Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Lärkfalk Angarnssjöängen 13/5 2020

Igår efter jobbet så blev det en tur till Angarnssjöängen där jag fått höra att det fanns 5-6 lärkfalkar som jagade sländor i ett visst område.

Kul att få sätta autofokusen på nya Sony A9 II kameran med ett lite mer snabbflygande och utmanande fågel som nu lärkfalken är :)

Jag har märkt att bilderna från Sony har en tendens att bli mycket varmare (gulare ton) än hur bilderna såg ut med Nikon, måste hitta på ett nytt redigeringssätt nu när jag kör Sony :)

.

.

.

.

.

.

Den här falken kom bakom ryggen på mig och slog sländan ovanför mitt huvud, jag reagerade på skuggan och slängde upp kameran och fick den här bilden när den just flyttat sländan från klorna till näbben :)

.

Ett lååång skott på en lärkfalk som just ska fånga en slända

.

.

En brun kärrhök hona cirklade lite ovanför mig.

.

En helt vanlig kråka :)

Lärkfalkarna brydde sig inte så mycket om att jag satt där, dom flög nära flera gånger, 2 gånger var en lärkfalk på väg att landa i en torraka bara 10m från där jag satt, tyvärr så ångrade den sig i sista stund när den såg mig, hade kunnat bli fina bilder på en sittande lärkfalk om den landat :)

/Fredrik

Inlagt 2020-05-14 15:04 | Läst 557 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jättefina bilder. Ser ut som att autofokusen satt precis där den skulle!
/Lars U
Svar från Mr_North 2020-05-15 07:36
Tack så mycket Lars :)
Ja autofokusen hängde med som den skulle :)
Mvh
Fredrik
Ser ju riktigt bra ut. Lärkfalken är ju riktigt rolig att fotografera. Har fått vara med om det en gång nere i Falsterbo att lärkfalkarna jagade sländor, det märkte jag ifs inte då för jag hade fullt upp att hålla fågeln i sökaren, men såg ju på bilderna När jag kom hem att den fångade och åt sländor, riktigt kul. Har du använt wide även här, du har ju bakgrund på många bilder men det har gått bra, vad jag kan se. Det kan mycket väl vara så att Sonyn ger varmare bilder för min D500 ger kallare färger än mina D750, så det är något i sensorn eller autoWB med D500. Riktigt fina bilder blir det också från denna kamera.
Svar från Mr_North 2020-05-15 07:54
Tackar så mycket Peter :)
Ja dom är riktigt roliga att fota, lite utmaning är alltid kul för fort går det :)
Det är inte ofta man ser vad falkarna jagar, inte ens trollsländorna ser man fören man tittar på bilderna efteråt :)
Jag fotade först med "zone" men jag märkte att det var svårt att hålla falkarna i mitten av bilden så jag gick över till "wide" så jag fick fokuspunkter ända ut i kanterna vilket fungerade bra, bild nr:1 så är falken i högra hörnet på bilden och skärpan sitter perfekt ändå :)
Det är inga problem med att fokusen försöker ta på träden i bakgrunden, är falken långt bort (liten i bild) så kan man få trycka flera gånger innan kameran väljer att ta fokus på falken men när det väl låst fokus och du klarar av att följa den så håller den fokusen, och ju närmare falken kommer så är nog ända orsaken till att kameran tappar fokus är nog kameramannens fel när man inte klarar att hålla falken kvar i synfältet :)
Jag har läst och hört andra säga att Sony´n skulle ge varmare bilder.
På Nikon D500 så kan man välja "behåll varma eller kalla färger" vet inte om det påverkar bilderna i RAW men bilderna var helt klart kallare än dom bilderna jag får med Sony´s nu.
Mvh
Fredrik
Väldigt vackra lärkfalkar och på bild fyra kan man ju fundera på vad den egentligen gör (om man inte vet att den fångat mat). Var såg du dessa? Det händer att jag besöker Angarnsjöängen.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2020-05-15 09:00
Tack så mycket Lena :)
Ja på bild fyra så skulle den ju kunna gnugga sig i ögonen :)
Dom här lärkfalkarna jagade omkring runt Midsommarberget, gå bara ner åt fågeltornet hållet.
Jag var där igår också, falkarna var där men dom flög högt och kom inte ner och jagade vid marken alls, kanske berodde på att det blåste mycket mer igår, vem vet.
Jag såg på Artportalen att det var 7 lärkfalkar i det området igår mellan 12-15, hoppas det kommer lite trollsländor snart, det vore kul att få bild på när dom jagar lite större byten :)
Mvh
Fredrik
Fina bilder här, antar att du fotar i RAW, eller..? Då är det ju ganska enkelt att hantera vitbalansen i redigeringen, men det finns säkert också nån 'grundskillnad' i RAW-filerna mellan Nikon och Sony.. men det känner jag inte till! Gäller väl att ha en bra skärm också för att resultatet ska bli rätt.. har en känsla av att en 'platta' ofta inte visar helt rätt!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2020-05-15 09:03
Tack så mycket Jan :)
På Nikon kan man välja "behåll varma eller kalla färger" vet dock inte om det ger någon skillnad när man nu fotar i RAW, men bilderna med D500án är helt klart kallare från start än med Sony´n.
Man får helt enkelt anpassa redigeringen lite nu med nytt system :)
Mvh
Fredrik
ehrsa 2020-05-15 16:58
Jag tror att det är samma sensor i min Z50 som i D500 och jag upplever nog samma med den.. Man måste dra en hel del i reglagen för att det inte bara ska bli en grå och ganska tråkig JPG-bild när redigeringen från RAW-filen är klar.. Jag tycker jag ser en hel del exempel på just detta här på FS.. Jag 'gissar' att RAW-filen inte påverkas av funktionen "behåll varma eller kalla färger", däremot så kanske den 'inbäddade' JPG-bilden som visas på kamerans skärm efter att bilden är tagen påverkas, den lär vara en JPG-bild vad jag vet..
Hälsn!
Helt klart riktigt fina bilder allihop :) Gillar bäst den när falken flög ovanför ditt huvud nästan och tog sländan :)

Ja Sonys kameror ger lite varmare ton än Nikons ( har båda) men det går ju att redigera lite i lightroom tycker jag :)

Såg faktiskt lärkfalken i helgen, den flög ovanför skogsbrynet vid sjön, men väääldigt högt upp, tog ett foto för att se vad det var för pippi och visst var det lärkfalk :)
Svar från Mr_North 2020-05-15 09:06
Tack så mycket Joakim :)
Ja det var lite kul att jag hann få den bilden, jag slängde bara upp kameran och fick 3 bilder innan den tappades ur bild och den här blev bäst :)
Jag får nog uppdatera mitt redigeringssätt nu med nytt system så färgerna blir bra.
Mvh
Fredrik
Fantastiskt fina bilder på Leffe! Sonykameran verkar fungera helt excellent med att sätta fokus! Vilket objektiv använde du?
Svar från Mr_North 2020-05-15 09:08
Tack så mycket Tony :)
Ja det är riktigt snabbt och tappar sällan fokus, gör man det beror det nog mer på den bakom kameran som inte hinner med i svängarna :)
Jag kör med Sony 200-600mm.
Mvh
Fredrik
Fina bilder var där häromdagen såg två stycken som jagade men fick ingen bild i närheten av dessa.
Tommy
Mycket bra bilder på lärkfalken.

Hälsningar Jörgen
Jättefina bilder. Lärkfalk har jag sett ta en tornseglare en gång. Eller sett, det var väl snarare ett ljud och lite fjädrar som dalade till marken.
Om man tycker att en kamera generellt sett ger för varm eller kall ton är det lätt att korrigera det med fininställningen av vitbalansen i kamerans meny. Eller göra ett preset i Lightroom eller vad man nu har för program att tillgå.
/Gunnar S