Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Aurora Borealis 7/10 2018

Några bilder från i söndags då det var fint norrsken som kunde ses i stora delar av landet.

Det var första gången jag fotade norrsken med min Nikon kamera sedan jag bytte från Canon förra året, kan säga att jag måste nog träna mer med nya kameran när det gäller norrskens fotografering :)

Hur som helst så fick jag till några bilder :)

En panorama på sammanlagt 14 bilder tror jag det var, 7 uppe 7 nere i landskapsläge, fick med mer än 180 graders synfält då det man ser i kanterna var rakt ut åt sidan där jag satt :)

En till panorama, kommer inte ihåg hur många bilder som var med i den här.

Det rörde sig fint på himlen under en kort stund, samtidigt som jag försökte få till inställningarna på min Nikon D500 som har en timelaps funktion som jag borde övat lite mer på hemma hur den fungerar, så de blev ingen timelaps :-/

Alla bilder fotade med Nikon D500 och en Tamron AF 10-24/3,5-4,5 Di II.

Fotade vid badplatsen i Herräng.

/Fredrik

Inlagt 2018-10-09 13:56 | Läst 4263 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Wow!
Otroligt snyggt fångat! Min systerdotter är här från USA och hon är så besviken att vi missade norrskenet som antagligen syntes rätt bra även hos oss.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-10-09 17:19
Tack Lena :)
Ja den här gången så ska norrskenet ha varit så pass bra så att hela landet kunde se det, men bäst är ju längre norrut.
Jag har en app i telefonen som talar om om den finns chans att se norrsken där jag är sen är det bra att vara med i Facebook gruppen "Norrsken" som också går ut med notiser 2-3 dagar innan det är något på gång.
Mvh
Fredrik
Vilka superbilder Fredrik! Riktigt bra! Du har t.o.m. fått med den lite lila nyans som norrskenet har ibland.. Har själv en analogt fotad bild på väggen på ett norrsken med lite lila nyans fotat i skärgården på 80-talet, redan i augusti det året!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-10-09 17:25
Tack så mycket Jan :)
Ja det blir fint när det är lite lila med i bilderna så det inte bara är grönt, jag har bilder från 2014 där det var mycket lila med, se här https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/362804/3229266.htm
Mvh
Fredrik
ehrsa 2018-10-09 17:36
Jättefin bild den också! Där var det mycket lila! Tydligen är det när de elektriska partiklarna träffar på kvävemolekyler som det blir lila färg, läste jag nyss.. syremolekyler på låg höjd ger det gröna skenet medans syremolekyler på hög höjd ger ett rött sken.. Spännande i alla fall! Jag höll utkik från min balkong i förrgår vid midnatt, men det syntes inget.. Hade jag sett något från balkongen så hade jag nog gått upp här på 'Tantoberget' och försökt fota.. men det blev sängen istället!
Hälsn!
Himlen som lovsjunger Skaparen! Mäktigt! Tjusigt!
Svar från Mr_North 2018-10-13 15:57
Tack så mycket Ragnar :)
Mvh
Fredrik
Så fina bilder.
Har tyvärr aldrig sett norrsken. Har en app men den gjorde ingen varning i söndags, men det är kanske möjligt att det inte syntes i Skåne? Kanske skulle komplettera med Facebook gruppen också som du nämnde
Svar från Mr_North 2018-10-13 16:36
Tack så mycket Peter :)
Det syntes nog men troligen inte så mycket, måste nog upp i högre styrka för att ses bra nere i Skåne.
2015 var det 2 stora stormar som borde ha synts nere i Skåne som maxade ut skalan dom har för att visa styrkan på norrskenet, jag var ute och såg båda, den som var i mars 2015 var helt fantastisk och har aldrig varit med om något liknande, det var grönt överallt och även om jag vände mig och tittade åt söder så fortsatte norrskenet förbi mig vilket inte händer ofta i Stockholmstrakten :)
Du kan se bilderna från den norrskenet här: https://flic.kr/s/aHsmtJYgm5
Bilderna gör det inte rättvist dock, svårt att fånga hela föreställningen på en bild :)
Mvh
Fredrik
Jättevackra bilder! Hälsningar /Sara
Svar från Mr_North 2018-10-13 16:36
Tack så mycket Sara :)
Mvh
Fredrik
Mycket fint fotat, har bara fotat norrsken långt uppe i norr och det är inte så lätt atg få det så här bra.
Svar från Mr_North 2018-10-13 16:40
Tack så mycket Margareta :)
Har själv aldrig fått se norrsken långt norrut men skulle vara kul att se och fota det där uppe :)
Längre söderut så ser man ju norrskenet längre ner på mot horisonten vilket underlättar när man fotar, i norr är det nod svårare att veta var man ska rikta kameran då vågorna flyttar sig hela tiden, fast det beror ju helt på norrskenets styrka osv :)
Mvh
Fredrik