Den alternativa julkalendern.

24exp - Sundkvist dag 5 2009

Freja slet fram sin kamera redan när vi dukade frukost. Tyvärr glömde hon sätta igång blixten så vi får se hur mycket som fastnade på filmen.

Embla ville vänta till terminsavslutnigen på dansskolan. Det var stor dansföreställning på Idunteatern med West Side Story som tema. Emblas kamera blev tyvärr kvar i min sambos handväska så Emblas bild fick vänta till lite senare. Liv såg dock till att fyra av sin lilla engångskamera i riktning mot mig, min sambo och några andra föräldrar.

Under kvällen har vi varit på middag hos bekanta och där fick Embla äntligen användning för kameran. Liv såg även till att hitta igen engångskameran i min fotoväska. Jag blev orolig min sambo försäkade mig om att det inte var någon fara för Liv kunde ju inte dra fram filmen. En liten stund senare såg vi båda Liv resolut och bestämt mata fram ny film för att sedan ta en bild.

Min bild tog jag givetvis under dansföreställningen när både Embla och Freja var på scen. Under övriga delar av föreställningen fotograferade jag c:a en rulle med min Summitar 50mm. Den gluggen är en trevlig bekantskap men den är nyckfull och svår att mästra när man kör den helt öppen och med motljus. 

Även mitt digitala monster var frame idag. Med hjälp av bygglampor (som ändå stod framme), stativ, lite rekvisita och tre glada barn finns det hopp om julkortsbilder i år. Jag har inte valt färdigt men bilden nedan är en stark kandidat

D200, Micro Nikkor 60mm
Snabbreddigerad bild från dagens lilla julkortssession. Nära 100% av mina bilder brukar vara spontant tagna helt utan att arrangera motivet. Julkortsbilderna brukar vara ett trevligt sätt att bryta mot mitt vanliga sätt att fotografera.

/Jocke

Inlagt 2009-12-05 23:38 | Läst 1637 ggr. | Permalink
Vilka söta luciatjejer. Även om bilden är arrangerad, så känns den spontan (brukar bli så när man fotograferar barn)! ;)

Funderar själv lite på att skaffa ett digitalt monster (typ Nikon D60/90 eller nåt). Har testat fota lite med en digital kompaktkamera, nu sen jag sålde min Leica M4-2. Men det är omöjligt att ta ögonblicks/gatubilder med den tidsfördröjning som kompaktkamerorna har. Motivet hinner ofta försvinna utanför bild.
Svar från joakimsundkvist 2009-12-08 23:45
Tack! Digitala monster är rätt trevliga. Digitala kompaktkameror har jag ingen större erfarenhet av, men jag har förstått att mycket av tidsfördröjningen beror av väntan på att autofokusen ska låsa. Det är lite förvånande att inte kamerorna lite enklare går att sätta på zonfokus eller hyperfokal, speciellt med tanke på det stora skärpedjupet man får med mindre sensor. Om du funderar på ett digitalt monster så försök att låna först. Jag trivs bra med min D200 där alla reglage jag behöver sitter "mekaniskt" på utsidan.
/Jocke