Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Tornfalksungar Uppsala 6-8/7 2018

När jag var i Norge fick jag höra att tornfalksungarna på ett ställe i Uppsala hade lämnat sin holk och börjat flyga, jag hade hoppats på att dom skulle hålla sig tills jag kom hem men dom hade bråttom att prova sina vingar tydligen :)

Så på vägen hem såg jag till att passa in tiden så jag var i Uppsala på fredag morgon när solen gick upp för att kolla till dom unga förmågorna :)

Och var tornfalkarna ute och flög, ja det kan man säga :)

Från fredagen 6/7

Vet inte hur många gånger jag har klippt vingarna på en fågel när jag fotar, ibland går det inte att undvika men här hade det gjort det genom att bara zooma ut lite, så typiskt när falken viker upp i bra vinkel så den fångar ljuset perfekt och bakgrunden var riktigt bra och bilden blev riktigt skarp men vingspetsarna fattas.....blev så sur på mig själv :-/

.

.

Tre ungar på samma stolpe fungerade inte så bra ;)

.

.

.

.

.

.

.

.

Liten fågel till frukost.

Liten fågel till frukost.

Från lördagen 7/7

.

.

.

Från söndagen 9/7

En stadig frukost är bra, inget går till spillo :)

.

Ännu en fågel till frukost, under dom 5 år jag besökt det här stället har falkarnas diet bestått av gnagare (sork) men i år verkar pappan till dom här ungarna vara specialist på att fånga fåglar då det var det dom fick att äta nästan hela tiden.

Den här falken flög in och landade på en stolpe 3m från mig, nedanför satt ett syskon och åt på en liten fågel, passade på att ta några porträtt innan den hoppade ner och försökte sno maten från syskonet :)

.

.

.

.

/Fredrik

Inlagt 2018-07-20 15:26 | Läst 2921 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Rena bildorgien, ju! Grattis!
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:26
Tack så mycket Christer :)
Mvh
Fredrik
Så många fina bilder. Nästa år får det bli en tur i juli istället för juni.
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:40
Tack Peter :)
Det är inte alltid så lätt att passa in när det är dags för utflygning, nu flög dom ut i början av juli, förra året flög dom ut en vecka senare än i år och året innan det så flög dom ut en månad tidigare alltså i början av juni så det kan variera ganska mycket.
Jag brukar åka dit och kolla då och då när det börjar bli dags så du kan kolla med mig hur det ser ut när det börjar närma sig nästa år :)
Mvh
Fredrik
Som vanlig synnerligen hög kvalité på alla sätt. Är fågeln nära (Läs "för nära") är det rent omöjligt att inte klippa vingarna i bilden. Små gnagare och småfåglar låter som normal diet, men jag vet inte om tornfalkar äter insekter också, rimligen borde det ge ett fint tillskott med sländor.
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:49
Tack så mycket Stefan :)
Ja det är svårt att följa och zooma ut samtidigt, speciellt med ett tungzoomat objektiv som Nikon 200-500 :)
Helt klart så är småfåglar och gnagare den normala dieten hos tornfalkar.
Men under tidigare år har jag endast sett bilder som andra fått när föräldrarna fångat en enstaka fågel annars har det alltid varit gnagare, jag har nog aldrig sett en tornfalk med en slända men det är nog inte omöjligt att dom kan ta sådana också, annars har jag hört att dom gillar stora syrsor eller vårtbitare.
Såg faktiskt mamman kom med en fångad ödla i klorna, tyvärr lämnade hon över den till en unge för långt bort så jag fick inga bilder på när ungen åt upp den vilket hade varit lite annorlunda att få se :)
Mvh
Fredrik
Superfina bilder, kul att dom är så 'medgörliga'!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:50
Tack så mycket Jan :)
Ja det här årets kull var väldigt mycket mer medgörliga än förra året vilket var trevligt :)
Mvh
Fredrik
Bilder med hög klass!
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:51
Tack så mycket Ragnar :)
Mvh
Fredrik
Verkligen ett gäng toppenbilder på dessa vackra fåglar. Snyggt !
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:51
Tack så mycket Ing-Marie :)
Mvh
Fredrik
Många grymma bilder!

Daniel
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:52
Tack så mycket Daniel :)
Mvh
Fredrik
Kanon! Själv var jag där en vecka för tidigt. Ser ut som någon har riggat en sjysst sitpinne.
Svar från Mr_North 2018-07-23 08:57
Tack så mycket Anders :)
Ok, ja det är svårt att passa in utflygningen, speciellt om man bor långt bort och inte kan åka och kolla flera gånger i veckan.
Ja det är en jag känner som brukar sätta upp fina sittpinnar då det är så tråkigt att fota dom på dom väldigt fotogeniska grön-impregnerade stolparna ;)
Mvh
Fredrik
Vilka toppenbilder du fick dessa dagar. Helt suveräna! Bilden med tre ungar på stolpen gillar jag verkligen men de är alla väldigt fina. Jag missade detta event i år då vi precis gav oss iväg på vår Norgeresa och hade lite för mycket att fixa för att dra ut och fota. Jag var där någon dag innan men då satt de bara på taket till holken.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2018-07-27 14:16
Tack igen Lena :)
Trodde jag skulle missa också när jag hörde att dom flög ut i början av veckan men dom var tydligen kvar några dagar till efter min sista dag jag var där.
Du får sikta in dig på nästa år istället :)
Mvh
Fredrik