Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Smådopping i Kyrksjön, Bromma

I lördag åkte jag en sväng till Kyrksjön i Bromma för att kolla hur det går för Svarthakedoppingarna och deras ungar, men jag upptäckte fort att deras ägg inte har kläckts ännu.

Men när jag satt och hoppades få se något annat roligt så dök helt plötsligt en Smådopping upp rakt ut från bryggan och även om jag rörde mig för att fota den så dök den inte vilket gjorde mig väldigt förvånad då den brukar vara väldigt lättskrämd.

Bara några minuter senare dök den upp igen och simmade endast 3m från bryggan och jag fick följa den hela vägen och ta bilder utan att den dök, alla som försökt fota denna skygga fågel vet hur svårt det kan vara att få bilder på den så att den gjorde så här var väldigt överraskande :)

Fantastiskt kul att få se och fota denna vackra men skygga fågel på så nära avstånd :)

Lite annat som syntes till där också :)

Ung Sothöna

Ung Sädesärla

Ung Sädesärla

Ladusvala

En Svarthakedopping som jag inte riktigt vet varför den ser ut som den gör, någon som vet kan gärna skriva en kommentar.

Samma fågel som ovan.

Här kommer lite fler bilder från helgen från lite olika ställen :)

Svarthakedopping, Dagvattendammarna Uppsala.

Svarthakedoppingar, Dagvattendammarna Uppsala, fotad genom vassen därav det gröna i kanterna.

Svarthakedopping, Dagvattendammarna Uppsala.

Svarthakedoppingar, Dagvattendammarna Uppsala.

Ung Skrattmås, Säbysjön.

Svarthakedopping, Kyrksjön Bromma.

Sothöna, Kyrksjön Bromma.

Gräsandsungar, Järfälla Kyrkdamm.

Gräsandsungar, Järfälla Kyrkdamm.

Tamduva, gårdsplan hemma :)

Ha en trevlig vecka :)

/Fredrik

Inlagt 2017-06-28 15:40 | Läst 1445 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Underbara bilder, gillar närbilden på smådoppingen. /Jörgen
Svar från Mr_North   2017-06-29 08:02
Tack Jörgen.
Ja man får passa på att få såna bilder när den för en gångs skull simmar så nära :)
Mvh
Fredrik
Väldigt snyggt fångat! Det gäller att vara ute mycket och ha lite tur. Du har ofta det :-)
Jag har för övrigt sett tre tornfalksungar nu.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North   2017-06-29 08:05
Tack Lena :)
Jo så är det, ju mer man är ute ju mer chans att få se saker har man så enkelt är det och visst har tur mycket med i spelet att göra :)
Jag måste åka till Torfalkarna igen snart och kolla hur stora dom är så man kan lista ut när det är dags för dom att flyga ut från boet :)
Mvh
Fredrik
Stilren och utsökt tamduvebild med perfekt bokeh den sista bilden!
Svar från Mr_North   2017-06-29 08:07
Tack Ragnar.
Ja den blev bra tycker jag, var tvungen att passa på när den gick fint i bra ljus på gårdsplanen och passade in just när det var det enda gröna bakgrunden bakom den istället för röda lador :)
Mvh
Fredrik
Många fina bilder, sötast var andungarna och sädesärlans unge. Svarthakedoppingens ögon har jag lite svårt för, de ser helt galna ut.
Svar från Mr_North   2017-06-29 08:08
Tack Stefan :)
Ja andungarna är ju bara för söta.
Jag som tycker att Svarthakedoppingen har coola ögon :)
Mvh
Fredrik
Många fina bilder! Sädesärlan är gillar jag extra mycket 👍
/G
Svar från Mr_North   2017-06-29 08:10
Tack så mycket Gustav :)
Ja dom är fina och inte så rädda, den här landade bara 3m ifrån mig och stod och tittade nyfiket på mig :)
Mvh
Fredrik
Mycket fina bilder med fin skärpa och närvarokänsla i som vanligt från dig Norling!
:)
Att du lyckas så fint nästan alltid när fåglarna har fiskar i munnen är ditt signum, grymt snyggt plåtat.
Kul du är då o då vid härliga Kyrksjön som ju ofta bjuder på fina motiv där från bryggorna.
Jag får väl skämmas lite då jag senast där testade min vådräkt så jag skrämde nog fåglarna där den gången, de måste undrat vem jag och 10 andra gummimän var som simmade där som dårar i sjön
hahaha!
Jag ska ju köra Triathlon 27/8 så börjat öva lite i simbassäng på crawl och nu då öppet vatten, Kyrksjön kändes som en bra start men det var långt simma över hela sjön där pust, o på loppet är det 1500m.
mvh/Dieter
Svar från Mr_North   2017-06-29 12:58
Tack så mycket Dieter :)
Jag tycker det blir lite roligare om en dopping har ett byte i munnen, visst dom är fina nog att fota utan byte men det gör en hel del för bilden tycker jag :)
Ja Kyrksjön är en väldigt bra plats att fota på om man är ute efter just Smådopping, Skägg och Svarthakedopping, sen finns det ju alltid annat också, några nackdelar dock, endast 2 bryggor som man kan komma ut på, bryggorna är för höga för att få den låga fina vinkeln man vill ha och sen den värsta nackdelen är ju när det blir varmt och alla badare kommer, men det är bara att gilla läget då det är en populär badsjö, men jag har märkt att fåglarna inte är så lättskrämda av just badare eller dom som simtränar som du gjorde, såg en som simmade rakt över sjön från andra bryggan och han simmade förbi Skäggdopping paret en bit ut på sjön med bara några meters avstånd och dom reagerade knappt på att han kom simmande.
Har fått en liten idé om att ta med en lite uppblåsbar båt med lite kamouflagenät över som man kan ro ut med och fota ifrån så man får den där låga vinkeln och man kommer ut runt vassen och kommer åt bättre.
Såg på skyltarna att endast motordrivna båtar var förbjudet så då borde en lite uppblåsbar vara tillåtet, får se om någon klagar :)
Mvh
Fredrik
Dirre40   2017-06-29 15:36
Det ska vara du som tar detta till ytterligare en nivå, ligga i liten båt i vattenhöjden för ÄNNU bättre bilder, häftigt och engagerat kommer lätt ge resultat prova gärna då nån solig dag sent i skymningen
då får du sista strålarna in över sjön och träffar de fågeln i rätt vinkel har du Galleri FS bilderna klara för leverans! :)
Lycka till blir spännande se resultatet från den "expeditionen".
mvh/Dieter
Fina bilder! Kul med så bra bilder på Smådoppingen! Tycker ofta det är så att man är ute för att kanske fota något speciellt, men så plötsligt bjuds det på ett helt annat motiv.. som är minst lika bra! Svarthaken har jag ingen aning om varför den ser ut som den gör..
Hälsn!
Svar från Mr_North   2017-07-03 08:47
Tack så mycket :)
Ja det är alltid trevligt när något oväntat dyker upp, att det sen var Smådoppingen var ju lite extra trevligt :)
Frågade runt lite om Svarthakedoppingen och det var någon som skrev att det kunde vara att den börjat rugga till vinterdräkten redan och det kunde vara för att den misslyckats med häckningen.
Mvh
Fredrik