& funderingar

Makaonfjäril

Det är inte särskilt ofta jag ser den och inte samtidigt med en kamera till hands. Arten minskar iom utdikning och i fjälltrakter och öppna områden ses den nästan inte alls om den ens gör det. Tillhör riddarfjärilar ca 6-7 cm stor och måste nog ses som en av de vackrare vi har i sverige enligt min smak.

Här har jag aldrig sett den tidigare så nu blev jag extra glad när ett exemplar visade sig. Fick släppa min sysselsättning för att koncentrera mig och följa vart fjärilen tog vägen. Ville inte missa tillfället.

Så såg jag den i ögonvrån på långt håll. Fick gå närmare för att se innan jag hajade till.

Den är fortfarande långt bort så beskuren

Här har jag sprungit efter och kommit lite närmare och bättre till med ljus och bakgrund

Ville att den skulle sitt med helt utslagna vingar men fick vara glad för det här. Bonus med lilla fluga som passerade :)

Sedan försvann fjäril ur sikte och har inte setts mer. Har varit runt stället flera gånger

Inlagt 2021-07-09 10:53 | Läst 401 ggr. | Permalink
Grattis! Den är otroligt vacker och jag har sett en för flera år sedan men då hade jag ingen kamera med mej. Du fick ju en hel serie fina bilder med perfekt bakgrund.
Hälsningar Lena
Svar från niniz 2021-07-14 11:12
Tack Lena :)
Ibland händer sånt här å man är på plats. Har inte sett fler fast jag spanat. Är mycket glad
Grattis får jag säga också efter att ha läst din text. Riktigt fina bilder, gillar bild nr 3 extra mycket med fjärilen mellan två blommor.
Svar från niniz 2021-07-14 11:13
Tack Joakim. Det finns dagar och sen finns det sådana här som ger lite extra och sånt är trevligt
Ja det är oftast en svår fjäril, hela tiden är den i rörelse. MEN så får man tillfället som man väntat på. den sitter still. Har inte fotat den sedan analoga tiden. Får se om den dyker upp framför min kamera framöver.
Sten
Svar från niniz 2021-07-14 11:17
Den satt så fint, cirklade lite i området. Behövde hämta kameran och samtidigt inte tappa fjäril. Den var ju stor så rätt lätt att få på bild men ville samtidigt få en jyst bakgrund. Det blev knäppa några för att va safe med att ha bilder och "springa" efter för att kanske få till bra ljus osv
Så fint, både fjäril och bakgrund i samma bild, tredje och sista var vackrast tycker jag, men det är alltid fint med en översikt också som första. Har tyvärr inte fått se denna än, men någon gång är förhoppningsvis den första :)
Svar från niniz 2021-07-14 11:19
Tackar ...tillfällen kommer å ofta när man inte förväntar sig något.
Fin dag och det gjorde mig glad
Absolut en vacker fjäril, kul att du fick bilder på den.
Svar från niniz 2021-07-14 11:20
Det är det. Den utmärkte sig direkt på ängen i blomhavet