Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Tornfalkar och annat i Uppsala

I lördags blev det en tur till Uppsala för att kolla in Tornfalkarna som häckar vid en lada.

Jag kom dit innan 05:00 på morgonen och det var inte ett liv vid ladan, holken var tom och inga falkar syntes till, när jag var där i tisdags så var det 3 falkar vid holken och dom 3 andra ungarna hade flyttat till ett träd på andra sidan ängen.

Så när jag stod vid ladan igår och väntade så började jag höra dom på andra sidan ängen runt det trädet jag hörde och såg dom i tisdag så jag tog mig ner dit och där var dom utsprida i några olika träd :)

Tornfalksungarna höll sig i träden och flyttade sig lite då och då och ibland kom en förälder med en sork och då blev det livat, jag lyckades få några bilder när en av ungarna bytte träd med en sork i näbben :)

Med en sork i näbben

Med en sork i näbben

Med en sork i näbben

Helt plötsligt så fick en av dom unga falkarna för sig att flyga ut över ängen och tog sikte på ladan, strax efter drog en till i väg och snart en tredje falk, kort efter satt det 3 falkar på taket på ladan, så det blev att ta sig tillbaka till ladan för att kolla på dom där och väldigt snart var det 5 unga falkar på och runt ladan vilket gav oss en väldigt fin flygshow :)

Med en sork i klorna på väg att landa på ladan

Inför landning på ladan.

Full koll på fotografen nedanför :)

Pappa Tornfalk flög förbi och kollade läget :)

Det var väldigt kul att få se Unga Tornfalkarna i år igen men årets familj har haft ett helt annat beteende mot dom tidigare åren, detta beror nog på att årets föräldrar var ett helt nytt par mot dom tidigare åren jag varit där och årets par har varit väldigt skygga vilket gjort att dom unga falkarna är också väldigt skygga, tidigare år har man kunnat fota falkarna när dom sitter på stolpar och staketet runt ladan och varit nästintill helt oberörda av människor med kameror som står 5m bort och fotar, det har inte fungerat i år då man knappt kunnat gå nära ladan när dom satt på taket utan att dom flugit iväg, lite synd men ganska intressant hur olika dom kan bete sig beroende på hur föräldrarna har betet sig :)

Lite annat som syntes till vid Tornfalkarna :)

Månen syntes fin på dagen mellan träden.

En Bofink.

En Löv, Grön eller Gransångare ?  :)

Ung Blåmes.

Ung Blåmes.

Ung Kaja som fångat vad som ser ut som en Tvestjärt.

Ung Kaja som ser sig om :)

Efter det så blev det en tur till Fjärilsstigen som ligger vid Hågadalen-Nåstens Naturreservat utanför Uppsala för att kolla in lite fjärilar, be mig inte tala om vilka arter det är bara ;)

Alla bilder är tagna med Nikon D500 och Nikon 200-500mm som presterade väldigt bra även om den har en närgräns på 2,2m så tycker jag bilderna på fjärilarna blev bra :)

Ha det gott :)

/Fredrik

Inlagt 2017-07-16 20:33 | Läst 4822 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan bara hålla med, fjärilsbilderna är verkligen bra, kul att 200 - 500 presterar så bra även på D500! Blev verkligen supernöjd när jag köpte mitt objektiv för två år sen, även om jag fick det utbytt.. av någon anledning klarade inte bländaren när det blev under +-0°.. Det blev Error i sökaren om man ville minska bländaren något! Men det nya exemplaret fungerade som det skulle. Falkbilderna är förresten också väldigt bra!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2017-07-18 10:09
Tack så mycket Jan :)
Ja det fungerar riktigt bra med det objektivet, tror det skulle vara svårt att komma så nära som man skulle behöva med ett makro objektiv då fjärilarna flög iväg bara man försökte komma så nära som möjligt med en närgräns på 2,2m.
Jag har hört talas om det där med kyla och bländarmekanismen, hoppas jag slipper det problemet nu under min första vinter med objektivet.
Mvh
Fredrik
Toppenfina falkbilder och kul att det verkar gå bra för ungarna så här långt. De ser betydligt mer säkra ut i luften än när jag var där och de provflög från taket på ladan. Fina fjärilsbilder, jag har inte testat mitt tele på fjärilar men sländor har fungerat bra.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2017-07-18 10:12
Tack så mycket lena :)
Ja det verkar gå bra för dom, dom har blivit riktigt duktiga flygare nu, såg bara till 5 st av vad jag tror var 6 st från början men den sista var nog någonstans bland träden.
Fungerar det för sländor så fungerar det nog för fjärilar också :)
Mvh
Fredrik
Hej Fredrik!
:)
Återigen ett mästligt fotoreportage från din sida, högsta nivån sån fina variation, skärpa
och närvaro.
Mycket bra bilder, snyggt jobbat trots mera motstånd denna gång.
Jag och 2 kompisar var där igår Söndag vid 11 tiden, det var exakt som du beskriver inte ett liv vid
ladan, en tornfalk såg vi hovra över ladan vid 1 tillfälle men vågade inte komma ned, sen såg vi 2-3 ggr Orvråk som jag missade totalt i fokus med 1920mm combon så fick inte en enda bild på fågel denna tur.
Det där att du själv sökte de i skogen där var smart den tanken fanns inte i vårt sällska vi bara misströstade att det nog var över för detta året då ingen annan fotograf heller syntes mitt på en Söndag.
Ja du ser hur expertisen jobbar (du) och hur lekmän jobbar (eller inte jobbar :).
Vilka bilder du levererar och din fokus på hitta motiven är grymt, verkligen inspirerande.
mvh/Dieter
Svar från Mr_North 2017-07-18 10:18
Tack Dieter :)
Efter mitt första besök förra veckan så misströstade jag en hel del över att dom betedde sig så annorlunda och det gick inte att få dom bilderna jag ville ha, men jag blev lite gladare efter i lördags då jag fick fina flygbilder på dom i alla fall :)
Min tanke var ju att om man åker dit väldigt tidigt så kanske dom sitter i holken eller på taket av ladan men så var det ju inte, men det fungerade att gå och kolla på dom bland träden också sen blev det ju en bonus att dom fick för sig att flyga över till ladan som dom gjorde :)
Mvh
Fredrik