Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Spillkråka matar ungar 30/5 2018

Åkte efter jobbet och fotade lite igår och på vägen hem åkte jag förbi en spillkråka häckning där föräldrarna matar sina unga för fullt.

Ljuset var helt fel vid den här tiden på dagen men jag ville bara kolla hur det går för dom, får bli en tur dit tidig morgon snart innan ungarna flyger ut.

Man ser bohålet nere till höger i bild med en näbb som sticker ut.

.

En ung spillkråka väntar förväntansfullt på att mamma eller pappa ska komma med mat.

En ung spillkråka väntar förväntansfullt på att mamma eller pappa ska komma med mat.

Fick se två matningar av ungarna, den andra gången provade jag att filma lite.

Den filmen kan man se här: https://youtu.be/95q9xLj5Vmo

Järfälla Kyrka

Innan spillkråkorna var jag vid Järfälla Kyrka där det nu finns en del fågelungar, sothöna ungar, rörhöna ungar och gräsandsungar, fick tyvärr bara bilder på dom två första då gräsänderna låg och vilade på en liten ö.

Sothöna unge

Sothöna med två ungar

Sothöna unge

Första gången jag fått komma tillräckligt nära för att fota en rörhöna unge, tyvärr så var det inte så fint vatten just där och den unga rörhönan satte fart in i vassen så jag hann bara ta 3-4 bilder och den här blev bäst.

Rörhöna som.... fråga mig inte vad den gjorde men den plockade nått från stenen :)

.

Ha en fortsatt trevlig vecka.

/Fredrik

Inlagt 2018-05-31 08:26 | Läst 3549 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder, särskilt att hitta boet till spillkråkan. Jag fick min första bild på spillkråkan i veckan, så jag får tillsvidare vara nöjd med det. Den har ett ganska fult namn tycker jag, tycker den borde vara värd ett finare.

Fint också på rörhöneungarna
Svar från Mr_North 2018-05-31 11:29
Tack så mycket Peter :)
Det är inte så lätt att hitta boet, man ska nästan gå på dom när dom hackar hålet i trädet dom vill ha sitt bo i om man ska få reda på vart dom ska häcka.
Hade koll på ett bo förra året också men den låg på fel sida om Stockholm så det blev inga turer dit för att hålla koll på när ungarna skulle börja visa sig, den här är närmare :)
Tycker också den har fått ett konstigt namn, den har fått det för att den "spiller" så mycket träflisor runt sig när den hackar sitt bo eller när den letar föda, läste det någonstans :)
Tycker den har coolare namn på engelska vilket är black woodpecker, låter mycket bättre.
Mvh
Fredrik
Fina bilder! Tycker du hade ett trevligt ljus på Spillkråkan i de första bilderna! Det blir vackert när motivet är lite delvis skuggat! Det är ju så det oftast ser ut! För övrigt så föredrar jag alltid stillbilder framför rörliga bilder..
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-06-02 20:00
Tack så mycket Jan.
Ja på den vuxna spillkråkan fick jag lite bättre ljus men inte på dom små.
Ibland är det kul att filma lite, speciellt när man kan filma i 4k och om ljuset är lite dåligt för att ta bilder så brukar det bli lite bättre när man filmar :)
Mvh
Fredrik
OJ så kul med en spillkråka, även om namnet är lite besynnerligt. De är verkligen vackra. Inser när jag ser dina andr kycklingbilder att man borde kanske åka till Råstasjön. Där brukar man komma väldigt nära både sothöns och rörhöns, även ungar. De är bedårande söta.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-06-02 20:03
Tack så mycket Lena :)
Ja dom är fantastiskt fina även om dom nästan är helt svarta, det gäller att få bra ljus på dom om det ska bli riktigt bra :)
Ja Råstasjön borde vara ett bra ställe nu om man vill se fågelungar :)
Mvh
Fredrik
Det är härligt med alla fågelungar på gång nu, själv brukar jag inte få se de vattenlevande så ofta då det är så igenväxt här med enorma vassar. Fint du visar, har aldrig sett unge till rörhöna (men kanske om jag ger mig in i staden till parken). Spillkråkan gick rakt in i hjärtat, den tillsammans med nötskrika och hussvala är mina barndomsfåglar, är uppväxt i djupa skogarna.
Svar från Mr_North 2018-06-02 20:07
Tack så mycket Stefan :)
Rörhöna ungarna är så små och så skygga så dom är svåra att komma nära om dom nu inte har föräldrar som är vana med människor då kanske man kan komma dom närmare så då borde en park i stan fungera :)
Om du gillar spillkråka så får du kolla mitt nästa inlägg som kommer snart från när jag fotade dom idag i lite bättre ljus :)
Mvh
Fredrik