Fredriks Fotoblogg

Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Drottningholms Slottspark 22/5 2020

Åkte till Drottningholm för att besöka Slottsparken för första gången.

Hade sett lite bilder därifrån på kattuggleungar, men efter att ha gått runt lite och insett hur stor den här parken är med tusentals  träd som börjat få löv så var ända sättet att hitta dom var att ha tur att höra ett tiggläte, tyvärr vet jag inte i vilken del av parken dom håller till i och det jag orkade gå runt så hörde jag inget som lät som en kattuggla.

Jag hade också sett bilder på en storskrake hona som hade ungar, har inga bilder på en storskrake med ungar på ryggen så det lyckades jag få i alla fall.

Nu var ju dom här ungarna 10+ dagar gamla så det fick bara plats 2 av dom på ryggen men det var kul att se ändå :)

Såg på Artportalen att det rapporterades 10 ungar den 9 maj och när är det bara 3 kvar, hoppas dom återstående 3 klarar sig.

Också mycket starar som febrilt flyger fram och tillbaka från sitt bo med mat till sina ungar, alltid kul att få bilder på flygande starar.

.

Den tredje ungen fick inte riktigt plats och fick simma med i bakkant :)

.

.

.

.

.

.

Provade filma storskrakefamiljen, inte det lättaste :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite bilder från Hjälstaviken, från torsdag 21/5

.

.

Hittade en kattuggle unge som satt mindre bra till ur foto synpunkt, nu har det rapporterats 4 ungar där :)

.

Lite bilder från Angarnssjöängen, från fredag 22/5

.

.

.

Postat 2020-05-23 18:55 | Läst 185 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Lärkfalk igen 16/5 2020

Besök nr 3 till lärkfalkarna

Åkte än en gång till Angarnssjöängen för att kolla in lärkfalkarna som är där, på fredagen så rapporterades det 11 st lärkfalkar som jagade där jag var sist, vem kan motstå att åka dit i sådana förhållanden :)

Tror inte jag såg 11 st samtidigt igår men dom var flera stycket där i alla fall, och vilken show dom gav mig och några andra som var där :)

Sist fick jag inte så många bilder på när lärkfalkarna fångade sländor i luften, det fick jag igår istället :)

.

.

.

.

En Gif animation av 13 bilder i följd när lärkfalken fångar en slända och äter det i luften.

Min kamera tar 20 bilder i sekunden vilket gör att hela förloppet är mindre än 1 sekund, får en att tänka på hur ruskigt snabba dessa falkar är :)

.

.

.

.

.

Lyckade få en bild med lite härliga bokeh bollar i bakgrunden som jag gillar :)

.

Det var lite bilder från gårdagens tur :)

/Fredrik

Postat 2020-05-17 14:20 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Lärkfalk Angarnssjöängen 13/5 2020

Igår efter jobbet så blev det en tur till Angarnssjöängen där jag fått höra att det fanns 5-6 lärkfalkar som jagade sländor i ett visst område.

Kul att få sätta autofokusen på nya Sony A9 II kameran med ett lite mer snabbflygande och utmanande fågel som nu lärkfalken är :)

Jag har märkt att bilderna från Sony har en tendens att bli mycket varmare (gulare ton) än hur bilderna såg ut med Nikon, måste hitta på ett nytt redigeringssätt nu när jag kör Sony :)

.

.

.

.

.

.

Den här falken kom bakom ryggen på mig och slog sländan ovanför mitt huvud, jag reagerade på skuggan och slängde upp kameran och fick den här bilden när den just flyttat sländan från klorna till näbben :)

.

Ett lååång skott på en lärkfalk som just ska fånga en slända

.

.

En brun kärrhök hona cirklade lite ovanför mig.

.

En helt vanlig kråka :)

Lärkfalkarna brydde sig inte så mycket om att jag satt där, dom flög nära flera gånger, 2 gånger var en lärkfalk på väg att landa i en torraka bara 10m från där jag satt, tyvärr så ångrade den sig i sista stund när den såg mig, hade kunnat bli fina bilder på en sittande lärkfalk om den landat :)

/Fredrik

Postat 2020-05-14 15:04 | Läst 306 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hjälstaviken 9/5 2020

Igår blev det en tur till Hjälstaviken, jag hoppades på lite action från fiskgjusarna vid gömslet och lite aktivitet på fisktärnorna för att testa autofokusen på nya kameran.

Ingen fiskgjuse ville dock jaga där jag var, fisktärnorna gjorde det dom skulle men dagens höjdpunkt var nog den första fågeln jag såg vid 04:54 på morgonen, en kattuggla som jag hittade sovandes på en dagkvist :)

.

Körde med 1/400sek slutartid på f6.3 och ett iso på 6400 och bilden var ändå ganska mörk innan redigering, tycker resultatet är helt godkänt, undrar hur det hade sett ut med min D500 på iso 6400, det var inte ofta jag vågade gå över iso 2000 med den.

.

.

.

.

.

.

Mycket intressant att se när kameran först sätter en ruta runt huvudet på fågel, den känner alltså igen ett huvud på en fågel, när måsen kom lite närmare så blir det en ännu mindre ruta runt måsens öga, Animal face/eye AF fungerar som det ska :)

.

.

.

.

Denna lilla spelflygande sävsångare hade nog varit för svår för min D500/200-500 att hänga med, så här små fåglar har en tendens att hamna mellan fokuspunkterna på något sätt.

/Fredrik

.

Postat 2020-05-10 12:14 | Läst 332 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Tjädertupp Uppland 2/5 2020

Idag blev det en tur ut i dom Uppländska skogarna, har fått höra att det finns en tjädertupp på ett ställe ovanför Åkersberga.

Jag har aldrig fått fota en tjäder förut så det här skulle bli intressant :)

.

Jag går jäms med skogsvägen och tittar upp mot en bergknalle och där uppe står tjädertuppen och kluckar.

Jag går upp och stannar 25-30m ifrån tjädern, i tankarna finns alla videos på Youtube där folk blir attackerade av just tjädertuppar.

.

Jag hinner fota 10-12 bilder och ca 15 sekunder efter bilden ovan så sätter tjädern full fart rakt mot mig, jag springer en bit och ställer mig bakom några träd så att tjädern måste landa, den fortsätter dock mot mig på marken och jag får springa ner mot vägen med tuppen i hälarna, jag kommer upp på vägen och som tur är så stannar tjädern 15m in i skogen, annars hade jag nog fortfarande sprungit ;)

.

Bilderna nedan på en kaxig tjädertupp som just har jagat ut en 2 meters bjässe till fotograf ut ur skogen :)

.

.

Tur att ingen annan var där och fick bilder eller film på mig när jag blev jagad ut ur skogen, det hade ju definitivt hamnat på Youtube :)

Jag är glad att jag fick några bilder med mig :)

/Fredrik

Postat 2020-05-02 22:48 | Läst 418 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 21 Nästa