Ögonblick i min verklighet

Konflikt och handelshinder

Under mitt långa yrkesliv hade jag bara en allvarlig konflikt med arbetsgivaren. Konflikten var inte jobbrelaterad, utan handlade om ryssarnas situation i Estland i mitten av 90-talet.

Under fem månader 1994 var jag i Tallinn på uppdrag av ABB. Min uppgift var att övervaka tillverkningen av generatorkomponenter till en kraftstation i Hälsingland. Generatordelarna skulle göras av ett ryskt företag.

Min andra uppgift var att skriva ett reportage för personaltidningen, något som jag gjort flera gånger tidigare. Reportaget retade upp min arbetsgivare. Texten var nämligen inte den vanliga "hurra vad vi är bra". Mycket handlade om ryssarnas svåra situation i det fria Estland. Jag uppmanades att stryka allt som stod om ryssarna. Något som jag vägrade. Konflikten var ett faktum. ABB menade att min text kunde störa handelsrelationerna med Estland.

Hur kan ett reportage skrivet av en enkel verkstadsmekaniker störa handelsförbindelserna? Hur som helst. Jag blev kvar på ABB många år till, men skrev aldrig något mer för personaltidningen.

Nyligen har utrikesminister Margot Wallström påpekat bristen på mänskliga rättigheter i det stora oljelandet Saudi-Arabien. Kritiken har blivit hård, både från Saudi-Arabien och representanter för det svenska näringslivet.

Margot Wallström gjorde helt rätt. Tur att någon fortfarande har civilkurage.

De tre bilderna tog jag med en Minolta SRT 101.

Gasskärning av plåtdetaljer.

Nedre armkors. Den bärande delen till en vattenkraftsgenerator.

1:a maj i Tallinn 1994.

Inlagt 2015-03-24 11:26 | Läst 4115 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jo om moralen ställs mot girigheten vet vi vad som oftast segrar.
-affe
Svar från Jon Anders Klockar 2015-03-24 12:47
Just så är det Affe.
Ha det bra!
Jon Anders
Dokumentära och fina bilder. Din text visar hur pengar alltid satt griller i direktörernas huvuden. Näringslivets toppar som bevisligen gillar att flyg skulle kanske ta en gemensam flygtur och se hur man behandlar människor som står ivägen för deras surt förvärvade pengar. Tur att någon står upp och säger sanningen om dessa ålderdomliga seder. Religionen man hänvisar till är bara till för att kunna förtrycka människor.
Sten
Svar från Jon Anders Klockar 2015-03-25 10:38
Tack Sten! Det här att förtrycka människor i religionens namn är inte ok. Det är nödvändigt att säga ifrån.
När jag jobbade i Estland var det dock inte en fråga om religion, utan mer en reaktion på sovjetregimens politik.
Ha det bra!
Jon Anders
Bra Jon! Modigt och rätt!
Svar från Jon Anders Klockar 2015-03-25 10:45
Tack Luis! Jag blir glad för din kommentar!
Ha det bra!
Jon Anders
Men vad händer när den arabiska twitterstormrn lyckas med sin bojkot av Svenska företag?
Även om hon har rätt i att det är det är medeltida metoder och kvinnofientligt så kan resultatet bli katastrof för vårt land. Fler företag får slå igen och arbetslösheten ökar i samma takt. De som då blir utan arbete hyllar nog inte uttalandet.
Svar från Jon Anders Klockar 2015-03-25 11:14
Tack för din kommentar Margareta! Margot Wallströms uttalande lär inte leda till någon katastrof för svenska företag. Saudi-Arabien ligger långt ner på listan (plats 18) över länder som vi exporterar till. Oljelandet har nog på sikt andra problem än kritik från MW. Vad gör man när oljan börjar sina? Hur betalar man då varor som behöver importeras?
Till sist: Skall vi som exportland blunda för allt bara för att få sälja? Hur går det då på lång sikt? Vill vi leva i den världen?
Ha det bra!
Jon Anders
Mycket tänktvärd text till dessa
så värdefulla vältagna vackra bilder.
Gun-Inger