Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Nötkråkor 22/11 2020

Drog iväg tidigt på söndagen mot Västerås för att fota nötkråkor, ville vara på plats när solen gick upp då det bästa ljuset är dom första 2-3 timmarna på det här stället.

Minst 2 kanske 3 nötkråkor var på plats och plockade på sig av hasselnötterna jag hade med mig :)

Den här fototuren höll på att bli en av mina största naturupplevelser någonsin men det blev inte riktig så, skriver om det i slutet av inlägget.

.

Provade på lite motljusbilder i början, inte så lätt att undvika överexponering på vissa ställen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite andra besökare till matningen :)

.

.

.

Så till det uteblivna "ultimata" naturupplevelsen :-/

Jag satt och fotade nära stenarna som nötkråkorna kom och landade på och hade en enbuske/träd till vänster om mig och en annan fotograf (Lars) som stod till höger fast längre bak, nästan inne bland träden då han hade en D500á med fast 500mm så han kom för nära när vi fotade inflygande nötkråkor.

Efter en stund så går Lars fram några meter och tittar åt mitt håll och säger OJ JÄKLAR!! Samtidigt hör jag hur något till vänster om mig på andra sidan busken tar avstamp och sen ljudet av något som springer iväg.
Jag frågar vad var det ? det var ett lodjur säger han, va! är du säker frågar jag, ja jag såg sidan på lodjuret, huvudet med öronen med tofsar och allt,  och jättestora tassar, den tvärvände när den såg mig sa han, vi gick snabbt efter och kollade djupare in i skogen men den var borta.

Det tråkiga är ju att jag aldrig fick se den, jag hörde bara den när den drog iväg, tänk om Lars hade väntat 2 min med att gå fram, då hade lodjuret kanske gått fram längre då jag ju var dold av busken jag satt vid och jag kanske hade fått se den.

Vi räknade ut att lodjuret endast var ca 7m från mig när den skrämdes och drog iväg.

Kollade lite på skandobs.se sida där man rapporterar rovdjur och det finns flertalet rapporter på lodjur i det här området, har dock aldrig tänkt tanken att ett man skulle få en chans att få se ett lodjur traska in på en känd fågelmatning där det oftast finns besökare, visst matningen är ju mitt i skogen men ändå, kommer helt klart vara mer uppmärksam på vad som händer runtom när jag besöker det här stället i framtiden :)

.

Så kan det gå i naturen, ibland har man tur och ibland inte så mycket tur, nu var det ju inget som säger att jag kunde ha fått bilder på lodjuret men jag hade varit nöjd bara av att få se ett lodjur ute i naturen, har ju bara sett dom på djurparker förr.

Ja ja bättre tur nästa gång :)

/Fredrik

Inlagt 2020-11-30 09:25 | Läst 2306 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Suveräna bilder och en fantastisk upplevelse!
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:09
Tack så mycket Ragnar :)
Mvh
Fredrik
Oj, maximala naturupplevelser där! Att höra ett Lodjur så där nära är ju också en fantastisk upplevelse så klart! Och superfina bilder fick du här också! Antar att det är den 'smalnäbbade' varianten från öst på bilderna här.. andra kanske vet säkert!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:17
Tack så mycket Jan :)
Ja det var lite annorlunda, när jag hörde avstampet och stegen så tänkte jag att det där lät inte som hovar eller klövar, tänkte att rådjur eller ett vildsvin (hur kunde det gått) var ju det mest troliga man tänker skulle komma in på en matning.
Vet inte riktigt om det här är dom "normala" nötkråkorna eller om det är smalnäbbade, inte så lätt att se skillnad på dom.
Mvh
Fredrik
Mycket fina bilder.
Vilken grej om du hade hunnit se och fotat men det lyckas du nog snart med.
Förra året såg jag Lo i Gysinge fick dock ingen bild med mig pga den var snabbare än min reaktion
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:20
Tack så mycket Nini :)
Ja det är en stor dröm att få se lodjur, att få en bild skulle vara en stor bonus.
Verkar vara olika hur lodjuren beter sig, antingen drar dom som en avlöning eller så står dom kvar och tittar nyfiket, beror väl på individen antar jag, man ska ha lite tur :)
Mvh
Fredrik
Den gör verkligen skäl för namnet nötkråka, den har ju alltid en nöt i näbben :). Fick du se hur den knäcker nöten? Jättefina bilder, i fin miljö och bakgrund. Lodjur hade ju varit något det, men man ska nog precis missa det ett antal gånger först
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:27
Ja dom gillar verkligen hasselnötter :)
Oftast så plockade dom på sig flera nötter och flög iväg för att spara till senare men några gånger så flög dom upp i ett träd i närheten och öppnade nöten på några sekunder och åt upp innehållet.
Dom gör ungefär som småfåglarna när dom äter solrosfrön, dom håller nöten mellan båda fötterna sen hackar dom sig igenom skalet, det går ganska fort att få upp nöten, den stora näbben är ett effektivt redskap :)
Ja det verkar vara så med lodjur, man har säkert varit i närheten av ett utan att ens veta om det, dom hör ju dig långt innan du ser den, man ska nog ha lite tur, eller mycket tur :)
Mvh
Fredrik
Börjar bli tråkigt att hela tiden skriva "Bra bilder" Vore bra med EN dålig bild så man fick skriva lite skit om. Skulle möjligtvis vara om du visade lite mer miljö möjligtvis. Synd på lodjuret. För kanske 30 år sedan låg ett lodjur och tittade på orrarna på mitt spel. Lite för långt bort och när det ljusnade reste det sig och gick bortåt.
Sten
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:43
Tack så mycket Sten :)
Jag lovar att lägga upp en dålig bild i framtiden ;)
Jag la med några bilder den här gången där det var lite mer miljö (tyckte jag) runt fågeln, men oftast var ju fåglarna så nära här att det var knepigt att få till bra omgivningar :)
Det hade varit häftigt om lodjuret hade gjort ett attack mot någon av orrarna du tittade på :)
Jag pratade med en herre som kom dit lite senare som hade filmat en lodjurs mamma med ungar för 9 år sedan, det var också i Västmanland, lodjuren var helt obrydda om fotografer och skådare som var där.
Hittade en av hans filmer här: https://youtu.be/qm9Tuc1lWII
Mvh
Fredrik
Sten Björklund 2020-12-01 13:26
Helt otroligt vilken film och upplevelse. Vet att det fanns en fotograf i Uppslatrakten som tog mycket och väldigt fina bilder på lodjur men nu är det länge sedan. Kommer tyvärr inte ihåg vad han hette.
Sten
Oj, det hade kunnat bli riktigt häftigt! Att lodjuret ändå kom så nära. Den kanske klipper en och annan fågel ibland, i brist på annat ätbart. strålande bilder på nötkråkorna. Var i Västerås hittar du dessa? Är det hela hasselnötter med skal? I så fall fixar de verkligen att ha sönder skalen?
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:52
Ja det är ju aldrig något jag har tänkt skulle kunna hända så man har ju inte hållit uppsikt på omgivningen, kommer göra det i fortsättningen kan jag säga :)
Vet inte riktigt vad den skulle in på matningen och göra, kanske jagar den större fåglar som nötkråkor eller nötskrika, det hängde också en sån där fläsksvål på ett träd för hackspettar som kan ha lockat den dit.
Det här är matningen som kallas "skillberg" ligger strax väster om Fläcksjön ovanför Västerås.
Ja dom tar hela hasselnötter, antingen för att gömma undan och spara till senare eller så äter dom upp dom direkt, skalet hackar dom bort på några sekunder med det stora näbben, väldigt effektivt verktyg den näbben :)
Mvh
Fredrik
Suveräna bilder på denna fantastiska fågel. Berättelsen om nästan-möten med lodjuret ger det hela en extra krydda.

Hälsningar Jörgen
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:54
Tack så mycket Jörgen :)
Ja det blev en lite annorlunda dag med den upplevelsen :)
Mvh
Fredrik
Proffsbilder och intressant upplevelse! Jess, ibland missar man stort ... Ett lodjur har jag aldrig sett, ännu.
- hawk
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:56
Tack så mycket Håkan :)
Ja ska man missa ska man missa stort :)
Mvh
Fredrik
Vilka bilder, du håller en makalöst hög klass!
Bilderna när nötkråkan flyger med ekollonet?/nötet i näbben är favoriterna i denna superserie!
Kör du med camokläder här eller satt du bara delvis "gömd" i busken?

Hehe va coolt ett lodjur mitt i allt, det måste ha vart en otrolig overklig känsla även om du aldrig såg den själv :)
Svar från Mr_North 2020-12-01 19:03
Tackar så mycket Joakim :)
Ja jag gick in en hel del för att få bilder på nötkråkorna när dom flög med en nöt i näbben medans jag hade bra ljus vid matningen vilket bara är dom första 2-3 timmarna.
Nej jag hade inget kamouflage kläder på mig, jag satt mig ner ca 5m från där jag la ut hasselnötterna, satt jag bara still så kom dom ner ock plockade på sig nötter.
Dom här nötkråkorna är så vana med människor så man kommer väldigt nära :)
Ja det kan man helt klart säga, frågan är hur man hade reagerat om den kommit ut så långt att den kom in i mitt synfält, det hade ju blivit extremt nära mig, min gissning är att jag nog inte hade fattat vad det var jag såg dom första sekunderna vilket nog hade gjort att jag missat fotot tillfället i alla fall, men det är bara vad jag tror, får se hur det går om det skulle hända igen :)
Mvh
Fredrik
Suveräna bilder på nötkråkan, och nästan alltid med en nöt i näbben, snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Mr_North 2020-12-01 11:57
Tack så mycket Björn :)
Ja dom gillar verkligen sina hasselnötter :)
Mvh
Fredrik
Vilka fina bilder på nötkråkan, jag lyckades få en på bild också för några år sedan när vi bodde i Katrineholm det var en sibirisk brödtall på vår tomt och kottarna från den var var väldigt populära hos dessa fåglar 👏
Svar från Mr_North 2020-12-01 12:00
Tack så mycket Leif :)
Kul att få dom på besök på tomten, har man sådana träd på tomten så har man lite större chans att få dom på besök :)
Mvh
Fredrik
Helt klart imponerande och fina bilder..och en story som kunde blivit oslagbar..
Hade också liksom Sten önskat att miljön hade fått mer utrymme..
Mvh/Gunte..
Svar från Mr_North 2020-12-01 19:06
Tack så mycket Gunte :)
Ja det kunde verkligen blivit en bra story, eller ja det är det fortfarande men den kunde ha blivit lite bättre :)
Mvh
Fredrik