Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Nu ni fotoklubbsmedlemmar!!!!

Jag brukar titta på föredrag om olika fotografer på Youtube. En favoritföredragare är "The Photografhic Eye". Här håller han ett litet föredrag om den berömde fotografen Harry Callahan. Det finns en passus i föredraget där vi får veta att  Callahan varit medlem i en fotoklubb i tre år ( Callahan dog 1999). Det rolig är när vi får veta vilken erfarenhet Callahan ansågs sig ha tillägnat i fotoklubben under sitt medlemsskap. "Det jag lärt mig då jag lämnade fotoklubben var vad jag INTE skulle fotografera". 

Den tanke som dyker upp är, vad är det han menar han egentligen? Jag har mina tankar om det, men jag tänker inte kommentera det i detta inlägg. Du som läser detta kanske kan dela med dig av vad han kan tänkas mena!

Inlagt 2021-10-19 20:51 | Läst 1902 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilket årtionde var det? Jag tror att även fotoklubbsmedlemmar utvecklats...
Svar från McBear 2021-10-21 16:26
Nu är detta Callahans åsikt så frågan är om man kan generalisera. Ja det kan man nog med brasklappen att det finns åtskilliga undantag bland klubbmedlemmarna.
Jag har ingen direkt erfarenhet av fotoklubbar i Sverige men ser ibland inlägg här på Fotosidan som tyvärr inte vittnar om någon särskild höjd på fotot inom klubbarna. Det är också så jag upplever fotoklubbar här i Storbritannien där jag bor. I tidskriften Amateur Photographer presenteras klubbar från runtom i riket varje vecka. Är aldrig särskilt imponerad av vad jag ser. I de genrer som representeras bjuds det på trista, möjligtvis tekniskt väl genomförda, alster som kanske hamnar högt i en klubbtävling men vad betyder det annat än inbördes beundran?

Självklart finns det intressanta fotografer inom fotoklubbarna också – kan inte tänka mig annat. Men de är få till antalet och har förmodligen endast knapp nytta av att vara med i en klubb.

Med andra ord, jag tror att jag precis förstår vad Callahan menade...
Svar från McBear 2021-10-21 16:29
I sammanhanget får man inte glömma att en fotoklubb inte bara är foto utan ett trivsamt sätt att socialisera bland likasinnade. I och med att en fotoklubb är till för alla och all är välkomna blir det en spridning av fotokunnandet där de mindre erfarna lär av de mer erfarna. Dock finns risken att en viss syn på vad som är bra foto cementeras på fotoklubbsnivå.
Ska titta på inslaget. Det var länge sedan jag var inne på "The Photografhic Eye". Om fotoklubbar tänker jag att de är summan av aktiva medlemmar och att utvecklingen blir därefter.
Svar från McBear 2021-10-21 16:29
Så är det.
Jag brukar också se och reflektera över "The Photographic Eye", inslagen på Youtube där det handlar om bild framför teknik är få och han gör ett bra jobb där.

Jag såg just det avsnitt du refererar till häromdagen och jag reagerade också på det uttalandet om fotoklubbar. Jag har aldrig varit med i någon fotoklubb så jag sitter inte på förstahandsinformation, men känner igen liknande kommenterar från folk jag känner som varit med. Som jag förstår det blir det lätt en klubb för inbördes beundran med hög fokus på teknik, både prylar och tekniskt "korrekta" bilder. I stället för bra bilder som säger något eller som man vill komma tillbaka till och titta på igen. Man jag kanske borde ge klubben åtminstone en chans.
Svar från McBear 2021-10-21 16:31
En fotoklubb är inte bara foto utan även den viktiga delen att umgås med likasinnade och få utbyte av det.