Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Myskoxar och höstfärger, nästan.

Att få komma till fjälls i september är verkligen något att se fram emot och njuta av. Vädret kan variera från vinter till sommar och har man tur glöder fjället av rött och gult. Denna gången blev det en vecka eller två för tidigt. Nåja. Syftet var Myskoxe-workshop med den norske naturfotografen Roger Strandli Brendhagen och tillsammans med svenska och norska biofotomedlemmar och några till. Det blev en intensiv helg, det tar mig 8 timmar att köra varje väg plus litet fotografering på vägen förstås. Två dagar ute i Dovre Nationalpark med myskoxar skulle vi få och det fick vi verkligen.

Både lördag och söndag morgon hade vi ute spejare för att leta reda på dem medan vi gäster kunde sova och äta frukost i lugn och ro. Lördagen ägnade vi åt en flock med en tjur, fyra fem kor och ett antal kalvar. Efter att långsamt och lugnt ha närmat oss flocken kom vi på fotoavstånd och kunde följa dem utan att de blev stressade.

Söndagen ägnade vi åt en ensam gammal tjur som inte kunde ta fighten med de yngre tjurarna längre och fick tillbringa sin tid ensam på fjället.

Det finns alltså lamadjur på Dovre

Nu har själen lugn och ro ett tag till.  /Frode

Inlagt 2015-09-15 22:29 | Läst 6762 ggr. | Permalink
Hej! Fantastiskt fina bilder från fjällen med dessa djur! Den 'gamle' såg verkligen ut att ha gjort sitt.. lite hemskt är känslan när man ser honom.. hoppas inte 'vi' gör likadant..
Hälsn!
Svar från frwe 2015-09-16 08:18
Tack så mycket för din kommentar Jan. För några år sedan såg vi en som hade lagt sig ned och tog sina sista andetag men de avslutar sitt liv på en otroligt vackert plats, fritt ute i naturen, kan det bli bättre? /Frode
Underbara bilder! Helt magiskt!
Svar från frwe 2015-09-16 08:36
Tack Wolfgang :) Som sagt har själen fått ro ett tag men det dröjer inte så länge förrän oron att komma ut på det här sättet är tillbaka. Den kanske dämpas igen när jag skall till Dalen i Telemark i oktober. /Frode
Har man varit bortrest i internetfria trakter så får man njuta av lite vackert i efterhand.
Mycket vackra bilder på detta ståtliga och mäktiga djur.
Spanade en gång på myskoxar uppe i Tänndalen för många år sedan, med blotta ögat så var jag tvärsäker på att de rörde sig och att det var myskoxar, fast när jag sedan tittade med kikaren så förvandlade sig mina myskoxar till stora stenbumlingar på bara en microsekund. Synd förstås men det gjorde att jag vågade fullfölja min vandring i fjället i stället. ;)
Dovrefjäll är vackert även utan myskoxar och lamadjur men vilken upplevelse att få möta dem där.
Svar från frwe 2015-09-18 11:37
Ja, det ger en extradimension till vandringen och att möta lamadjur var väl om inte annat högst oväntat :) Tack för din kommentar Margareta :) /Frode
Riktigt fina bilder på dessa skygga, sällsynta djur, och trevligt med kontext i ord och bild!
Svar från frwe 2015-09-22 12:44
Tack så mycket Björn :)
Viken tur jag har denna kväll som gick in hos dig för jag har
inte tidigare sett dessa bilder?? från landskap som jag älskar så mycket...
två av bilderna påminner om ovanför Torne Träsk...fantastiskt det.
men dessa mjuka mysiga djur finns inte i våra fjäll.
Dovre och myskoxar vad kan man mer begära få se ..
tänk då att du fick se dessa live..
Vilka underbara bilder ...vi har några som har lamadjur här i Göinge.
Man måste precis som med hästar ha mer än en.
Jag blev så besviken i Österrike uppe i fjällen trodde
jag vi skulle få se myskoxar så var det några små bruna
djur som jag glömt namnet på
De var söta de med men men............
Ha det gott snart är våren här
Gun-Inger
Svar från frwe 2016-02-04 20:25
Tack så mycket Gun-Inger :) I alperna kanske det var murmeldjur? Jag har själv tittat efter dem men inte lyckats. Myskoxarna är mysiga men man skall förstås ha största respekt för dem. /Frode
Gun-Inger Arvidsson 2016-02-04 21:16
Det var det nog
Gia