Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Pilgrimsfalk i Norrköping

Det har blivit ganska lite fotande på sista tiden och det har till stor del berott på det tråkiga vädret som det alltid är på helgerna, så idag fick jag nog och åkte dit där det var fint väder.

Fototuren blev 20 mil söderut till Norrköping, nu var det ju inte bara för att det skulle vara bra väder där som fick mig att åka dit utan jag har sedan förra året velat åka dit för att fota pilgrimsfalkarna som ska hålla till mitt inne i Norrköping.

Då jag endast fått se unga pilgrimsfalkar förut så var förhoppningarna höga att äntligen få se och fota en vuxen pilgrimsfalk :)

Redan efter en halvtimme så kom stor hona flygande och gjorde en sväng rakt över mig :)

Efter den överflygningen var det lugnt ett tag, jag såg falken sitta på rådhusets tak ca 1 km bort och den gjorde några jakt försök därifrån, den flög också och satte sig uppe i skorstenen på värmeverket som är en favorit utsiktsplats för falken.

Det dök upp 3 fotografer till som jag stod och pratade med en stund, dom 3 bestämde sig att ta sig runt på baksidan av värmeverket för att se om falken satt på den sidan, jag stannade kvar och tog fram en macka ur backluckan på bilen, när jag står och äter min macka så ser jag plötsligt ett myller av fåglar uppe och flyger där falken brukar jaga och bland dom ser jag en fågel med något som hänger under den och den flyger mot mig där jag står, kan säga att mackan slängdes in i backluckan igen för att få händerna fria :)

Där kom falken precis som jag ville med en fångad duva i klorna :)

Pilgrimsfalken tog riktning förbi mig och tog höjd och landade högst upp på värmeverkets skorsten.

Bara några minuter senare kommer dom 3 andra fotograferna tillbaka och säger att dom inte sett något på andra sidan, det kändes lite taskigt att visa bilderna jag fick bara minuterna tidigare, ibland lönar det sig att stå kvar på ett och samma ställe :)

Som tur är så bor dom i Norrköping och kommer få fler chanser än vad jag får som har lite långt att åka dit,  men jag kommer nog göra flera besök :)

/Fredrik

Inlagt 2017-11-12 20:22 | Läst 3653 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Wow, verkligen häftiga bilder och vilken upplevelse ! Kul att ditt inlägg också uppmärksammas på första sidan.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:10
Tack Lena, ja det var verkligen en häftig upplevelse :)
Ja det var en trevlig överraskning att se mitt inlägg på förstasidan :)
Mvh
Fredrik
2017-11-12 21:13   Gunnar Berenmark
Fantastiska bilder!
Och tack för tipset – jag jobbar i Norrköping några dagar i veckan och blev ordentligt inspirerad. Dags att ta med långa gluggen :)
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:12
Tack så mycket Gunnar, ja det är bara att passa på om du ändå är där :)
Mvh
Fredrik
Fantastiskt! Vilken utdelning på 'åkta mil'.. Ibland lönar det sig! Även om en utflykt i sig kan vara fin ändå! Väldigt roligt att få ta del av, det är inte så ofta man får se såna här bilder..
Hälsn!
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:17
Tack så mycket Jan :)
Ja visst blev det en bra utdelning men det kunde lika gärna gått åt andra hållet, allt berodde på vilken plats falken skulle flyga med sitt byte, det är 50/50 chans vilket ställe den flyger till och jag valde den platsen med bäst chans att hinna med när den kommer flygande förbi med byte, det andra stället är med massa hus runt vilket gör det svårare :)
Mvh
Fredrik
Mycket vackert Fredrik! Bara att gratulera.
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:17
Tack så mycket Stefan :)
Mvh
Fredrik
Ibland så har man turen med sig och det kan man sedan leva på under lång tid för oftast blir resultatet betydligt klenare än vad du fick ut av din 40 mila långa utflykt. Måste kännas allt lite extra gott och som också triggar att åter ge sig iväg på nytt.

Men du får, misstänker jag, få jobba duktigt för att slå dessa bilder men vem vet, nästa gång får du kanske attacken med fjädrar rykande åt alla håll på minneskortet?

//R
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:25
Ja det är ju faktiskt inte alltid man lyckas med sina planer, det var en liten chansning att åka så här långt för att fota en fågel som troligen kommer vara i området men kan välja att vara på ett annat ställe än där jag står, men jag hade turen med mig den här gången )
Jag såg vart falken jagade som mest, skulle vara intressant att stå nedanför det huset där alla duvorna satt och blev attackerade, såg ibland hur falken jagade runt huset flera varv innan den gav upp, frågan är ju om man skulle hinna med i svängarna där, kanske provar nästa gång jag åker ner :)
Det går alltid att ta lite bättre bilder, man måste bara ut och försöka ;)
Mvh
Fredrik
Kanonbilder!

Jag som inte är fågelskådare men bor några kvarter från Rådhuset har faktiskt sett en falk uppe på St Olofs krona där han sitter staty allra högst upp på rådhustornet. En ornitolog bekräftade att det var den som sitter där rätt ofta.

För mig omöjlig att plåta. Det behövs både andra grejor och en helt annan teknik än vad jag har.

Och jisses vilka bilder du fick! Intressant att falken håller bytet så långt bak. Tyngdpunkten i ekipaget kommer väldigt långt bak, skicklig flygare som klarar den instabiliteten. En del fåglar bär ju bytet i näbben, andra i klorna men på de bilder jag sett med bytet mer framåt.
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:31
Tack så mycket Måns :)
Ja Rådhustaket är ett av favorit ställena som den här falken brukar hålla till på så det är nog samma falk som du har sett, det ska finnas en hane där ibland också :)
Ja visst håller den bytet lite annorlunda, det har nog med balansen att göra, väldigt imponerande att den kan flyga med ett så stort byte,många andra fåglar får ju äta stora byten på platsen den fångade bytet på då dom inte kan flyga med den.
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder,det kan kallas lön för mödan.
Hälsningar Tommy
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:32
Tack så mycket Tommy, ja ibland är det värt tiden man lägger ner :)
Mvh
Fredrik
Jättefina bilder och grattis till uppmärksamheten på förstasidan. Det förtjänar du efter en sån lång resa med osäkert resultat. Pilgrimsfalkar är definitivt en av våra häftigaste rovfåglar.

Åke
Svar från Mr_North   2017-11-13 18:34
Tack så mycket Åke :)
Ja det var roligt att dom uppmärksammade mitt inlägg där :)
Jag håller med dig att pilgrimsfalken är en häftig fågel, skulle vilja se mer av av den häromkring där vi bor :)
Mvh
Fredrik
2017-11-15 16:03   Thomas
Snajsigt. Det är ju lite komiskt att jag som bor i Norrköping och som plåtat nämnda fågel ett antal gånger inte hänger där oftare. I samma trakt finns även fiskgjuse som jag sett fiska flertalet gånger på nära håll men då har jag såklart inte haft telegluggen med mig. Läge att ta långlunch någon dag i veckan...
Svar från Mr_North   2017-11-21 14:57
Tack Thomas.
Skulle jag bo i närheten skulle jag nog vara där oftare, speciellt nu på vintern när det inte finns så mycket annat roligt att fota :)
Mvh
Fredrik
Grattis till den lyckade utflykten. Gina bilder blev det!
Svar från Mr_North   2017-11-29 12:53
Tack Torsten, ja det blev en väldigt lyckad utflykt :)
Mvh
Fredrik