Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

2016 Summering. Nu med riktig länk.

En sammanfattning av året som gått kanske kan vara på sin plats? Några resor har det blivit och en del hemmafotograferande. När jag tittar på bilder från vintern kan man tro att vi har haft "riktig" vinter i och runt Göteborg men det är nog snarare så att jag får mer lust att fotografera när vi fått litet snö och eventuellt is.

I början av januari blev det en promenad på Hönö, inte mycket till snö men det hade varit kallt ett tag.

Till mitt "never ending" projekt med badstegar fick jag äntligen tillfälle att åka till Stora Amundö när det snöat. I år har badstegarna tagits bort under vinter, förmodligen för service. Jo, det är faktiskt en färgbild :)

I januari åkte jag till Ungern och Bence Mate. Spännande men väldigt tillrättalagt. Fantastiska möjligheter att fota hägrar, örnar, räv, utter och annat från olika gömslen. Resan får representeras av den kaxiga unga havsörn

I februari var jag åter en tur till Skäggmesarna i Tofta kile och lyckades pricka in litet snöväder där också.

Strömstararna är förstås på plats i Mölndal och fjädrar behöver alltid putsas.

I mars åkte jag till Glommen för att titta på fågelsträck men det roligaste, med viss reservation, var en mink som kom förbi.

Många fåglar anländer och börjar etablera sig i mars, bl a vitkindad gås.

I mars vaknar också grodorna till liv och påbörjar arbetet med nästa generation.

Nu händer det mycket. Orrar spelar och ormarna börjar dyka upp i april.

Allt börjar vakna till liv, Man kan undra hur blåsippan kan ha så olika färg???

Även backsippan tittar upp

På Knuthöjdsmossen är smålommen igång men jag väljer en bild på sädesärla från mossen.

I maj åkte jag till Bulgarien för att hälsa på gamarna igen. Det blev inte så lyckat, gamarna var reserverade. Det blev också några dagar i Burgas där sjöfågel stod på programmet. Här en gåsgam i sol och regn.

Gräset står högt i juni.

I juni blev det en resa till Korsika. Spännande ö med mycket att se och skiftande natur och landskap, även fina små landsbyar.

Juli är en ganska tråkig fotomånad men man kan alltid ägna sig åt insektsfotografering och att ta en sväng till Runde.

Skulpturutställningen på Pilane på Tjörn är en favorit. Här är Jaume Plensa's fantastiska Anna, 14 meter hög. Får representera augusti.

Det hanns med några dagar i Rondane.

I september åkte jag till Skottland, inbjuden av min gode vän Erland Leide. Tillsammans med bara landskapsfotografer var det en utmaning för mig och lärorikt. Jag har lärt mig att i Skottland finns det knott. Här finns också Finnich Glen, en makalöst vacker och spännande ravin.

I oktober är det inte svårt att hitta motiv

En prutgås hade letat sig till Lerum.

I november var det åter dags för ett besök hos Ole-Martin Dahle och hans örnar i Flatanger i Norge. En dag på sjön med havsörn och två dagar i kungsörnsgömsle. Alltid lika spännande och fascinerande, ingen snö denna gång. En av de sista bilderna från resan.

Sista bilden får bli en ekorre som på julaftons morgon ber om att vi människor inför det nya året skall ta vårt förnuft till fånga.

Ett händelserikt år när det blir summerat på det här sättet. /Frode

Postat 2016-12-26 12:36 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Göteborg 20 augusti 2016

I ett småregnigt Göteborg pågår kulturkalaset och även fotoplanket just idag. Den gamla spårvagnen kör mellan Centralstationen och Liseberg. Mycket folk i rörelse mitt på dagen.

Gick förbi en skatepark som jag inte sett förut. I bakgrunden Hotell Opalen som fått några våningar till.

Den norska sjömanskyrkan ligger numera inbäddad bland andra byggnader, ganska anonymt.

Fotoplanket pågår bara denna ena dagen. Tyvärr blev många tvungna att hänga plast framför bilderna. Det blev ganska mörkt i regnet under lövverket.

Litet reklam för Gothenburg Green World. En bambuinstallation.

Här är en som kikar in i en bubbla.

Den gamla spårvagnen kör fram och tillbaka mellan Centralstationen och Liseberg.

Det pågår förstås mycket mer men det var allt för denna gången.  /Frode

Postat 2016-08-20 22:16 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Myskoxar och höstfärger, nästan.

Att få komma till fjälls i september är verkligen något att se fram emot och njuta av. Vädret kan variera från vinter till sommar och har man tur glöder fjället av rött och gult. Denna gången blev det en vecka eller två för tidigt. Nåja. Syftet var Myskoxe-workshop med den norske naturfotografen Roger Strandli Brendhagen och tillsammans med svenska och norska biofotomedlemmar och några till. Det blev en intensiv helg, det tar mig 8 timmar att köra varje väg plus litet fotografering på vägen förstås. Två dagar ute i Dovre Nationalpark med myskoxar skulle vi få och det fick vi verkligen.

Både lördag och söndag morgon hade vi ute spejare för att leta reda på dem medan vi gäster kunde sova och äta frukost i lugn och ro. Lördagen ägnade vi åt en flock med en tjur, fyra fem kor och ett antal kalvar. Efter att långsamt och lugnt ha närmat oss flocken kom vi på fotoavstånd och kunde följa dem utan att de blev stressade.

Söndagen ägnade vi åt en ensam gammal tjur som inte kunde ta fighten med de yngre tjurarna längre och fick tillbringa sin tid ensam på fjället.

Det finns alltså lamadjur på Dovre

Nu har själen lugn och ro ett tag till.  /Frode

Postat 2015-09-15 22:29 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Skulpturer i Pilane 2015

Nu blir det ett måste att se Pilane varje år, eller egentligen har det väl varit det några år. Miljön är en sak, det gamla kulturlandskapet ute i kustbandet och att det är ett gammalt gravfält, en annan sak är förstås skulpturerna som gör sig så enormt bra där, en del bättre, en del sådär (tycker jag) och alltid något riktigt bra.

I år var det smala huset, ett hus i "naturlig storlek", man kan gå in i det men det är bara 1,3 meter brett men inredning finns, en smal toa, en smal spis, smala möbler mm mm. Man blir lycklig och känner sig inte så litet som ett barn. Erwin Wurm från Österrike har gjort det.

Maria Miesenbergers figurer har jag sett förut, nu är det fem stycken som kryper och hoppar runt i terrängen och längst upp med strålande utsikt över kusten och havet sitter en högt upp, beredd att hoppa ner eller försöker bara hålla balansen.

Stora, tunga saker är ofta fascinerande, tänker på Cleas Hake, som har ställt ut där flera gånger. Denna gången är det fransmannen Bernar Venet med Angles.

Tony Cragg har kvar samma verk som förra året och det finns mer men för mig räcker det såhär.

/Frode

Postat 2015-08-02 21:57 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Stavkyrkor

De flesta tänker nog på Norge när de hör om stavkyrkor men faktum är att det finns en i Sverige också, Hedared mellan Borås och Alingsås. Hedared är en väldigt enkel liten kyrka jämfört med många av de norska som är ganska pråliga i sin stil. I Danmark skall de också ha funnits.

Hedareds stavkyrka från början av 1500-talet

Ett klipp från Wikipedia:

En stavkyrka är en kyrka byggd av trä i stavverk. Den har en bärande konstruktion av stolpar som står på liggande syllar och bär upp väggband. De bärande elementen i väggarna utgör på detta sätt ramar för en fyllning av stående plankor; stavar, vilket byggnadstypen har fått sitt namn efter. (I norsk terminologi syftar emellertid förleden "stav" på de bärande stolparna.) Stavkyrkorna anses vara bland de viktigaste representanterna för europeisk medeltidsarkitektur i trä.

Norges mest berömda är nog Borgund som ligger en bit från Lärdal i Sogn. I dag skall det finnas 28 st kvar runtom i Norge, några har brunnit på senare år, bränder som har varit anlagda!!! Under medeltiden skall det ha funnits mellan 1 och 2000 stavkrykor men de flesta försvann tidigt, säkerligen på grund av ändrade behov. Man såg nog inte kulturarvet på samma sätt då...

Vi åkte förbi Eidsborg stavkyrka från mitten av 1200-talet på vägen hem.

Vi var där för tidigt för att komma in men detaljeran är fantastiska

Och till slut en bild på Borgund stavkyrka i vinterskrud.

/Frode

Postat 2015-07-30 17:16 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 27 Nästa