Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Kungsfiskare

Det var väldigt länge sedan jag gjorde ett inlägg på bloggen, jag har bara varit dålig på att lägga ut bilder här, har nog inte lagt ut en bild i en FB grupp på 2 år nu, men jag har inte slutat fota, finns många bilder på lager :)

Joakim har skrivit till mig 2 gånger nu för att övertala mig att göra lite nya inlägg, bäst att inte göra honom besviken ;)

Förra veckan så hade jag 2 tidiga mornar med kungsfiskare där jag sitter i eget tältgömsle, det var minst 2 unga kungsfiskare på platsen, såg en 3é kungsfiskare flyga förbi men vet inte om det var ännu en ungfågel eller om det var en vuxen som kollade till dom 2 yngre.

Det blev ett bra test för nya kameran, Sony A1 som jag skaffade för 3 veckor sedan, det blev en hel del testande med att filma kungsfiskarna i 4k 100fps så man kan sakta ner videon 4 gånger, och man kan också filma i 1080p 200fps där videon då saktas ner 8 gånger, riktigt bra fungerar det, man får se saker i videon som man inte hann se i realtid :)

Lägger in lite videoklipp i slutet av inlägget.

Här kommer lite bilder från båda dagarna

.

När kungsfiskaren gör så här så går den i försvarsställning, detta för att syskonet ofta kom och störde, flera gånger rök dom ihop, en gång greppade dom tag i varandras näbbar och båda 2 ramlade ner i vattnet, jag fick ingen bild på det tyvärr.

.

.

.

Kommer inför landning

.

.

.

Pinnen med mossa på gick jag runt i skogen i närheten för att hitta, lite roligare än bara en ren pinne, blev hyfsat tycker jag :)

.

.

Riktigt nöjd med den här flygbilden, det tog några sekunder innan jag förstod vad den hade fångat då det ju inte är en fisk, det är en trollslända nymf, den gick samma behandling som fisken, några nockar mot pinnen sedan ner i kungsfiskarens mage :)

.

.

.

.

.

Försvarsställning igen, syrran/brorsan kommer :)

.

.

Den ända nackdelen med det här stället är att det bara fångas spigg, och en trollslända nymf då, men det blir aldrig en vackert randig abborre eller så, men man ska ju inte klaga ;)

.

.

Heads up igen :)

.

.

Sista bilderna så provade jag att sätta på 1.4x extendern och satte kameran i crop läget så jag hade "likvärdigt" med 1260mm om man vill se det så :)

Allt bara för att försöka få en tajt bild på kungsfiskarens huvud när den "bollar" med en fisk, jag hade också tur att kungsfiskaren satte sig på närmaste pinnen :)

.

Bird eye AF fungerar tydligen på fiskens öga också, Sony A1 har ju 3 lägen Human, Animal och Bird.

.

Här kommer lite videoklipp som jag filmade under dom 2 dagarna.

Video filmad i 1080p 200fps så 8X slowmotion :)

.

Här är en video jag gjorde bara för att visa hur videon på kungsfiskaren ser ut i realtid mot hur den ser ut om man saktar ner videon 4 gånger och 8 gånger :)

Det är nästan så det ser ut som man har speedat upp videon när kungsfiskaren rör sig i "normal" fart ;)

.

Att kungsfiskaren är snabb vet nog alla, den här videon visste jag inte ens att jag hade fått med det som händer i slutet på videon, den här videon filmade jag i 100fps, hade varit kul att ha den i 200fps, ni förstår när ni ser hur fort det går i videon :)

.

Sista filmen är i 4K 100fps, man ser lite mer detaljer än det man filmar i 1080p, om det är så jättestor skillnad vet jag inte, men man kan ju beskära mer i videon efteråt om man filmar i högre upplösning, har fortfarande inte provat att filma i 8K, skulle det komma ett 8K 50 eller 60fps läge så man kan sakta ner videon där också kan det bli användbart :)

.

Gick igenom allt jag filmade under dom 2 dagarna och valde ut lite olika sekvenser och gjorde en film på det :)

/Fredrik

Inlagt 2022-08-02 17:26 | Läst 1813 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var bilder och film det! Fantastiskt! Mycket imponerande.
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:12
Tack så mycket Christer :)
Mvh
Fredrik
Då får vi tacka Joakim för vi fick se detta 😊. Bilderna är ju bra som man kan förvänta sig från dig. Även A1 ser ut som den levererar. Otroligt fina bilder där de landar på pinnen och snurrar runt fisken. Bilden på insekten är ju också riktigt fin, egentligen är ju alla riktigt bra 😊. Kul med videon också, att se det lite långsammare. Var har du hittat dessa kungsfiskare? Nu hoppas vi att det inte tar två år till nästa blogg
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:20
Tack så mycket Peter :)
Ja du får göra det :)
Det var riktigt kul att få testa Sony A1 på en så snabb och liten fågel, ögonfokusen på kameran är helt fantastisk, hoppas bara dom gör så ögonfokusen fungerar när man filmar också som Nikon och Canon har, skulle underlätta.
Vill inte skriva ut här vart det är, men jag har för mig att vi skrev till varandra om det här stället för 4 år sedan när jag var där första gången, tror att du åkte dit någon gång, du bor ju inte så långt därifrån har jag för mig :)
Mvh
Fredrik
pdahlen 2022-08-03 19:17
Tack, då vet jag. Har varit där några gånger när jag varit i närheten, men har inte sett några de senaste åren, så jag trodde inte de var kvar. Fast stannade nog bara till en timme
Wow vilka bilder, helt underbara. Rena njutningen att se ditt blogginlägg.

Jag har aldrig sett någon kungsfiskare i Sverige, har inte koll på de rätta ställena.
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:31
Tack så mycket Margareta :)
Kungsfiskar finns lite överallt, man kan kolla på Artportalen och se vart dom är rapporterade, men att komma dom så här nära är lite mera jobb :)
Mvh
Fredrik
Rosmarie Henriksson 2023-05-04 03:29
Rena drömmen få se en sådan vacker fågel 'in action'..helt sanslöst Bra Filmat. För mej är det ff en dröm att få se en sån fågel live / Mia 😉🤗🇸🇪
Brilliant !
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:32
Tack så mycket :)
Mvh
Fredrik
Välkommen tillbaka Fredrik 😁 Skönt att du lyssnade hehe.
En makalös fantastisk serie på den lilla juvelen. Riktigt svårt att välja ut någon favoritbild. Då alla är så himla fina.
Det är som du säger, när kungsfiskaren slår fisken i realtid så känns det som ”uppspeedat” men så är ju inte fallet. Riktigt fina filmer också.

Så himla kul att se dig blogga igen, på riktigt 🙏🏻
Kul med Sony A1, en kamera som ligger på önskelistan :)
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:40
Tack så mycket Joakim :)
Ja dom är riktigt snabba när man ser dom i realtid, när man försöker få en bild när dom bollar med fisken och man vill frysa fisken mitt i kastet, man ser att dom gör något, dom knycker till med huvudet och att fisken ändrar position men det går så snabbt, tur man har 30 bilder/sekund nu, förstår inte hur jag lyckades få en sådan bild med "bara" 10 b/s för 4 år sedan ;)
Att kunna filma på det här sättet är riktigt kul och något jag kommer prova på mer, ska försöka filma handhållet på flygande fåglar, ska bli intressant :)
Mvh
Fredrik
Wow så häftiga bilder och vilken tur att Joakim lyckades övertala dej. Det behöver ju inte gå så länge till nästa inlägg heller. Jag såg någon av dessa bilder på dina kungsfiskare och konstaterade att du använder en A1 nu. Den levererar verkligen toppresultat i dina händer. Det enda jag funderar över är färgerna på de två sista stillbilderna. Fågeln är betydligt mer grön än blå. Kul att kameran också verkar låsa fokus på fiskögat.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:49
Tack så mycket Lena :)
Glömde skriva om att kungsfiskaren är väldig gröntonad i dom sista bilderna, det är inte fel på kameran eller på redigeringen :)
Jag upptäckte det här för 4 år sedan och skrev med det i bloggen då, det är när solen börjar bli stark på morgonen så skiftar färgen på kungsfiskaren från det blåa som den har när man ser den i skugga eller svagt solljus, när solen börjar bli för stark så blir den mera grön, kan hålla med om på dom sista bilderna så är den jättegrön men det är svårt att korrigera i Photoshop, jag har provat, när det bara är lite gröntonad så kan man häva det lite PS men inte alltid.
Du ser skillnad på färgen redan på bild 2 och 3, där den också är lite mer gröntonad.
Nästan så jag gillar att fota kungsfiskaren i svagare ljus eller dämpat ljus så man får den fina blåa tonen som jag tycker är finare :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder på en av våra vackraste fåglar. Du skall nog inte vara så besviken över att den inte fångade någon abborre :)
Härliga filmer också, så kul att se !
Ing-Marie
Svar från Mr_North 2022-08-03 17:53
Tackar så mycket Ing-Marie :)
Nej då, jag är inte besviken, men en bild på en kungsfiskare med en abborre eller en liten gädda i näbben är en liten dröm jag har att få på bild någon gång :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder allihop! Mvh Nina
Svar från Mr_North 2022-08-11 17:11
Tackar så mycket Nina :)
Mvh
Fredrik