Ögonblick i min verklighet

Det är viktigt att få leka

 Den lekande pojken är i sin egen fantasivärld. Jag kan mycket väl föreställa mig hur han drömmer sig bort i fantasin, avskärmad från omvärlden. Lekens betydelse kan inte överskattas. Det är genom den som vi utvecklar både kreativitet och känslor. Utan leken vore vi förkrympta människor. Bilden är tagen på ett museum i Västerås.

Som barn hade jag goda möjligheter till lek på olika sätt. En favoritleksak var en ångmaskin som kunde köras på golvet. I tonåren tog jag hem en mopedmotor och plockade sönder den in i minsta detalj. Motorn var inte trasig, jag ville bara undersöka den. Det här ägde rum på golvet i pojkrummet. Överallt blev det oljigt och smutsigt. När min mamma kom hem, så hade hon ingen större förståelse för den här typen av verksamhet. Normalt uppmuntrade hon alltid till lek.

Jag leker fortfarande. Har gjort det hela livet. Minst en gång i veckan pysslar jag med mina äldre Nikon. Byter objektiv, gör blindavfyrningar och kollar alla funktioner. Då och då sätter jag i en film och fotograferar "på riktigt". Det här är en viktig sysselsättning/lek för mig.

Inlagt 2013-11-12 16:18 | Läst 2115 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Man blir aldrig för stor för att "leka"! När man har tappat sitt barnasinne, då har man förlorat mycket!
Ha en jättefin kväll Jon Anders!
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-12 19:25
Du har så rätt Heléne! Tappar man barnasinnet, då förlorar man mycket. Jag tycker det är ett tecken på mognad, när man kan vara barnslig.
Jättefina dagar önskar jag dig!
Jon Anders
*lol* Mopedmotorn isärplockad i pojkrummet, det var en höjdare! Jag gjorde aldrig något sådant själv, men min lillbrorsa gjorde det. Golvet fyllt med tidningspapper och oljiga pytsar. Mor suckade uppgivet. Men jag tror han städade upp efteråt. Det såg faktiskt värre ut när han rev kakelugnen i rummet (den gick ändå inte att använda). Jag har inga gamla kameror kvar att leka med, jag saknar dem inte heller. Själv tycker jag att det är roligare med de nya kamerorna, där har jag f n tre stycken. Inga särskilt märkvärdiga saker, men bra nog. Och naturligtvis finns ett par till på önskelistan. Omgivningen är inte alltid så full av förståelse för detta med nya kameror. Men det roligaste är ju ändå att gå ut och plåta, och sedan titta på resultatet i datorn.
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-12 19:32
Tack för kommentaren Ernst Göran! Din lillebror verkar vara en kreativ person.
De nya kamerorna är naturligtvis mer användbara, och jag fotograferar alltid digitalt numera. Vad som är tråkigt med dom nya, är att dom är så ömtåliga. Batteriluckor och annat är så klent. Det bästa med det digitala är just detta att man kan kolla resultatet i datorn när man kommer hem.
Hälsningar
Jon Anders
Känner igen mig, brukar också ta fram min gamla Olympus utrustning och putsa av grejerna och sitta o titta genom den fantastiska sökaren, det är nånting jag verkligen saknar, den stora tydliga mattskivebilden, där man kunde ställa skärpan snabbt o lätt. Dags att köpa nya batterier upptäckte jag sist. Behövs ju inte egentligen, men jag vill att den ska funka, känns bäst så. Skillnaden när man lekte som barn var att men blev helt uppslukad, tid o rum försvann runtom, riktigt så är det tyvärr inte när man "vuxenleker". Ha det fint Jon, hälsn, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-12 19:40
Tack för kommentaren LO! Ja, Olympus gjorde fina kameror tidigare. Den sökaren som OM 1 hade, var ju helt fantastisk. Var rädd om din gamla utrustning, och fixa batterier!
Kanske är det skillnad att leka som vuxen, men ingen större skillnad tycker jag.
Ha det bra du också LO!
Jon Anders
Visst är det en lek, men ack så viktig lek. Man måste sysselsätta sig med något. Själv bläddrar jag i böcker som jag inte kan läsa ( Finska fotoböcker ) men drömma mig bort till en miljö som jag själv inte sett. När jag åker till naturen själv leker jag bland mossor, lavar och småfåglar. Fotar saker som andra fotat i mängder och bättre. Min dotter som var med i skogen vid ett tillfälle sa till mig när vi var på väg hem " Det är så roligt att leta blommor i skogen och att man hitta dem "
I den skog jag åker till har jag träffat på fyra människor på tio - tolv år. två jägare och så en som letade skatter. Många ????? for genom mitt huvud. Någon hade gömt något i skogen och nu var en annan här för att leta. En kod skulle regestreras som bevis att saken hittats. En annan man letade efter källor i skogen . Han tyckte det var intressant med källor och var dom fanns. Så visst finns det många olika lekar.
Sten
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-13 10:37
Tack för din kommentar Sten! Det finns många sätt att leka på. Inte minst i naturen kan det mest oväntade hända.
Hälsningar
Jon Anders
Måste erkänna att jag också leker med mina gamla Nikon mm. Har bl a en gammal svart F som behöver lite extra omvårdnad - den behöver lte extra motion och när den fungerar även på dom långa tiderna så känner jag mig nöjd! Har en film i en Canon F1 nu men jag skall nog tillängna min nästa sv/v film till min gamla svarta F så att den känner sig behövd :)
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-13 10:42
Tack för kommentaren Kjell! Det måste vara roligt att ha en Nikon F. En riktig klassiker som kom 1959. Någon gång skall jag köpa ett ex. Canon F1 kom i början av 70-talet, om jag inte minns fel.
Hoppas att du får fina bilder med din Nikon F!
Hälsningar
Jon Anders
Helt rätt att leka och pyssla med sina gamla fina saker och det kan man ju göra hela livet! Allt gott!
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-13 10:44
Tack för din kommentar Danne! Ja, visst är det roligt att ha litet gamla prylar att leka med.
Allt gott till dig också!
Jon Anders