Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Hökuggla Oslättfors, Gävle 30/3 2018

På långfredagen tog jag en tur upp till Oslättfors som ligger ovanför Gävle där det under veckan rapporterats både lappuggla och hökuggla.

Tyvärr så ville inte lappugglan visa sig idag men hökugglan var på plats.

Hökugglan höll till på ett stort hygge och såklart så var den ju inte nära vägen, på hygget var det väldigt mycket snö skulle säga mellan 60-80 cm, som tur var efter kalla nätter och varma dagar så har det bildats en väldigt hård skare som till och med höll för mig att gå på och jag väger 130kg+ men även om den höll så gick man igenom skaren med ett ben ibland, vissa gånger gick båda benen igenom och man fick krypa ur hålet för att kunna ställa sig upp igen, hade man bara sjunktit ner 20-30cm hade varit en sak men när man sjunker ner så djupt att knät och en del av låret försvinner så blir det jobbigt i längden men vad gör man inte för att få se och fota en hökuggla :)

Så fick jag några bilder då, jodå några blev det, hökugglan ville inte jaga dom första timmarna utan bytte mest plats flera gånger, till slut började den jaga och tog 2 sorkar på 1 timme, sork nummer 2 såg vi springa över snön innan ugglan greppade den med klorna, tyvärr på 100m håll men kul att se ändå, bilderna jag fick var från när hökugglan kom tillbaka med sorken i klorna och landade i toppen av en gran ca 40m från där jag stod.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Långfredagen blev en fantastisk dag med helt underbart väder och i sällskap av en vacker hökuggla :)

Ha en fortsatt trevlig påsk :)

Mvh

Fredrik

Inlagt 2018-03-31 14:19 | Läst 2663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mycket vacker serie.
Svar från Mr_North 2018-04-01 15:24
Tack Stefan :)
Mvh
Fredrik
Väldigt snyggt. Att du fick en sådan fin serie i fokus, brukar ju vara några som faller bort (iaf för mig :), fin exponering med. Känner till det där med ut på en åker i med skare, så åker man igenom och så fylls hela stöveln med snö så står man där med blöt o frusen, men vad är inte en ”bal på slottet”
Svar från Mr_North 2018-04-01 15:29
Tack Peter :)
Jag kan säga att alla bilder i serien var inte i fokus vilket ju är vanligt det här är dom utvalda som jag tyckte fungerade att visa hela förloppet :)
Att gå på skaren fungerade riktigt bra på morgonen när det var -10 grader men mitt på dagen så hade det ju blivit väldigt varmt och skaren bar inte lika bra, hade jag stannat för länge hade jag nog inte kommit av hygget ännu ;)
Mvh
Fredrik
Flera fina och unika bilder här känns det som! Verkar knepigt att landa i en klen Grantopp och samtidigt ha en mus i ena 'näven'..
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-04-01 15:31
Tack så mycket Jan :)
Ja ugglan gjorde ett konststycke när den landade i grantoppen med bara en hand (klo) då den andra var upptagen med att hålla i sorken, väldigt skickligt gjort enligt mig :)
Mvh
Fredrik
Se där, då fick jag svar på vems Volvo eller Kia det var som stod parkerad där :-)
Jag stannade till en stund, men har ju inget vidare tålamod så jag fortsatte min färd uppåt Bergby för att få lite frukost hos brorsan som bor där.
Kul att du fick några riktigt fina bilder på ugglan.
( Jag tror jag skrämde upp en lappuggla efter vägen innan Oslättfors, från Sandviken räknat )
Ing-Marie
Svar från Mr_North 2018-04-01 15:36
Tack Ing.marie :)
Ja Volvon var min och Kia´n tillhörde han jag var med :)
Vi fick hålla ut ett tag innan det blev några bilder, hela morgonen så bytte den bara plats hela tiden, först vid 11 tiden så började den jaga och det var roligt att se att den lyckades fånga 2 sorkar :)
Det kan säkert ha varit en lappuggla du såg, dom har sett till lappugglor på olika ställen i det området :)
Mvh
Fredrik
Snygga bilder och kul att du fick fina bilder för mödan. Såg att ni hade det tufft i snön så jag stannade kvar på vägen. Såg ugglan i kikaren och det fick räcka.
Mvh / Hans
Svar från Mr_North 2018-04-01 15:42
Tack så mycket Hans :)
Jag tänkte eftersom jag åkt 15 mil så måste jag ju försöka komma närmare där hökugglan var och det fungerade riktigt bra att gå på skaren på morgonen då det var -10 grader men mitt på dagen när solen värmde på riktigt bra så blev det kämpigare att gå då skaren blivit mjukare och jag sjönk igenom mycket oftare, strax efter 12 gick vi mot bilarna, hade vi stannat några timmar längre så hade vi kanske inte kommit av hygget alls tror jag :)
Mvh
Fredrik
Där satte den sej snyggt med sitt snack i ena klon. En mycket fin serie.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-04-08 19:15
Tack så mycket Lena :)
Mvh
Fredrik