Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Svarthakedopping med ungar 11/7 2020

Under några veckors tid har jag i bilen på väg hem från jobbet kollat på en damm som ligger intill vägen inne på en golfbana bara 2 minuter från där jag bor, jag har flera gånger sett att det finns svarthakedoppingar i den dammen nu och tidigare år men jag har aldrig gått dit och kollat.

Så förra veckan när jag åkte förbi dammen på vägen hem så såg jag en svarthakedopping och bredvid den så såg jag en mindre fågel, förstod direkt att dom har ungar i dammen vilket jag sett rapporter på tidigare år fast inga rapporter i år.

Så på lördags kvällen tog jag kameran och begav mig dit till dammen för att kolla om det var svarthakedoppings ungar som jag såg.

När jag kommer fram till dammen så ser jag direkt 1 vuxen med 1 unge där den vuxna dyker och hämtar mat medans ungen väntar ivrigt vid ytan, i andra ändan av dammen ligger en till vuxen med en unge så jag tänkte va kul dom har 2 ungar, efter att jag varit där i 30 minuter så upptäcker jag att det finns en 3é unge som måste ha gömt sig någonstans :)

.
Den här dammen var perfekt ur fotosynpunkt, ena "stranden" är jätte låg så man kan ligga ner och nästintill fota jäms med vattnet vilket ger fin bakgrund och kort skärpedjup.

På kortsidorna var det lite högre strandkant men jag kunde hålla kameran i strandsluttningen och använda bakre displayen i live view och fota med låg vinkel där också :)

Sa jag att doppingarna var helt orädda, visste inte hur dom skulle vara när jag först kom dit men när jag såg en golfare som kom och letade efter sin boll så letade han typ 3m från dammen och doppingarna var precis nedanför utan att reagera även med ungarna där :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite kul hur olika bakgrunder bortanför dammen kan ge sådan skillnad hur vattnet ser ut, den här bilden gillar jag nog mest där allt blev bara härligt grönt :)

.

.

.

Provade filma lite när en av föräldrarna fixade mat åt en av ungarna :)

Jag ångrar lite att jag inte åkte dit tidigare då jag visste att det var svarthakedoppingar i dammen, hade jag varit där 7-10 dagar tidigare kunde jag fått bilder när ungarna sitter på föräldrarnas rygg, ja ja får sikta in mig på nästa år :)

/Fredrik

Inlagt 2020-07-15 16:40 | Läst 4911 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt fina bilder i fina färger. De är så snygga svarthakedoppingarna, jag har inga sådana än, nog mer vanligt där uppe. Jag fick iaf gråhakedopping med unge på ryggen 😊, ungen är nog snarlik svarthake faktiskt, som typ en liten zebra
Svar från Mr_North 2020-07-17 07:59
Tack så mycket Peter :)
Ja det blev trevligt ljus och färger, jag var där efter 19 tiden så det blev lågt och fint solljus :)
Det verkar som dom flesta svarthakedoppingarna drar förbi Skåne och häckar mera häruppe.
Gråhakedoppingen verkar vara tvärtom att dom stannar mer söderut och bara några få kommer upp hit för sin häckning.
Har hur mycket bilder som helst på svarthakedopping och bara några få på gråhakedopping.
Vad jag sett så ser nog alla doppingars ungar snarlika ut från början.
Mvh
Fredrik
Men jösses 😳 vad sött 😍
Randig och inte lik föräldrar alls
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:01
Tack så mycket Nini :)
ja visst är dom söta :)
Visst är dom olika sina föräldrar i början men snart så blir dom mer lika.
Mvh
Fredrik
Oh, så fint ! Underbara bilder.
Det är ju en stor fördel när fåglarna håller till där det ofta vistas människor, då är dom ju inte alls så skygga.
Innan jag läste dina sista rader så tänkte jag just det, att det var synd att du inte kollat där tidigare då dom åker snålskjuts på ryggen.
Men man skall väl alltid ha något att se fram emot nästa år också.
ing-marie
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:07
Tack så mycket Ing-Marie :)
Ja det är ju en fördel, dom här reagerade knappt när jag gick fram och la mig nära dom.
Jag borde ha kollat tidigare då jag läst på Artportalen att det varit lyckade häckningar i flera av dammarna på golfbanan, jag får ha bättre koll nästa år :)
Mvh
Fredrik
Hehe ja de e sjukt, du behöver bara gå ut så har du kanon bilder! :)
Är det i Stockholm alla fåglar finns nu för tiden? ;)

Skämt å sido, jättefin serie, med riktigt fint ljus. Så kul att få se ungarna här tillsammans med föräldrarna. Snyggt!

Så fin video, särskilt slutet när ungen simmar fram till föräldern och vill ha mat :)
Filmar du med stor bländaröppning där/ kort Skärpedjup? tänkte på vattnet i förgrunden är suddigt/ur fokus :)
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:19
Tack så mycket Joakim :)
Ja några av dom verkar ju vara här i Stockholmsområdet alla fall ;)
Ja det är kul att få bilder på dom när föräldrarna fixar mat åt ungarna, det här är nog bästa läget jag fått på det, tyvärr så är det ju inte så stora fiskar dom kommer upp med, var nog dom minsta spiggarna jag sett någon gång tror jag :)
När jag filmade så körde jag nog f7.1 eller f8, det blir ju ganska kort skärpedjup när man är 5-6m ifrån doppingarna sen förstärks ju det korta skärpedjupet av att jag ligger ner och filmar.
Mvh
Fredrik
Också bilder av ungar kan stå för sig själva, ett motiv som ofta är underskattat.
Bra.
- hawk
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:30
Tack så mycket Håkan :)
Ja det är kul att få bilder på ungarna när dom är själv också :)
Men nått jag saknar är en bra bild på en eller två ungar på ryggen av en förälder, men det kommer väl någon gång :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder på doppingarna, i synnerhet när vattnet blev mer grönt och utan stilla (man blir ju lite kräsen när man tittar på dina bilder). Jag råkade på en hel familj med små ungar förra sommaren ute i skärgården. Helt oväntat under en familjesammankomst. Det var dock sluttande klippor så även om jag låg ner kom jag inte så lågt som du gjorde här. Vilket ställe, kom det inga golfare och störde?
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:37
Tack så mycket Lena :)
Visst blev det väldigt olika hur vattnet såg ut beroende på bakgrunder och hur lugnt vattnet var, minst krusning i vattnet så tog den det blåa från himlen direkt.
Ja att försöka ligga ner och fota i en sluttning är inte lätt, har gjort det förr och hade ont i nacken flera dagar efter.
Med nya Sony kameran så är ju autofokusen lika bra i live view läget som när man fotar med sökaren så det underlättar i sådana lägen så man kan hålla kameran lågt utan att bryta nacken :)
Det kom golfare och letade efter sina bollar precis intill dammen och doppingarna reagerade inte alls på deras eller min närvaro :)
Mvh
Fredrik
Kul! Många tycker att dom alltid måste åka så långt bort för att få fina fågelbilder, det här visar återigen att 'närområdet' ofta är underskattat.. Jättefint!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:38
Tack så mycket Jan :)
Ja jag undrar varför jag inte tagit mig dit tidigare, speciellt när jag vet att dom finns där i alla år.
Mvh
Fredrik
Fantastiskt fins bilder - igen! Hälsningar/ Björn
Svar från Mr_North 2020-07-17 08:39
Tack så mycket Björn :)
Mvh
Fredrik