Om allt och ingenting.....

Det ville sig inte riktigt!

Ja, det där med droppbilderna igår fungerade ju inte alls! Kameran pep hela tiden att fokus var mitt i prick, men när jag sedan kollade så var de allra flesta oskarpa.......börjar undra om jag har bakfokus eller frontfokus på mitt macro. Får ta och göra nåt test om jag klarar av det vill säga. Hur brukar ni kolla? Köra ut testdokument, fota en tumstock, ställa upp ett antal likadana saker lite förskjutet, eller bara lämna in det rakt av?

Så några droppbilder som jag var 100 % nöjd med blev det inte!. Blev dock så inspirerad av Ewas svartvita bilder att jag började pilla lite själv!

Har redigerat dom i Lightroom och blev förundrad över hur lite man behöver dra i spakarna för att det ska bli så annorlunda på en och samma bild. Jag är ju inte High Key-typen så dom blev lite mörka och murriga, men det tycker jag passar denna årstiden bra!

Ha en fortsatt trevlig vecka alla!

Inlagt 2012-11-06 12:16 | Läst 12515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var ju en bra bild och känslan av björkalèn visar en utmärkt exponerng för att just ta fram det som är viktigt i bilden/bert
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:20
Tack Bert!
Ha en fin kväll!
Det är kul att leka lite med svart vitt. Härliga bilder
Bakfokus och frontfokus var nya ord för mig. Visste inte ens om att det fanns nåt sånt. Jag bara fotar.
Tänk vad man lär sig här på Fs
Marianne
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:21
Ja, FS är bra när man vill lära sig en massa saker!. Tror faktiskt det var här jag läste om det första gången också! =)
Ha det gott!
Jag är inte heller high-key typen och gillar dina bilder skarpt!
Stämningsfulla och med lite mystik, snygga blev de!
Jag har provat flera objektiv mot ett utskrivet specialmått jag hittade på nätet och blev lite snopen när kameran faktiskt fokuserade som den skulle, har haft samma misstankar som du när det gäller ett par objektiv.
Men jag fokuserar det mesta manuellt förstås och är kanske inte alltid supernoggrann när jag plåtar....
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:25
Jag fokuserar också manuellt men kameran piper ju ändå så fort man trycker ner avtryckaren att fokusen är okey, så det var därför jag blev så förvånad att dom var oskarpa. Jag hade dessutom stativ, men använde inte utlösaren vilket jag kanske kunde gjort.
Skrev ut en testbild, och fotograferade också en text i 45 graders vinkel, och satte upp fem batterier i vinkel, och alla bilderna visade att problemet var bakom kameran!! =)¨
Ha en härlig kväll!
Den första bilden av björkarna tycker jag är stark.
Det finns ytor som autofokus inte kan fokusera på. Man kan inte förlita sig 100% på automatiska system. Ställ in manuellt, så går det nog bra.
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:27
Ja, men jag fokuserade manuellt, men kameran piper ju ändå så fort man trycker ner avtryckaren att fokusen är okey, om den är det. Jag gjorde ett par test (se svar till Anne-Sophie) och det var inget fel på objektivet! =)
Ha en fin kväll!
syntax 2012-11-06 18:39
Fokuserar du manuellt genom att direkt betrakta skärpan på mattskivan? Om kameran piper för rätt fokus när du fotograferar manuellt, så gör den det med utgångspunkt från autofokusen som jobbar i bakgrunden (kameran kan ju inte titta manuellt på mattskivan). Om den i bakgrunden jobbande autofokusen inte kan fokusera på motivtypen, så ger den ett felaktigt besked.
Snyggt som tusan med det murriga och jätteroligt att höra att även jag kan inspirera och inte bara tvärt om!
Jag har inte kört med fokustester men misstänker att det vore bra för ibland är det stört omöjligt.
Kram på dig!
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:28
Ja, ibland vill det sig bara inte, och det är kanske så för de flesta! Det var i alla fall inget fel på objektivet, utan det var "skit" bakom kameran! =)
Kram!
Toppenfina svartvita!! mvh Danne
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:29
Tack Danne! Ha en ljuvlig kväll!
Den första bilden är fantastiskt fin med fint tecknade stammar och vackert ljus. Personligen gillar jag inte bilder som är överarbetade, det gäller naturligtvis både färg och svartvitt. I början kan man kanske tycka att de är häftiga men med tiden blir det bara tröttsamt.

/Torbjörn
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:29
Tack Torbjörn! =)
Ha det så gott!
Den tekniken som du använder är så himla kul läsa om. Blir du tredsken när det inte blir som du vill eller som jag tar det med jämmod. Vill säga nu för tiden. Det har funnits en tid då en bild betydde så mycket för mig så jag kunde skrika högt när jag fick diafilm tillbaka som hade dåliga bilder.

Dåliga är minsann inte dessa där du också dragit i spaken som är något nytt ord det också. Är det inte vid bilkörning ni gör det annars. Gissar du använt kurvor. Lennart Nilssons kopist skrev en gång att hon aldrig använde annat än kurvor när hon arbetade med hans bilder. Intressant.

Ha bra eftermiddag¤¤¤//Gun-Inger
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:32
Om bilderna inte blir bra så är det bara att försöka igen, och jag bryr mig inte så mycket om det inte lyckas alla gånger. Det beror ju lite på vad det är naturligtvis. Har man åkt jättelångt för att fotografera och det blir skit av allt, ja, så kan man nog bli lite ledsen...
Ha en fin kväll!
Kram!
Bild 2 gillar jag!
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:33
Tack Stephen! =)
Fina bilder! Sista bilden skulle jag beskära lite överkanten så att vit fläck av himmel försvinner då blir det bättre balans i bilden. Allt gott :-)
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:35
Tack! Ska tänka på det nästa gång! Dom finns bara i bloggstorleken ( 1024 * 683 ) så det finns inte så mycket att beskära! =) ( Har inte sparat bilderna i stort format)
Ha en dunderfin kväll!
Hej,
Den första känns som natt. Härligt främmande.
Ha det fint
Bob
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:36
Tack Bob! =)
Ha en fin kväll!
Fina bilder! :-)

Om fokus så prova att jämföra auto-fokus i liveview (ej snabbfokus) med auto-fokus genom sökaren. Ställ upp kameran ett par meter från TVn och ta först en bild med liveview med AF i "Live-läge" och sedan slår du av liveview och tar en bild på vanligt sätt och jämför. Istället för att titta genom sökaren vid andra bilden så titta på objektivets avståndsskala och se om den rör sej mycket och åt vilket håll i.s.f. Välj gärna en tid på 1/40 så du får med hela tv-bilden. Har objektivet fungerat bra tidigare så har du kanske fått damm på fokussensorn, som ligger under spegeln i botten på spegelhuset. Blås rent med en gummiblåsa och kolla om det blir bättre.

/Leif
Svar från Heléne Alklid 2012-11-06 18:38
Jag körde ut en testbild när jag kom hem, och fotograferade den, och fotade även text i 45 graders vinkel. Ställde också upp ett gäng med batterier i vinkel och alla bilderna visar att det var jag som var problemet,
så det var väl tur! =)
Men ska testa det du skriver också för säkerhetsskull!
Ha en fin kväll Leif och tack för att du kikade in!
När det gäller makro, så stänger jag av autofokus, och eventuella "pip" har jag alltid avstängt. Det blir lugnare så :-)
Jag gillar bäst bild nr 1. Bild nr 2 känns "too much".
Vänligen
Wolfgang
Svar från Heléne Alklid 2012-11-07 12:06
Autofokusen har jag oftast på manuell, och det hade jag när jag fotade mina droppar, men med mina trasslande ögon detta året har pipet varit ett ovärderligt hjälpmedel. (ska förresten operera det vänstra ögat på Måndag! Sen har jag TVÅ perfekt macroögon, frågan är bara hur det går när jag ska fota tele!?)
Ha en fin dag!
Wolfgang 2012-11-07 13:46
Okularet på kameran har ju inställning för dioptri. Det kanske funkar då.