Ögonblick i min verklighet

Rapport från bottenplattan

När jag närmar mig honom och tar kontakt, är han avvaktande. Jag förstår honom. Han vet ju inte vem jag är. En man i övre medelåldern som ser bister ut. Däremot vet jag något litet om vem han är.

Han heter John Arthur Ekebert, och när vi möts i Gnesta så visar han upp bilder på utställningen den 26 juli. Efter en stund får vi bra kontakt. Förutom att visa bilder, så säljer han sin bok "HÅLL HÖJDEN"! :Rapport från bottenplattan. Jag köper boken och John Arthur signerar den.

Boken handlar om uteliggare, alkoholister och narkomaner. John Arthur Ekebert har fotograferat utsatta människor och skrivit texter om dom. Det som gör boken så bra, är att John Arthur i sina texter inte är sentimental eller nedlåtande. Han skriver naket och med humor och värme. Som läsare fångas man och blir engagerad.

Bokens bästa bild visar inte någon människa på bottenplattan. Den bästa bilden visar ett medelålders par från borgarklassen. Deras blickar och kroppsställning visar ett klart avståndstagande. John Arthur hade säkert berättat vem han var och vilket projekt han jobbade med.

John Arthur Ekebert har själv varit hemlös och missbrukare. I bokens sista del berättar han om sitt liv, och det är ingen läsning för den som tror att verkligheten är rosenfärgad.

Idag har John Arthur egen bostad. Han är också drogfri och arbetar med att ge de utsatta ett ansikte.

 

Inlagt 2014-08-05 18:24 | Läst 1894 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fasen vilken stark människa, detta var en mycket härlig text om denna man.
Blir nyfiken på att läsa den boken.
Härligt blogginlägg. =)

//Johanna
Svar från Jon Anders Klockar 2014-08-06 14:09
Tack Johanna! Roligt när någon gillar bloggen jag skriver.
John Arthur Ekebert måste vara en stark människa, eftersom han lyckats göra något åt en jobbig situation.
Ha det gott Johanna!
Jon Anders
Köpte också boken. Den är bra, både när det gäller bilderna och texten. Han berättar ganska rakt på, och det märks tydligt att han är där, inte någon utomstående betraktare. Håller i övrigt med om den "bästa bilden".
Svar från Jon Anders Klockar 2014-08-06 14:12
Visst är det en bra och viktig bok. Intressant att du också tycker att "bästa bilden" är bäst.
Ha det bra!
Jon Anders