de tänkt sig med dagens bild och vad det försöker fånga. Igår förstod jag inte vad det var Embla försökte avbilda och när jag frågade så bytte hon motiv.
/Jocke
Jodå, håller koll på dina/era "vedermödor"...
Jag har ju bara mig själv att hålla koll på, men det är nära man missar ändå...
Dock står räkneverket på 8 och filmen är framdragen så jag vet inte hur min första bild blir, jag drog nog inte fram ordentligt när jag laddade filmen. Så jag kanske får kanske justera allt en dag ;)
Jag fick det lite enklare när jag bestämde mig för att fotografer juldekorationer... tema är alltid bra...
/Peter
Svar från joakimsundkvist 2008-12-09 13:34
Tema är alltid bra men jag kan gissa att en del teman ställer till det en del om man sent på kvällen kommer på att man ännu inte tagit dagens bild.

Tror inte att att du behöver bekymra dig över räkneverket. I värsta fall är ena halvan av bildruta #1 ljusskadad och bilden bara "halvbra" ;-)
/Jocke