Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

Bråk vid fågelrestaurangen

När vintern och snön för några dagar återtog herraväldet i Sävedalen fick vi besök av en hel flock med grönsiskor. De fullkomligt svärmade runt fågelmataren och bråkade hejdlöst med varandra för att få en plats vid borden. Detta blev ett utmärkt tillfälle för mig att träna på att fotografera action och fåglar i flykten.  Jag tog massor av bilder och fick några stycken som jag tycker är bra nog för att dela i detta inlägg. Jag använde min Nikon Z50 med Nikkor 180-600/5.6-6.3 handhållet vid 430-600 mm och full bländaröppning. Då ljuset var dåligt fick jag relativt höga ISO-tal (mellan 7200 och 11400) för att kunna hålla exponeringstiden tillräckligt kort (använde 1/2500 och i ett fall 1/1000). Har beskurit och förstorat bilderna något och efterbehandlat med Topaz DeNoise AI och PS



Tack för att Du tittat! Lämna gärna en kommentar med Dina tankar om bilderna. Jag vill utvecklas som fågelfotograf och tar tacksamt emot alla tips till förbättring.

Hälsningar
Per-Åke

Inlagt 2024-04-04 14:50 | Läst 288 ggr. | Permalink
Jättefina bilder på grönsiskorna! Snyggt helt enkelt!
Svar från pellesfoto 2024-04-04 20:47
Tack Björn,
så glad jag blir för att Du var först ut att gilla mina bilder! Det inspirerar mig att jobba vidare i denna riktning.
Hälsningar
Per-Åke
Bra bilder! Har själv Z50 sen säkert 4 år tillbaks (?) och nu ihop med Z 180 - 600 mm. som blir 270 - 900 mm. i brännvidd med den kameran, är själv överraskad hur bra den 'kombon' levererar!
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-04-04 20:54
Tack Jan,
roligt att Du tycker om bilderna! Extra kul att Du har en likadan kamera och optik. Objektivet är ännu relativt nytt för mig men jag har redan upplevt ett lyft. Det har blivit enklare att ta bättre bilder. Är liksom Du positivt överraskad.
Hälsningar
Per-Åke
Riktigt fina bilder på grönsiskorna :)
Svar från pellesfoto 2024-04-04 20:58
Tack Joakim,
Stärker mig mycket att få denna fina kommentar från Dig som är en så utpräglat duktig fågelfotograf! Även namnet inger respekt :-)
Hälsningar
Per-Åke
Jättefina bilder på grönsiskorna. De är favoriter hos mig då jag gillar att fota bråkande fåglar.
Har haft gråsiskor här sedan början av januari, men nu har även grönsikskorna kommit hit.
Tips ? Du verkar ju redan ha fått till så bra bilder. Men jag personligen tycker det blir roligare att kolla på fåglar om man inte ser så mycket av mataren. Så testa att lägg frön på något, kanske en stubbe eller pall, vet ju inte vad du har för möjligheter.
Man kan ju även gå rätt nära, de är ju inte speciellt skygga.
Ing-Marie
Svar från pellesfoto 2024-04-04 21:11
Tack Ing-Marie,
roligt och uppmuntrande att Du tycker om bilderna! Tack också för tipset! Min stora utmaning med denna typ av bilder har varit och är att hinna med i svängarna när något händer runt enstaka fåglar. Denna gång var de så många och höll på så länge att det bara var för mig att rikta kameran mot maten och hålla inne avtryckaren. Tog ca 600 bilder för att vaska fram dessa 7 bilder. Skall följa Ditt råd och försöka arrangera en mera diskret matning. Utmaningen för mig är att locka fram tillräckligt många fåglar utan att de äter upp all maten innan jag hinner med i svängarna.
Hälsningar
Per-Åke
Jag håller med Ing-Marie. Du vet hur man fångar fåglarna i flykten och då är det bara att börja jobba på det som är runt omkring. Matningar är toppen för småfåglar men det går att hitta på andra sätt, enklast i närheten av en fröautomat, som Ing-Marie föreslår.
Hälsningar Lena
Svar från pellesfoto 2024-04-04 21:17
Tack Lena,
för Din uppmuntrande och inspirerande kommentar! Du tar själv många fantastiska bilder på fågelaction som jag hämtar mycket inspiration ifrån. Skall följa Ing-Maries och Ditt råd att börja jobba mer med en naturligare omgivning.
Hälsningar
Per-Åke
Snyggt och jag gillar den näst sista mycket. Mitt tips blir fortsätt som du gör för på vägen i ditt testande kommer du själv också på nya sätt som fungerar beroende på vad du vill se i ditt foto.
Fin serie
/N
Svar från pellesfoto 2024-04-05 11:23
Tack Nini,
för Din positiva återkoppling och tänkvärda tips, mycket uppskattat!
Hälsningar
Per-Åke
Väldigt fina grönsiskebilder. Vi har också massor i våra matare. De livar verkligen upp.
Svar från pellesfoto 2024-04-05 16:32
Tack Sten,
roligt att Du gillar bilderna! Ja, det är pigga och kvicka fåglar med en stor portion attityd :-) Själv hade jag aldrig lagt märke till dem innan jag började fota fåglar.
Hälsningar
Per-Åke