Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Doppingar, ormar och annat 21-22/4 2018

I helgen blev det två fototurer, lördagen spenderades vid Hjälstaviken och söndagen vid Dalkarlskärret.

Vid Hjälstaviken var det väldigt lugnt så nästan hela förmiddagen spenderades med att försöka få lite bilder på en skäggdopping vid gömslet, provade använda den låga fotogluggen vid golvet som byggdes föra året för att kunna få bilder i låg vinkel vilket fungerade riktigt bra :)

.

.

Med fångad fisk, fotad stående då jag inte hann lägga mig ner för att använda den låga fotogluggen, lite skillnad på hur bilden ser ut eller ?

På söndagen var jag vid Dalkarlskärret i Uppsala som är ett av dom få ställen där gråhakedopping häckar i Uppland.

Gråhakedoppingen tycker jag är en väldigt vacker fågel men den har ett läte som låter som en panikslagen gris som satt i halsen :) lyssna själv här

Träffade där på Anders Bergman som finns här på fotosidan som också var ute efter lite bilder på gråhakedoppingen.

Gråhakedopping

Gråhakedopping

Gråhakedopping

På plats fanns också ett svarthakedopping par.

Svarthakedopping

Svarthakedopping

Svarthakedoppingar

Svarthakedopping

Vid Dalkarlskärret finns det även gott om ormar :)

Snok

Snok

Snok

Snok

Snok som myser i solen tillsammans med en huggorm.

.

Lite annat jag såg i helgen.

Fiskgjuse som just skakat av sig vattnet efter dyket

Dvärgmås.

Brun kärrhök hane

Brun kärrhök hona.

.

Ha en trevlig vecka

/Fredrik

Inlagt 2018-04-23 11:31 | Läst 4794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Oj, vad fint, alla bilderna! Bra bilder på Gråhakarna, inte så ofta man ser dom.. inte jag i alla fall! Bilderna på Snoken var verkligen ovanligt bra, sällan man ser liknande!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-04-23 14:43
Tack så mycket Jan.
Det var kul att få se gråhakedoppingarna igen, dom misslyckades med sin häckning på samma plats förra året och var plötsligt bara borta så det var 2 år sedan jag fick se dom sist.
Snoken var väldigt samarbetsvillig när jag skulle fota den, redan när jag närmade högen med ormar som var där så reste den sig upp och jag hann lägga mig ner och fota bra många bilder innan den gick ner igen så det var snällt av den :)
Mvh
Fredrik
Otroligt fina bilder som vanligt. Första bilden på ormen var ju helt fantastisk, skärpan sitter ju perfekt och att den reser sig upp så. Stående och liggande bilder, inte så stor skillnad på fågeln, vattnet är lugnare på de liggande bilderna och det beror på vinkel eller annan tid vet jag inte
Svar från Mr_North 2018-04-23 14:50
Tack så mycket Peter :)
Ja den snoken var en riktig publikfirare som stod upp väldigt länge så jag kunde få många bilder på den :)
Nej det blir ju inte så stor skillnad på själva fågeln, den stora skillnaden är ju på omgivningen som får en bättre bokeh (oskärpa) vilket i mitt tycke gör bilden bättre (snyggare) hade jag haft ett fast 500mm objektiv så hade oskärpan varit ännu mer tydligare.
Mvh
Fredrik
Snyggt med den låga vinkeln även om jag tycker bilden med skäggdoppingen och fisken också är väldigt bra. Fisken drar uppmärksamhet till sej. Hur länge fick du ligga och vänta på att gråhakedoppingen skulle komma så pass nära? Läckert med dvärgmåsen även om jag tycker att dina ormbilder tar priset i denna serie. I synnerhet den första och andra med tungan ute, men de är alla strålande. Vackert Fredrik!
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-04-24 08:53
Tack så mycket Lena :)
Ja visst fungerar bilden på doppingen och fisken också även om jag stod upp och fotade men hade jag hunnit lägga mig ner så hade jag varit mer nöjd men det brukar gå fort när väl doppingen kommit upp till ytan innan fisken slinker ner :)
Det blev mycket väntan (var där 07-12:30) och flera försök innan gråhakedoppingen ville simma förbi på ett hyfsat nära avstånd, hade velat ha den 10m närmare för att vara helt nöjd, på dom bilderna jag fick är det nog 25m bort.
Ja jag blev mycket nöjd med bilderna på snoken, den var så snäll som reste sig upp innan jag ens hunnit fram till dom och stod kvar så jag kunde ta av ryggsäcken och lägga mig ner och ta ett gäng bilder innan den gick ner och vred bort huvudet :)
Mvh
Fredrik
Visst blir det vackra bilder från den låga gluggen, får väl testa den nästa gång om den inte är upptagen ;-)
Blev lite oroligt när jag läste rubriken, trodde du sett ormar vid viken ( har lite ormfobi ) Men måste erkänna att det är väldigt vackra bilder.
Svar från Mr_North 2018-04-24 08:58
Tack så mycket Ing-Marie :)
Ja bilderna blir lite bättre men det är lite jobbigare också men det kan man leva med :)
Tror inte du behöver vara orolig att någon annan använder den gluggen så ofta, har inte sett några andra bilder som ser ut att vara tagna därifrån, det här var första gången jag provade använda den, men den sattes ju upp förra sommaren :)
Det finns nog gått om ormar vid Hjälsta men jag vet inte vart alla är :)
Mvh
Fredrik
Snygga bilder! Kul att träffas! Jag lägger upp mina bilder på Flickr sedan några år tillbaka, men jag kollar av hur det är här då och då.
Svar från Mr_North 2018-04-24 15:07
Tack Anders :)
Tack det samma :)
Jag lägger också upp mer bilder på flickr än vad jag gör här.
Jag var in och kollade på din flickr sida nu, ser att du verkligen har specialiserat dig på att fota med låg vinkel, många fina bilder :)
Mvh
Fredrik