Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Hjälstaviken 14/9 2019

Lite bilder från Hjälstaviken för två veckor sedan.

Målet var att få lite bilder på skäggmesarna :)

Dom bilderna man helst vill ha på skäggmes är ju när dom sitter i vassen, den här dagen var det inte så lätt då det blåste mycket så vassen ville inte vara still, lyckades dock få några bilder på dom när dom sitter i vassen :)

Skäggmes hane

Två skäggmesar landade på spången så jag la mig ner och dom två mesarna hoppade sig närmare och närmare, dom var nästan innanför närgränsen till slut, det var inte det lättaste att fota dom när man ligger ner och dom är så nära, dom är inte still länge plus att skärpedjupet blir så kort när dom är så nära, många bilder blev oskarpa men några blev bra :)

.

.

.

.

Att få en flygbild på en skäggmes har jag velat ha länge men det är inte det lättaste, här är en på en som lyfter från ett vasstrå, hade "bara" 1/1600 sek i slutartid vilket inte riktigt räckte till för att frysa bilden så den är inte helt skarp, har jobbat en del med den i Photoshop så att den ser hyfsad ut :)

Närkontakt skäggmes :)

Tidigt på morgonen så kom det en flock vildsvin springande vid spången i Hjälstaviken, räknade dom till 11 stycken totalt. 9 stora och 2 små kultingar som inte syntes i det höga gräset förrän dom sprang bortåt.

/Fredrik

Inlagt 2019-09-29 20:24 | Läst 2449 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fantastiskt! Vilka bilder.. troligen de 'närmaste' bilder jag sett på dessa vackra fåglar! Kul! En undran, har du sett att man kan ändra 'layouten' på sin blogg, hur den visas? Man får bort allt som ligger vid sidan om text och bilder, och därmed visas bilderna större redan oklickade i bloggen! Du ändrar själv genom att klicka på 'Blogginställningar' tre klick under din 'profilbild', sedan klickar du vid 'Utseende' i formuläret och väljer 'ny bred layout' och scrollar sedan längst ner i formuläret och klickar på 'Lagra' sen är det klart! Är du inte nöjd så är det bara att klicka tillbaks till gamla layouten.. själv tycker jag att det blev snyggare med den 'nya breda layouten'!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2019-10-01 23:31
Tack så mycket Kenneth :)
Ja dom kom verkligen nära den här gången, nästan lite för nära :)
Jag provade ändra till den nya layouten, bilderna blev väldigt stora då såg jag, på min laptop så blev dom nästan för stora, sen vet jag inte om jag gillade att texten hamnade i mitten under bilderna, fortsätter på det gamla ett tag till tror jag :)
Mvh
Fredrik
Dom är fantastiskt söta dom små liven..mesarna alltså. Får ju säga att bild 2 känns väldigt exotisk..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Mr_North 2019-10-01 23:32
Tack så mycket Gunte :)
Ja dom är fantastiskt söta :)
Mvh
Fredrik
Fina bilder. De skäggmesar jag oftast får tag på är så unga så att hanen har inte fått sitt ”skägg” än, här har du kommit riktigt nära och fått superfina närbilder, det är ju synd att det grottar ner sig så långt ner i vassen att de aldrig syns och skickar fram en pilfink istället.

Kul med vildsvin, det har jag ännu inte sett annat än på tallriken
Svar från Mr_North 2019-10-01 23:42
Tack så mycket Peter :)
Ja oftast är det ju ungfåglar man ser, det är ju den vuxna hanen som man helst vill fota men det får man ju inte alltid :)
Dom brukar vara mer i toppen av vassen nu när det blir kallare då dom äter fröna av vassen, en frostig morgon just som solen börjar värma toppen av vassen är att föredra :)
Någon vecka innan såg jag vildsvin ännu närmare än det här men det var när dom sprang ut framför min bil i mörkret, lyckades bromsa och väja så jag kom mellan 2 av dom så jag bara träffade framdelen på en av dom men det blev tillräckligt med skador ändå, hittade dock inte någon gris på vägen efteråt men den kanske flög ner i diket :-/
Mvh
Fredrik
Jag var också till Hjälsta den helgen och det blåste helt hopplöst. Jag fick inte alls så coola bilder på skäggmesarna som du visar. Andra bilden tycker jag särskilt om , färgerna är strålande. Vildsvin har jag aldrig sett vid Hjälsta, vilken överraskning. Kul att du fick hela gänget på bild.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2019-10-01 23:46
Tack så mycket Lena :)
Ja det var svårt att fota i blåsten, fick bara en chans med skäggmesarna i toppen av vassen som tur var så satt den bilden, det var lite lättare när dom var på spången men det är ju inte riktigt dom bilderna man vill ha.
Har hört att det ska finnas vildsvin där som bland annat setts från gömslet men det här var första gången jag såg dom.
Mvh
Fredrik
Den är så underbart fin, skäggmesen. Dina bilder gör den rättvisa. Tyvärr har "mina" skäggmesar försvunnit hemmavid, inte sett någon på hela året. Vildsvin har respekt med sig att möta i skog och mark.
Svar från Mr_North 2019-10-01 23:49
Tack så mycket Stefan :)
Tråkigt att dom inte finns kvar hos dig :-/
Ja vildsvin vill man nog inte stöta på allt för nära.
Mvh
Fredrik
Du lyckades ju fantastiskt bra denna dag. Jättefina bilder !
Själ fick jag inte många bilder på mesarna, men det är ju alltid kul att vara där och spana. Även om blåsten förstörde en hel del denna dag.
ing-marie
Svar från Mr_North 2019-10-01 23:52
Tack så mycket Ing-Marie
Ja jag fick till några bra men det var inte lätt i blåsten och med så många som gick på spången men det får man ju räkna med då skäggmesarna är populära på den här årstiden :)
Mvh
Fredrik