Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Aftonfalk Högby, Lövstaslätten 19/8 2018

I lördags blev det en tur till Högby strax sydost om Uppsala där en ung aftonfalk hållit till ett tag, jag har "bara" fått se en vuxen hona och en vuxen hane tidigare så det här blev första ungfågeln och tredje gången någonsin för arten :)

 Falken jagade en bit ner på en åker och landade lite då och då på stolpar som satt jäms med en traktorväg mellan två åkrar, efter att ha väntat bra länge på att den skulle börja jaga närmare där jag stod vilket den inte gjorde så gick jag ner en bit på traktorvägen och satte mig i åkerkanten i området där den jagade, det tog bara några minuter sen började den jaga i min närhet för att sedan landa bara 4 stolpar bort från mig (ca 30m) och därifrån gjorde den några lyckade jakt försök innan den gjorde en flyby framför mig för att sedan landa lite längre bort, mycket trevlig upplevelse :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Det var dom bilderna :)

Jag hann inte göra inlägget tidigare då jag dagen efter åkte när till Skåne för att fota kungsfiskare, inlägg med bilder från den resan kommer snart :)

Mvh

Fredrik

Inlagt 2018-08-23 23:08 | Läst 2836 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jättefina bilder på den vackra falken! Vet inte om jag skulle ha grejat att se att det var en Aftonfalk.. Jag har sett två vuxna hanar på en och samma gång nere på en elledning en vår vid Ottenby, och en hona vid Beijershamn likaså på Öland, men jag har inte sett någon ungfågel.. Kul!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-08-25 10:07
Tack så mycket Jan :)
Med andra vanligare falkar som tex tornfalken så finns det ju hanfärgad och honfärgad då unga honor inte ändrar dräkt när dom blir äldre det gör ju bara hanarna, och pilgrimsfalken har ju ungfågel dräkt och adult dräkt, med aftonfalken så finns det tre dräkter, juvenil, honfärgad och hanfärgad vilket är lite speciellt :)
Mvh
Fredrik
Kanonfina bilder på en fågel jag aldrig sett mig veterligen. Att sätta sig och de är så nära är ju något av en nåd att uppleva, rovfåglarna brukar vara noga med avståndet och upptäcker mig låååångt innan, även när jag smyger. Fint att se!
Svar från Mr_North 2018-08-25 10:11
Tack så mycket Stefan :)
Ja det är inte så ofta man får komma så nära, jag försökte gå ner mot falken när den satt på en stolpe först men det fungerade inte så bra men när jag satt mig på ett ställe medans den var ute och flög så gick det bättre då den kom till mig typ :)
Man ska ju säga att det är inte alltid det fungerar heller, men den här gången gjorde det det ;)
Mvh
Fredrik
Det var riktigt fina bilder du fick på Aftonfalken. Vi hade en stationär i Skåne förra året men mina bilderna blev inte så bra från den turen.

Ska bli spännande att se dina bilder på kungsfiskare från Skåne och var det är, jag fotograferar min i Danmark :), har inte hittat någon ”säker” plats här än. Annars har du kungsfiskaren i Fyrisån
Svar från Mr_North 2018-08-25 10:17
Tack så mycket Peter :)
Ja det var en 2k hona som var på samma ställe förra sommaren, hade tänkt att åka dit samtidigt som jag besökte kungsfiskarna förra året men jag kom aldrig iväg.
Jag fick bilder på kungsfiskarna i Fyrisån förra året men på mer än dubbla avståndet än den jag fotade nu och dom är lite mer sporadiska där och man vet aldrig vart dom dyker upp men jag har sett flera fina bilder på dom i år därifrån men det gäller att veta vart man ska sitta :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder på aftonfalken. Jag läste att den var I närheten av Knivsta men jag hade inte möjlighet att åka ut under helgen och på måndagen hade den dragit vidare.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-08-25 10:12
Tack så mycket Lena :)
Ja jag tror dom såg den på långt håll i måndags sen såg dom den ta höjd och flyga bort därifrån.
Mvh
Fredrik