Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Storlom

Förra året gjorde jag några tappra försök att hitta storlom som jag kunde fota, kan säga att jag misslyckades helt då

I år gick det betydligt bättre :)

Lite bilder på storlommar fotade vid 3 tillfällen

24/5 2022

Ett av ställena så var det jättemycket morgondimma/dis på den lilla sjön jag besökte, såg knappt någonting i början.

Jag kunde se att det låg 2 storlommar mitt ute på sjön, efter en stund så simmade båda lommarna in i viken till vänster om mig och några minuter senare så kom dom simmandes från vänster och stannade rakt utanför mig, dom simmade fram och tillbaka och tycktes kolla in vem jag var :)

Jag var så förvånad att dom kom så nära som 10-12m utan att bry sig att jag låg där på klippan helt öppet, var nog lite i chock så jag gjorde flera misstag som jag kom på efter som att zooma ut lite och håll fågeln lite mer i överkant av bilden så hela spegelbilden kommer med, sånt man alltid kommer på i efter hand, men jag är väldigt nöjd ändå :)

Trodde det skulle bli sämre bilder med så mycket dimma men det ger en lite annorlunda stämning i bilderna tycker jag :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lite senare på morgonen så hade dimman försvunnit, tyvärr så kom lommarna inte lika nära då men jag fick se en landning och en fly-by på en av lommarna :)

.

.

9/8 2022

Här kommer några bilder från samma sjö, det är 2 1/2 månad senare och storlommarna har en unge.

Jag har bara fotat en ung storlom en gång tidigare och då var den lite äldre än vad den här var nu, föräldrarna var duktiga på att hålla ungen på avstånd från oss konstiga människor, några få gånger kom den hyfsat nära, men inte lika nära som dom vuxna gjorde när jag var där i maj, dom vuxna kom in lite närmare den här gången också men den unga lommen låg snällt kvar längre ut och väntade på föräldrarna, lydig unge :)

När jag var här i maj så använde jag ju Sony A9 II, kommer ihåg att jag använde "tracking small/medium" och tog fokus på lommens huvud och försökte sedan placera fågeln så som jag ville ha den i bild medans jag höll ner fokusen, och varje gång jag släppte fokusen så fick jag göra om samma sak igen, det var knepigt då jag fotade 90% av bilderna med att använda kamerans bakre display, och jag hade vridit objektivets handtag i upp läge och jag låg i nedförsbacke på klippan och höll kameran så nära över vattenytan som jag kunde, måste sett roligt ut för en som inte fotograferar själv.

Hur som helst, nu när jag har Sony A1 med den fantastiska "Bird eye AF" så skulle det ju bli lätt som en plätt trodde jag, tyvärr så hade ju vattennivån i sjön sjunkit med nästan 3 decimeter sedan i maj så jag kunde inte göra samma sak som i maj, men jag trodde att ögonfokusen skulle vara till stor hjälp, det var den inte, jag tror att den aktiverade ögonfokusen på mindre än 20% av gångerna, måste nog ha att göra med dom mörka röda ögonen och den annorlunda formen på lommarnas huvuden.

När jag fotade svarthakedopping tidigare så var ögonfokusen aktiv nästintill konstant, nu var det ju inga problem egentligen, man fick fokusera på lommarnas huvuden som vanligt och när ögonfokusen kickade igång då och då så fungerade den ju som den skulle :)

Här kommer bilderna :)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

En bild jag velat få är en storlom som reser sig upp och flaxar med vingarna, fast med ryggen mot kameran, den här gången fick jag till den hyfsat tycker jag :)

.

.

.

.

.

.

När en storlom lyfter från en sjö så är den ju lite rolig, den flyger ofta flera varv runt sjön för att ta höjd innan den drar iväg till en sjö i närheten, kanske är lite speciellt just vid den här sjön då den inte är så stor, så det inte finns någon lång raksträcka den kan ta höjd på.

Men det är bara att tacka och ta emot då man ju får flera chanser när den flyger förbi, den första rundan runt sjön är ju dock bäst när den bara är på några meters höjd :)

.

.

Här kommer två filmer från dagen :)

Filmat i 4K 50p och ned saktat i redigeringen med 50%

.

,

Från ett annat tillfälle och annan plats, det här var första turen jag gjorde i år för storlom.

29/4 2022

.

.

Även här så kom en av lommarna riktigt nära, kändes även här som den kollade in mig, den andra var lite fegare och höll sig längre ut.

Måste erkänna att jag gjorde samma misstag här då jag i flera bilder inte fick med hela fågeln i bild då lite av häcken inte fick plats i bild...men men några bilder fick jag som fungerade :)

.

.


.

/Fredrik

Inlagt 2022-08-11 18:13 | Läst 2757 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så helt otroligt vackert, och kul med lite olika förhållanden, som dimma i starten. Fina bakgrunder, fin vinkel och att du kommit så nära, riktigt snyggt.

Jag har också haft storlom som en önskefågel och lyckades få några bilder i våras, men inte alls så nära som dina. Min sjö är nog en 500m tvärs över och de är ju sällan där jag är.
Svar från Mr_North 2022-08-24 00:48
Tackar så mycket Peter :)
Jag tänkte i början att det här kommer bli jättesvårt att fota i dimman och att bilderna kommer inte bli så bra.
Och ja det var svårt, men bilderna blev riktigt bra, helt klart mina bästa bilder på storlom så jag är mer än nöjd med den dagens bilder :)
Ja det är lite lättare att få se en storlom simma förbi om man är vid en mindre sjö, den här "sjön" är väl 250x200m, så inte jättestor, men man får ändå sitta och vänta och hoppas att lommarna simmar åt rätt håll i sjön så dom kommer förbi där du sitter :)
Om du är och besöker din dotter i Uppsala i april-maj nästa år så kan du skriva till mig så kan jag beskriva vart du kan hitta sjön, den är bara 1 timme från Uppsala :)
Mvh
Fredrik
Väldigt vackra bilder. Du har fångat lommens värdighet och elegans. Fjäderdräkten ser ut som en högtiddräkt sydd av de dyraste material och slutligen dekorerad med små perfekta droppar. Jag känner igen det där med att inte tänka till och missa en del av speglingen för man placerar inte fågeln på bästa sätt i kompositionen. Du fick dock chans att fixa det. Det här är väldigt snyggt och helt i din stil. Bilderna med dimma blir nog mina favoriter men det är ju kul att få en se en unge också.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2022-08-24 00:54
Tack så mycket Lena :)
Ja dom har en fantastisk fjäderdräkt, väldigt annorlunda mot hur andra fåglar ser ut :)
Något jag alltid velat få är en närbild på storlommen när man ser vattendropparna i ansiktet som små pärlor som sitter perfekt i rad (syns bäst på dom 2 sista bilderna)
Ja det var riktigt kul att dom fick fram en unge där i år, inte så ofta man får chans att fota en ung storlom.
Mvh
Fredrik
Är det fiskgjusen man kan höra lite smått i filmklipp nr 2? Lät nästan så :)
Jättefina bilder här, en fröjd att få skåda denna vackra fågel så här nära :)
Bilderna i dimman är verkligen top-notch!
Intressant läsning där om hur du fotograferade dem. Har aldrig fått en storlom såhär nära. Det blir mer en prick eller liten fågel liggandes i en stor sjö hehe.
Fin blogg!
Svar från Mr_North 2022-08-24 01:12
Tack så mycket Joakim :)
Tänkte faktiskt att om någon ska höra att det är fiskgjusar som ropar i bakgrunden så borde det vara Joakim :)
Och ja det stämmer bra, det var minst 3 ungfåglar som cirklade runt i området under hela dagen, så jag gissar att det är ett bo någonstans i närheten.
Man kan se lommarna titta uppåt samtidigt som man hör gjusarna, så dom undrade också vad det var som lät :)
Jag har hör folk säga att storlommar är jätte skygga, men det håller jag inte med om efter mina möten med dom.
Dock så gick det inte så bra för 5 år sedan när vi i samma sjö som vi slängde ut fisk till fiskgjusar försökte närma oss storlommar med en båt med en elmotor, det gick bara inte, dom dök och kom upp 100m bort.
Jag har aldrig varit kamouflerad eller gömd när jag mött dom, dock brukar jag ligga ner, det brukar räcka, men med kamouflage kan man nog få dom riktigt nära :)

Bästa är nog att ta en dag och bara sitta och kolla på dom och se vart dom brukar simma förbi, sedan är det bara att sätta sig på en utvald plats och vänta och hoppas på att dom kommer förbi där igen.
Du får hitta en liten sjö med lommar och prova nästa år :)
Mvh
Fredrik
Otroligt fina bilder på Lommen! Mvh Nina
Svar från Mr_North 2022-08-24 01:13
Tack så jättemycket Nina :)
Mvh
Fredrik
Fantastiskt både bilder och läsning! Tack för det :)
Extra i dimman samt med ungar
Mvh N
Svar från Mr_North 2022-08-24 01:14
Tack så mycket Nini :)
Mvh
Fredrik