Den alternativa julkalendern.

24exp - Sundkvistarnas elfte dag

 Jag är en "spontanograf"  som tar bilder mina bilder när det känns rätt! Jag gick faktiskt ut en stund strax efter att jag påbörjat skrivandet det här inlägget. Det snöar en hel del så det kändes till och med rätt att få använda blixt ;-)

 
D200, AF-S 18-70 mm f/3.5-4.5, SB-600, direkt från minneskortet

När man som i 24exp bara ska ta en bild per dag kan man lätt tycka att det skulle kunna finnas mycket tid för planering och eftertanke innan bilden tas och att det därigenom skulle bli väldigt bra och genomtänkta bilder. Tyvärr, men så funkar det inte för mig!  Kameran får finnas i min närhet och "när det känns rätt" så är det bara att ta bilden. Bra eller dålig!

Idag blev det först vid TV-kalendertid på kvällen som det var dags. Fram till dess hade jag bara varit pappa med fokus på lilla Liv som fortfarande är hemma och sjuk. Freja fick vara på dagis idag och hon ska där få vara Lucia i morgon. Vi har därför tagit fram dräkt, luciakrona för att ha allt i ordning när vi åker till dagis tidigt i morgon bitti. Freja tog inte av sig grejerna efter att vi testat att allt funkade utan la sig istället i saccosäcken framför TVn. Jag vred på hennes lampor så att de lyste och tog sedan en rätt avslappnad bild på henne i full luciamundering. Det kändes rätt!


edit 2009-01-11

Frejas kamera och kompiskameran användes efter en massa hemmabilder äntligen på dagis igen. Jag tror att det blev bilder i korridoren vid Frejas skåp. Fröken Linda fick ansvara för kompiskameran.

Embla hade med sig lite julpyssel hem från skolan. Vi hängde pysslet på några spikar som sitter kvar i en vägg som vi ännu inte hunnit riva. Embla tyckte att det blev så fint att det givetvis var just hennes "konst" som skulle dokumenteras. Tänk vad skönt och tillfredställande det skulle vara om vi fotografer i eget vårt skapande, åtminstone ibland, kunde tillåta oss vara lika nöjda, belåtna och stolta som ett barn är när det varit kreativt.

 /Jocke

 

Inlagt 2008-12-12 00:14 | Läst 3515 ggr. | Permalink
Jag tycker det är svårt att låta bli att ge "goda råd" när det är dags för sonen att ta dagens bild till julkalendern. "Om du lägger dig på magen på golvet hamnar du i samma höjd som legot du vill fota" osv osv osv. Jag försöker begränsa mig till att säga till om han håller fingret framför blixten. Tänkte jag skulle titta på hans bilder efter att de har blivit framkallade och kopierade och se om det är något jag kan lära mig av hans sätt att tänka när han fotar.
Svar från joakimsundkvist 2008-12-12 10:02
Jag känner igen mig att det är svårt att låta bli att ge goda råd. Jag brukar hålla mig till att ibland fråga barnen vad de tänkt sig med bilden innan de fotograferar. Ibland har de ett svar, ibland inte och rätt ofta blir de tyvärr lite osäkra och väljer något annat att fotografera.
/Jocke
Många kameror blir det, tycker det är svårt att hålla reda på sin egen kamera och bild för dagen.

Ungar är för härliga, när dom blir tonåringar, som mina är, så är dom inte lika spontana och kreativa längre, nästan synd...
/Peter
Svar från joakimsundkvist 2008-12-13 01:37
Jo det är många kameror men samtidigt en lagom ambitionsnivå så just fotograferandet är inte så besvärligt. Däremot var det ju mer krävande att få tid och inspiration till blogggandet. Min främsta morot för att skriva lite om bilderna varje dag är att det när man får bilderna är ännu roligare att kunna gå tillbaka och med stöd av minnesanteckningarna komma ihåg så mycket mer än vad man kan se i bilderna.

Jag har hört andra berätta om allt som har med tonåringar att göra (och själv varit en) men just nu har jag valt att inte lyssna ;) Det är nog bäst att inget veta och istället leva här och nu.
/Jocke
Trevlig läsning och snygg blixtbild, Jocke!
Svar från joakimsundkvist 2008-12-13 01:41
tack Johan! Angående blixtbilden så är det kul att vara ute med blixt när det snöar men det känns samtidigt väldigt härmande för det är ju andra som redan tagit liknande tidigare. Bilderna är svåra att få personliga. Får nog försöka fotografera norrsken med blixt istället ;)
/Jocke