Fredriks Fotoblogg

Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Sparvuggla 12/12 2020

Även om det var riktigt tråkigt och grått med duggregn så blev det en tur med kameran.

Det blev en tur till det stället jag fotade sparvugglor förra vintern, vi var där för 3 veckor sedan men då fanns ingen uggla så långt ögat(eller örat) nådde.

Det tog en stund idag med men till slut så hörde vi sparvugglans läte och plötsligt så satt det 2 stycken i varsin grantopp :)

Riktigt kul att dom är kvar på samma ställe, såg mörkt ut vid första besöket men nu vet jag att dom finns där :)

.

Provade att laborera med lite att fota med föremål i förgrunden, så ser ni något diffust grönt eller röd/brunt i nedkant eller nått hörn så är det granris och ormbunke :)

.

.

Med lite förgrund.

.

Utan förgrund.

.

Just den hör bilden så blev det diffust grönt över hela bilden så jag måste ha fotat igenom granriset helt och hållet :)

.

.

.

.

Sparvugglan tyckte tydligen också att det regnade för mycket :)

.

/Fredrik 

Postat 2020-12-13 16:48 | Läst 3001 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Sparvuggla 29/11 2020

I söndags så blev det en heldag som spenderade på några olika hyggen för att leta efter lite sparvugglor.

Vädret var inte det bästa med tjocka moln som släppte igenom minimalt ljus, men det var kul att komma ut och träffa på några sparvugglor :)

.

.

.

.

.

Flygbilder på sparvuggla ser man inte alltför ofta, gjorde en sökning på Fotosidan och hittade 3 st utöver mina.

Jag gjorde lite försök att öka mängden flygbilder men det var inte lätt att frysa en snabb liten sparvuggla som sätter fart rakt mot en med slutartid 1/640.

Hoppas på att lite fler chanser framöver i lite bättre ljus, då ska det bli lite skarpare flygbilder :)

.

.

.

.

.

.

.

Uggla nr:2 för dagen som fastnade på bild :)

Postat 2020-12-02 18:28 | Läst 2210 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Nötkråkor 22/11 2020

Drog iväg tidigt på söndagen mot Västerås för att fota nötkråkor, ville vara på plats när solen gick upp då det bästa ljuset är dom första 2-3 timmarna på det här stället.

Minst 2 kanske 3 nötkråkor var på plats och plockade på sig av hasselnötterna jag hade med mig :)

Den här fototuren höll på att bli en av mina största naturupplevelser någonsin men det blev inte riktig så, skriver om det i slutet av inlägget.

.

Provade på lite motljusbilder i början, inte så lätt att undvika överexponering på vissa ställen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite andra besökare till matningen :)

.

.

.

Så till det uteblivna "ultimata" naturupplevelsen :-/

Jag satt och fotade nära stenarna som nötkråkorna kom och landade på och hade en enbuske/träd till vänster om mig och en annan fotograf (Lars) som stod till höger fast längre bak, nästan inne bland träden då han hade en D500á med fast 500mm så han kom för nära när vi fotade inflygande nötkråkor.

Efter en stund så går Lars fram några meter och tittar åt mitt håll och säger OJ JÄKLAR!! Samtidigt hör jag hur något till vänster om mig på andra sidan busken tar avstamp och sen ljudet av något som springer iväg.
Jag frågar vad var det ? det var ett lodjur säger han, va! är du säker frågar jag, ja jag såg sidan på lodjuret, huvudet med öronen med tofsar och allt,  och jättestora tassar, den tvärvände när den såg mig sa han, vi gick snabbt efter och kollade djupare in i skogen men den var borta.

Det tråkiga är ju att jag aldrig fick se den, jag hörde bara den när den drog iväg, tänk om Lars hade väntat 2 min med att gå fram, då hade lodjuret kanske gått fram längre då jag ju var dold av busken jag satt vid och jag kanske hade fått se den.

Vi räknade ut att lodjuret endast var ca 7m från mig när den skrämdes och drog iväg.

Kollade lite på skandobs.se sida där man rapporterar rovdjur och det finns flertalet rapporter på lodjur i det här området, har dock aldrig tänkt tanken att ett man skulle få en chans att få se ett lodjur traska in på en känd fågelmatning där det oftast finns besökare, visst matningen är ju mitt i skogen men ändå, kommer helt klart vara mer uppmärksam på vad som händer runtom när jag besöker det här stället i framtiden :)

.

Så kan det gå i naturen, ibland har man tur och ibland inte så mycket tur, nu var det ju inget som säger att jag kunde ha fått bilder på lodjuret men jag hade varit nöjd bara av att få se ett lodjur ute i naturen, har ju bara sett dom på djurparker förr.

Ja ja bättre tur nästa gång :)

/Fredrik

Postat 2020-11-30 09:25 | Läst 2300 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Sparvhök "filmklipp"

Jag provade att sätta ihop 66 st bilder i en serie till ett filmklipp

66 bilder med min kamera som tar 20 b/s blir i realtid ca 3,3 sekunder, den här filmklippet är 9 sekunder lång så alltså 2.7 gånger längre än realtid, då kan ni tänka er hur snabb sparvhöken är, se bara i slutet av videon när höken börjar jobba med vingarna och sätter en jäkla fart :)

Här har vi en av fördelarna med 20 b/s, det ser "nästan" ut som man filmar :)

.

Jag la upp den på Youtube där man kan se den i lite större fönster.

Länk till klippet: https://youtu.be/VXe2hbuHOIo

/Fredrik

Postat 2020-11-05 18:33 | Läst 1995 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Sparvhökar

På hösten brukar det vara bra lägen för att fota sparvhökar som jagar flockar av unga småfåglar.

Två helger i rad åkte till ett ställe där många unga steglitser samlas bland massa solrosor och där flera sparvhökar ibland gjorde blixtsnabba attacker.

Jag underskattade hur svårt det skulle vara, speciellt att försöka följa en sparvhök som flyger lågt under trädlinjen i jaktläge vilket går jättesnabbt, mot blå himmel så var det lite "lättare" om man ens ska använda det ordet i det här sammanhanget ;)

Inte så ofta man står och fascineras av hur snabba sparvhökarna är samtidigt som man är så frustrerad över att man inte hinner med att följa dom :)

.

Söndag 11/10 2020

.

.

.

.

.

.

Bland solrosorna satt steglitserna, oftast klarade dom sig undan hökens attacker, dom få som blev tagna var unga steglitser (vuxen på bilderna).

.

.

Söndag 17/10 2020

.

.

.

.

.

.

I det här läget sätter höken en väldig fart ner mot solrosorna, det här är sista bilden i fokus innan jag tappar ut den ena hörnet i sökaren vilket gör att fokusen tappar höken.

.

7 bilder i serien senare så får jag den här bilden som skulle ha gjort mig väldigt nöjd om den hade suttit.

Jag tror att om jag hade lyckats hålla sparvhöken i mitten av sökaren så kamerans autofokus hade behållit låsningen så hade nog kameran inte hoppat till solrosorna, på den här bilden så hade autofokusen börjat justera sig tillbaka till hökens men inte tillräckligt, det grämer mig fortfarande att jag inte hann med :-/

.

.

.

.

Några av dom få bilderna som jag lyckades hålla sparvhöken i fokus när den var under trädlinjen.

.

.

Med en av dom unga steglitserna i klorna

/Fredrik

Postat 2020-11-02 18:24 | Läst 2258 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 27 Nästa