Fredriks Fotoblogg

Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Havsörnar Gysinge 25/2 2021

Förra torsdagen så blev det en tur till Gysinge för att sitta i örngömslet där, det här blev min andra sittning där, första gången var 2018.

När jag satt där för 3 år sedan så var det jättemycket snö, det var till och med en snöstorm stundtals medans jag satt där vilket faktiskt gav riktigt fina bilder med alla snöflingor i luften, finns en blogg från den sittningen här: https://www.fotosidan.se/blogs/fredriksfotoblogg/orngomsle-gysinge-26-2-2018.htm

Det här året blev det ju lite snöpligt då all snö försvann på bara 1 vecka, när jag var i samma område för 2 veckor sedan och fotade uttrarna var det nästan 2 decimeter snö där.

Hur som helst så fick man göra det bästa av situationen trots barmark och vädret blev inte det bästa heller, stundtals kändes det väldigt mörkt.

På grund av att all snö smält så hade han som la ut nytt kött på åteln lite problem då åtelplatsen såg ut som en sjö så han var tvungen att lägga köttet mycket närmare (nästan 10m närmare) gömslet än normalt.

Vi trodde länge att inget skulle våga sig ner på åteln då köttet låg så nära gömslet, det tog över 3 timmar för att korparna ens skulle våga sig ner på maten och det krävdes flera försök innan dom verkligen vågade komma ner, först när alla korparna vågade sig ner kom örnarna och då kom dom alla på en gång nästan, tror det var 15 havsörnar på och i närheten av åteln samtidigt så man knappt visste vart man skulle titta :)

Detta pågick i strax över 30 minuter sedan blev det tomt på åteln, alla i gömslet tyckte att det här bådar gått för resten av dagen om dom kommer ner på det sättet flera gånger, men tji fick vi, resten av dagen var det helt dött, korparna kom ner en gång på eftermiddagen men ingen örn kom ner till åteln då.

Det blev en lång väntan på att få gå hem, som tur var fick vi ju en intensiv halvtimma med örnarna vilket blev strax över 2800 bilder att gå igenom :)

Så här kommer en och annan bild från den dagen ;)

.

.

,

.

.

.

.

.

En lien video från landningen ovan, gjord på 65 bilder tagna i följd

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Video från landningen ovan, gjord på 30 bilder tagna i följd

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Testade filma lite med 120 fps för att sedan sakta ner tiden lite :)

Postat 2021-03-02 18:41 | Läst 236 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Utter vid Gysinge 13/2 2021

Det blev en tur till Gysinge för att besöka uttrarna som håller till i forsarna där.

Jag har sedan jag började fota djur och natur tänkt att jag skulle åka upp till Gysinge för att fota uttrarna men det har inte blivit av, så nu många år senare blev det äntligen en tur dit :)

Det såg länge mörkt ut då den uttern som syntes till höll sig flera hundra meter ut på isen där den jagade, solade och sov hela dagen.

Många fotografer gav upp och for vidare, men så med bara 1 timme kvar till solnedgång så dök en utter upp i forsen vid broarna och började frossa på fisk den fångade vid nästan varje dyk, den gav oss fotografer som stannade länge nog en riktigt härlig show :)

.

.

.

.

.

.

.

.

Fisken som uttern fångade var av den mindre varianten så uttern hoppade aldrig upp på isen för att äta utan det gjordes i vattnet.

...

.

Provade filma lite när jag hade chansen :)

. .

.

Det sprang också omkring ett gäng minkar i området runt forsen.

.

.

.

.

.

/Fredrik

Postat 2021-02-18 18:34 | Läst 252 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Första turen för 2021

I tisdags 5/1 åkte jag en liten tur på ca 14 mil till Västmanland för att få fota en av dom hökugglor som varit stationär där ett tag.

När jag står och tittar på den hökugglan så kommer det ett rapport på en hökuggla bara 20 minuter hemifrån mig, typiskt, ser att den är rapporterad igår och idag också så jag hoppas på att den blir kvar ett tag till så jag slipper åka till Västmanland så många gånger :)

.

Hökugglan fångade en sork nära vägen där jag stod och flög upp på en högstubbe, jag undrade vad det var för prick under där ugglan håller sorken, insåg att det måste vara en bloddroppe från sorken.

.

.

Efter måltiden så flyttade hökugglan runt på lite olika platser ute på hygget, till slut så satt högt upp i en gran (ca 30m) och spanade ner i ett vattenfyllt dike, jag ställde mig på vägen ca 50m bort just där diket går under vägen, gissade på att den spanade efter sork i dikeskanten.

Plötsligt så dyker ugglan ut mot mitt håll med vingarna in mot kroppen för snabb men kontrollerad nedstigning

.

.

Såg ett tag ut som om den tänkte gå ner på en sork men den ångrar sig och avbryter nedstigningen genom att fälla ut vingarna och drar rätt över huvudet på mig

.

.

Den landar på en 5m högstubbbe ca 10-12m från vägen just där jag står där den sedan fortsatte spana i det vattenfyllda diket.

.

Svårt att hitta bra bakgrunder där ugglan satt, här fick jag några jättehöga och glesa tallar som fick duga.

.

Tyvärr så gjorde den inga jakt försök från högstubben, efter ett tag drog den upp i ett högt träd ute på hygget och jagade vidare.

Postat 2021-01-07 19:46 | Läst 495 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Sparvuggla på julafton

På julafton var den första lediga dagen med fint väder på över en månad (för mig i alla fall) så att det var julafton kunde inte stoppa mig för att göra en tur ut i skogen för att leta efter lite ugglor :)

Åkte till det stället som jag trodde skulle ha en sparvuggla på plats, och bara 2 minuter efter jag hoppat ut ur bilen och visslat sparvugglans sång så svarade en sparvuggla inne i skogen.

Några minuter senare satt den i en grantopp ute på hygget, efter en stund flög den och satte sig i halvvägs upp i en tall där den sedan satt i över 25 minuter.

Fotade den lite och provade filma, tyvärr var solen från fel håll plus att den inte träffade ugglan alls där den satt men efter ett tag så träffade solen några tallar i bakgrunden så jag kunde positionera mig för att välja en bra bakgrund med trevlig bokeh :)

.

Här är videon jag fick med lite "dansande" bokeh i bakgrunden :)

Postat 2020-12-26 17:35 | Läst 695 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Sparvuggla 12/12 2020

Även om det var riktigt tråkigt och grått med duggregn så blev det en tur med kameran.

Det blev en tur till det stället jag fotade sparvugglor förra vintern, vi var där för 3 veckor sedan men då fanns ingen uggla så långt ögat(eller örat) nådde.

Det tog en stund idag med men till slut så hörde vi sparvugglans läte och plötsligt så satt det 2 stycken i varsin grantopp :)

Riktigt kul att dom är kvar på samma ställe, såg mörkt ut vid första besöket men nu vet jag att dom finns där :)

.

Provade att laborera med lite att fota med föremål i förgrunden, så ser ni något diffust grönt eller röd/brunt i nedkant eller nått hörn så är det granris och ormbunke :)

.

.

Med lite förgrund.

.

Utan förgrund.

.

Just den hör bilden så blev det diffust grönt över hela bilden så jag måste ha fotat igenom granriset helt och hållet :)

.

.

.

.

Sparvugglan tyckte tydligen också att det regnade för mycket :)

.

/Fredrik 

Postat 2020-12-13 16:48 | Läst 659 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 26 Nästa