Betraktelser genom kamerans lins

Genom kamerans lins ser jag världen med nya ögon. Efter ett par kurser i fotografering så fotar jag numer nästan uteslutande manuellt med min Sony och min lånade Nikon, men jag har mycket kvar att lära. Framför allt när det gäller bildberättande. Välkommen hit!

#Blogg100/31 Stockholm i en spegel

Idag åkte jag in till Stockholm efter jobbet för att försöka mig på att vara gatufotograf. Läskigt tycker jag som känner mig lite obekväm i den situationen. Nåväl, rädslor är till för att övervinnas och läxor är till för att göras!

Det blev ändå en lyckad tur på stan! Började med att fotografera lite i Slussen som nu genomgår en stor förändring. Allt stängs nu succesivt och snart är det gamla Slussen ett minne blott!

Under eftermiddagen var det en liten manifestation då bl a OK-macken stänger.

Jag hamnade på Kulturhuset och en utställning som Mia Galde, min fotolärare på kursen, tipsade oss om i tisdags, "In her own hands", Vivian Maier. Vivian arbetade som guvernant i Chicago under 40 år, sedan början av 1950-talet. Efter hennes död 2007 upptäcktes hennes stora, fotografiska skatt. 

Viviane Maier fotograferade allt ifrån gator, människor och föremål till miljöer. Men hon fotograferade också ofta sig själv, en skugga, siluett eller spegelbild. 

Speglarna som satt upphängda i anslutning till utställningen blev ett roligt komplement! Det blev en del foton med min mobiltelefon... :-)

Jag tog väl ett och annat gatufoto också men det är en annan historia. Detta får räcka för nu!

Postat 2016-03-31 21:40 | Läst 1377 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#Blogg100/30 Ordning i kaoset

Så här bukar inte min bänk/hylla i hallen se ut. Men jag gillar det jag ser. Ordning i kaoset. Under ett par månader har jag fått hjälp att hitta struktur i hemmet. Något jag är tacksam för. Under så lång tid jag kan minnas har jag alltid omgett mig med kaos, saker överallt, rörigt och faktiskt en sänkning av min levnadsstandard. Nu när jag kommer hem kan jag andas. Det är långt ifrån perfekt. Men jag är äntligen redo att ta tag i detta nu. Tyvärr är, som alltid, de insatser som görs väldigt fyrkantiga i utformningen. Jag har under årens lopp skaffat mig många olika erfarenheter av behandlingar och insatser. Vi ska alla helst vara stöpta i samma form, ha samma behov och ta till oss av vården/behandlingar eller andra insatser. 

När det gäller denna typ av insatser är den bestämd till ett antal gånger/timmar, utan uppföljning för att se att det faktiskt blir hållbart/långsiktigt. 

Hyllan kanske inte ser mycket ut för världen men nu kan jag se en del av väggen bakom och ganska lätt komma åt det jag vill! :-)

Bilden av bokhyllan är inte perfekt då jag inte lyckades få linjerna raka. Båda fotona är tagna i färg men redigerade i Lightroom. Kul att experimentera lite... 

Postat 2016-03-30 21:27 | Läst 1661 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#Blogg100/29 Vackert kvällsljus över Stockholm idag...

Vid lunchtid öste regnet ner på Ingarö där jag jobbar. Suck tänkte jag som skulle in till Stockholm för kursen på Fotografiska. Men i stället var det strålande solsken inne i stan när jag kom med bussen. Det blev några fina bilder innan kursen och sedan efter. 

Nu är det bara två kurstillfällen kvar och den stora uppgiften vilar än... Att göra en (minst en) parafras. Läskigt värre!!! Men jag blev ganska nöjd med min proträttserie idag. Det var kul att se hur de andla kursdeltagarna hade löst uppgiften! Kurser är givande! På många sätt. Sorgeligt att det snart är över! 

Tack för idag!

Postat 2016-03-29 22:18 | Läst 1711 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#Blogg100/28 Valet och kvalet

Jag väljer och känner mig nöjd. Eller i alla fall så nöjd jag kan känna mig. Men sen så får jag ångest över valet jag gjort. Inte för att jag skickat in mina bilder till kursen än. Idag fick min man agera modell då jag skulle ta mina porträttbilder. Jag valde området Gustavsbergs hamn då jag tycker att det är en vacker miljö. Många av bilderna blev riktigt bra och fina. Men så kommer osäkerheten in. Vad vill jag visa med mina porträtt? Vilket är budskapet? Är de för "plottriga"? Ska bakrunden vara neutral för en porträttbild? Själv hade jag tanken att skapa kort skärpedjup, dvs lite suddig bakgrund, gärna vatten och den miljö som finns nere i hamnen, båtar, fåglar, bryggor och hus. 

Jag stjälper oftast mig själv och har svårt att lita på mitt eget omdöme. Efter förra veckans träff på Fotografiska kände jag mig missnöjd med mitt arbete. Då var det stilleben och mina bilder kändes malplacerade. Kommer jag känna detsamma i morgon? Jag vet inte!! Men jag kanske bara ska gå på min egen magkänsla och välja de foton jag gillar bäst? Sen får min kurslärare säga sitt och ge mig konstruktiv kritik. Jag går trots allt kursen för att lära mig och bli en bättre fotograf. 

Fem bilder. Fem porträtt. Rätt eller fel? Nja, det finns kanske inget rätt eller fel... Sista bilden bara älskar jag... den är dock inte arrangerad utan spontan. Kanske är det egentligen det jag gillar bäst! 

Postat 2016-03-28 23:16 | Läst 2034 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#Blogg100/27 Påskdagen och blåsippor...

Besökte Storholmen vid Södersved på Värmdö idag. En titt efter blåsipporna som brukar vara "tidiga" där ute och mycket riktigt så var det massor av dessa vackra blåa blommor. Nu är det vår på riktigt. Jag fotade med min mans Nikon D2300 även idag och det blev kanske inte de bästa av bilder. Trots solig väder så var det blåsigt ute, löven for omkring och blommorna vajade med vinden. Det starka solljuset runt lunchtid är dessutom svårt att manövrera med kameran. I alla fall tycker jag det!

Något jag finner svårt med denna kamera är att få färgerna fina på mina foton. De blir lätt överexponerade och färgerna grådassiga. Trist men det handlar väl mest om att bli vän med kameran. I morgon ska jag göra läxan till fotokursen och min man ställer upp som modell. Läxan är att fota porträtt med förutbestämt budskap. Hmmmmm Jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska lösa uppgiften då jag inte helt vet hur ett budskap ska förmedlas. Men det kommer bli intressant att genomföra läxan. Jag tänker ta mina bilder ute (mestadels) men kanske även några bilder inomhus. Budskapet har jag inte kommit på alls men det får ge sig. Nervöst är det och sedan jag i tisdags inte alls var nöjd med mina inlämnade bilder så hoppas jag att denna veckas bilder känns bättre... 

Idag när barnen lämnats hos sin pappa tog vi en promenad och jag testade att fota lite ute. Ljuset var lite för starkt men här är en av bilderna...

Kanske något ljus... men bara att kämpa på!

Igår när vi var på Artipelag fotade jag också några porträttbilder som test... 

Nåväl... Jag gillar verkligen utmaningen jag har i denna fotokurs jag går, men lite stressad känner jag mig ändå. Bara att hoppas att väderguden är med mig i morgon och bjuder på bra fotoväder och att inspirationen infinner sig! Tack för idag! :-)

Postat 2016-03-27 22:44 | Läst 1585 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa