EXPONERAT/ Motiven blev inte fler

Med en digitalkamera bränner man av tvåhundra bilder bara man går ut en sväng med kameran. Fotograferar man analogt sjunger man långsamhetens lov och kommer hem med några eftertänksamt gjorda exponeringar. Stämmer det, nej inte alls, men visst kan man ibland läsa sådana påståenden.  

Efter att ha fotograferat analogt sedan 60-talet började jag för ca två år sedan med digitalt. I början växlade jag mellan analogt och digitalt men numera är det bara digitalt.

Har mitt sätt att fotografera blivit annorlunda, nej inte någon skillnad tycker jag. Påståenden som att man med digitalkamera bränner av att par hundra bilder bara man går ut en sväng med kameran stämmer i alla fall inte på mig. Jag knallar runt med kameran som vanligt, ser jag ett motiv tar jag några bilder. Motiven blev helt plötsligt inte fler bara för att jag gick över till digitalt. 

För mig var största anledningen till att gå över är att jag hittat ett enkelt och bekvämt arbetsflöde som passar mig, jag behöver inte lägga mycket tid på efterarbete för att ta fram bilder som jag vill ha dem. En anledning är också att jag aldrig tyckt scanning av negativ varit så kul, kopiering i mörkrum är något helt annat, men den möjligheten har jag inte idag.

Teknisk kvalitet på bilderna då? Kopior från scannade småbildsneg jämfört med kopior där man kört digitalt hela vägen tycker jag idag inte blir till filmens fördel. Däremot är riktiga mörkrumskopior fortfarande något speciellt.

Nu är det här inte meningen att bli något inlägg i den ofta återkommande men meningslösa diskussionen analogt vs digitalt. Var och en gör sina egna val utifrån vad man tycker funkar bäst och vad man trivs med. Och vad du en väljer så är inte är kameran eller tekniken viktigast utan resultatet.

/Krister

PS Bilderna i bloggen är en blandning av analogt och digitalt.

Inlagt 2014-09-22 10:41 | Läst 2660 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om du skaffar dig en bra skrivare och fina papper får du utskrifter av en kvalitet som ligger mycket nära vad du fick i mörkrummet. Jag skulle hävda att de flesta får bättre utskrifter än vad de får i mörkrummet och det är bara mörkrumsvirtouser som får snyggare bilder i mörkrummet.
Svar från Krille-K 2014-09-22 22:17
Jag håller med dig, jag har en bra skrivare och de utskrifter jag gör blir minst lika bra som de kopior jag förr i tiden gjorde i mörkrummet.
Samma här. Men jag tror att om man har ett långt förflutet med analogt foto så blir det gärna att man fortsätter på samma sätt.Det blev tillräckligt många bilder att gå igenom ändå på den analoga tiden.
Svar från Krille-K 2014-09-22 22:19
Det stämmer Thomas, har man under många år fotat analogt så ändras inte sättet att ta bilder på bara för att man kör digitalt.
Själv tvingades av min bildredaktör att gå över till digitalt mot min vilja när jag jobbade på Musikerförbundet. Det blev en Nikon D 70.
Som nu är är jag väldigt nöjd med det digitala, och precis som du används kameran som den vore analog
Man knallar runt rätt mycket innan man får till någon bild.
Fina bilder Krister.
Svar från Krille-K 2014-09-22 22:21
Det blir mycket knallande för att få till bilder oavsett om man kör analogt eller digitalt.
Kul att du gillar bilderna Bengt.
Redan på 1970-talet plåtade jag analogt som man påstår att det plåtas digitalt i dag. Köpte filmen på 30,5m rullar och laddade själv. Jag kunde alltid saklöst kosta på mig några alternativexponeringar.
När jag nu går igenom mina gamla negativmappar så innehåller dom en hel del. Det är ingen delete-knapp på negativfoldrar - dessbättre.
Svar från Krille-K 2014-09-22 22:29
Att delete-knapp saknas är en fördel med det analoga.
Ja inte har bildflödet ökat bara för att det är lättare att trycka på knappen.
Tar en bild i taget och blir det ingen bra bild så är det bar att gå till nästa motiv.
Fina och trevliga bilder du har här.
Göran
Svar från Krille-K 2014-09-22 22:31
En bild i taget, det är så man ska fota.
Tack Göran, kul att du gillar bilderna.
Hej,
Du har rätt antalet bra bilder blir inte fler på grund av teknik. Kanske blir de fler med starka ben.
Ha det bra
Bob
Svar från Krille-K 2014-09-22 22:33
Nej de bra bilderna blir inte fler på grund av ny teknik.
Ha det bra du också Bob.
Som du säger, man väljer det som man själv tycker funkar bäst.
Det som är bäst kommer alltid att vara subjektivt och sammanfalla med hur man själv gör sina val.
-affe
bassa 2014-09-24 18:00
Tyvärr är det nog inte så Affe. Du är ett undantag som levererar bra analoga bilder, medan andra mer koketterar hur överlägset det är men aldrig visar på fördelarna i bild, med undantag av några få. .Nu ville ju inte Krister att det ytterligare skulle bli en diskussion om det så kallade uttjatade rätta. Så vi får väl sluta här och ta lärdom av Krister en av de bästa på fotosidan Ta lärdom är det bästa med fotosidan.. Bilden framför allt.
/ Bengt