Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Har du funnit din egen bildstil, lille vän :)

Man kan gå på kurs för att hitta sin bildstil. Vad ska det vara bra för? Om man nu går på den här kursen och betalar några tusen spänn och hittar sin "bildstil" vad gör man sedan? Du Helge, du har den här bildstilen och du borde utveckla den! Blir fotograferandet roligare då? Jag tror att vi har vår bildstil och den behöver vi inte finna. Den finns där. De berömda fotograferna gick inte och funderade på viken bildstil dom hade, påstår jag. Dom fotograferade och hade vissa preferenser för motiv, typ av objektiv, ljus komposition, efterarbetet av bilden m.m. Det här med den berömde fotografens bildstil är skapat av diverse betraktares analyser som förmedlas till omvärlden och fotografen, vilken antagligen rycker på axlarna och säger "om du säger det så". Sedan tuffar hen på med sitt fotograferande och struntar antagligen fullständigt i vilken bildstil hen påstås besitta.

Inlagt 2021-10-07 23:04 | Läst 1541 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mittenbilden, är det det som på
idrottsspråk kallas "stolpe in" ?
Kan det vara en bildstil ?

/peter
Svar från McBear 2021-10-19 20:13
Jag har inte tänkt på det :)
Förhoppningsvis är det väl så, att egen bildstil går ut på vad man sjäv vill visa och förmedla med sina bilder. Vem fotograferar vi för?För att nå de stora? få beröm av andra likasinnade fotografer? Visst kan vi lära oss och inspireras av de stora mästarna, såväl innom fotografi som mitt yrke( jazzmusiker), men det finns en risk om tankarna styrs, och går, typ det här går nog hem, här syns det nog att jag har läst på.
Bevare mig själv om jag stirrade mig blint på de gamla mästarna som hittade sitt, och jagade efter att nå dit.Det blir oftast kortvarigt beröm, Detsamma gäller jazzmusiker som ägnar sitt liv åt att försöka spela så nära Coltrain, Louis Armstrong,Miles Davis det bara går, vilket är omöjligt! Men att hitta eget nytt är inte omöjligt. Dom gjorde ju det.
/ Bengt H.
Svar från McBear 2021-10-19 20:15
Så sant som det är skrivet!
Kloka ord, du fick mig att tänka. Fina bilder dessutom.
Ha det gott
Jerry
Svar från McBear 2021-10-19 20:15
Tack för set Jerry!
Svar från McBear 2021-10-19 20:16
"det" skareva
Håller helt med dig.
Svar från McBear 2021-10-19 20:16
Jag var lite rädd för att jag var ute och cyklade!
Jovars, när jag var med i Midsommargårdens fk kunde man ofta se vem som fotograferat en bild. Märkligt det där om bildstilar =)
Svar från McBear 2021-10-19 20:17
Visst, man är den fotograf man är.
Jag tror de flesta jagar en bildstil som skall passa andra! Typ Facebook och liknande! ;) Det blir sällan bra! Det här handlar nog också om att våga utveckla sin egen personlighet! Och med det, fortsätta med sin fotografiska personlighet! :)
/B
bassa 2021-10-08 10:37
Kloka ord Bengan.
/Bengt H.
Svar från McBear 2021-10-19 20:19
Jag tror inte att man behöver tänka så mycket på sin bildstil. Risken är att man kan bli lite frustrerad i sin bildstilslåda.
Man kan gå på kurs och bredda sin kunskap kring fotografi, t.ex. genrer och regelverk kring vad man får fotografera och hur proffsen jobbar med kontrakt och arvoden. Lite fotohistoria skadar ingen och är intressant att ta del av.
När det gäller bildstilen handlar det kanske om att tillfredställa ens strängaste kritiker och den sitter i en själv vill jag påstå.
Svar från McBear 2021-10-19 20:22
Ja tror att man fotograferar det man känner för och är intresserad av och som tillför något i livet. Att vara självkritisk är nog en drivkraft i fotograferandet.
Instämmer helt, enkelt och bra formulerat. På bloggen här handlar det inte ens alltid om att skapa bestående bilder utan att umgås, hälsningar/ Björn
Svar från McBear 2021-10-19 20:23
Så kan det vara Björn.
Intressant blogg! Något att återkomma till.
/Gunnar S
Svar från McBear 2021-10-19 20:24
Tack för det!