EXPONERAT

EXPONERAT/ Jag är nyfiken

"Saknar inspiration, vad ska jag fotografera", hör man ibland, men inspiration är ingenting som man helt plötsligt en morgon vaknar och har fått. Jag tror att man ska vara lite nyfiken, ser man någon eller något som verkar intressant, spännande, kolla vad det är, ta kontakt det kan bli några bilder eller ett fotoprojekt.

Själv är jag nyfiken, intesserad av att möta nya människor, se miljöer och företeelser som jag inte känner till tidigare. Ofta leder det till fotoprojekt av olika slag som kan bli både spännande och lärorikt.

Om jag inte gått in i Folklore Centrum hade jag aldrig träffat Izzy Young och fått höra honom berätta om när han ordnade den första konserten med Bob Dylan och andra historier om Izzys tid i New York.


Izzy Young 

Nyfikenheten gjorde att jag tog kontakt med ungdomarna som höll till vid Sergels Torg. Det ledde till att jag under två somrar från och till hängde där med dem och tog bilder.


Moa 

Tatuering kunde jag ingenting om, nu har jag under mer än ett år träffat och porträtterat ett antal tatuerare och på köpet kan jag mycket mer om tatuering.  


Sorella, tatuerare

Gick för några veckor sedan förbi en lokal där det verkade vara full fart. Jag klev in, pratade med dem som var där, tog bilder så nu är det början på ett nytt projekt.

Så var lite nyfiken, det kan leda till något som är både intressant och kul.

/Krister

Postat 2014-10-29 12:15 | Läst 2574 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

EXPONERAT/ Såg Vivian i Göteborg

I helgen tog vi en tripp till Göteborg, frugan och jag. En av anledningarna var att besöka Hasselblad center och se utställningen med Vivian Maiers bilder.

Det är en klart sevärd utställning, Vivian Maiers bilder står sig bra i förhållande till många av de tidigare kända gatufotograferna. Hon var bra på att komma nära sina motiv och hitta intressanta situationer och miljöer. Självporträtten sticker också ut , de känns originella.

Bra utställning också för att det inte var för mycket bilder, ett hundratal, man kunde ta till sig allt  i lugn och ro.

Och inte heller några stora uppblåsta kopior utan litet och intimt. Bara några porträtt var uppdragna i större storlek.

Är du i närheten av Göteborg eller ska dit så passa på att se utställningen, men det gäller att sno på, den avslutas den 19 oktober. Risken finns att det dröjer innan det blir fler utställningar, en eventuell ny arvinge har dykt upp och en amerikansk rättsprocess har inletts. I väntan på att den blir klar kan det dröja flera år innan Vivian Maiers bilder visas någonstans igen. 

/Krister

Postat 2014-10-06 10:51 | Läst 2741 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EXPONERAT/ "Ignore single- image"

Citatet är från en intervju med Magnum-fotografen Trent Park.  Han fortsätter:
"Focus on making books. Everything I do is working towards next book."

Jag håller med honom, inte så att man måste göra böcker hela tiden utan att man har en idé, ett mål med sitt fotograferande,  t ex att jobba med olika projekt där bilderna har ett gemensamt tema. Mig personligen passar det sättet.  Det behöver inte vara ett jätteprojekt som sträcker sig över år, små korta funkar också bra. Nu har jag  precis avslutat mitt senaste projekt, porträtt på tatuerare och piercare, och ska samla ihop bilderna i en fotobok.

Richard, tatuerare

Att fotografera i projekt hindrar dock  inte att man alltid har kameran med sig så visst kan det bli snapshots också. Men jag trivs ändå bäst med projektformen så nu är det dags för nästa, har redan tagit några bilder. Går fortsättningen bra blir det kanske också en fotobok.

Intervjun med Trent Park finns i ett nytt magasin från Leica, M. 

Magasinet är skönt fritt från tekniknörderi, inte ett ord om skärpa eller bokeh, bara bilder och fotografintervjuer.

/Krister

Postat 2014-10-02 12:01 | Läst 1979 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera