Om allt och ingenting.....

Harlekinnyckelpigan - en ekologisk katastrof?

I går stötte jag på nåt litet i skogen som jag aldrig hade sett förut. Det var en helsvart nyckelpiga med två stora röda prickar. Kollade på nätet när jag kom hem och trodde att det var en Harlekinnyckepiga.

(vilket Tammy Bergström informerade mig om att det inte var! Tack för det! =)

Det är en njurfläckad nyckelpiga, och inte alls någon skadeinsekt som det så flitigt skrivs om på Nätet. Ja, man lär så länge man lever! =)

Bilden jag tog är inte den bästa, men det var den enda jag tog, och ljusmätningen var inte inställd på helsvarta nyckelpigor i ljust gräs! =)  så den är inte så upphetsande, men i alla fall....

Ha en skön dag alla!

Inlagt 2011-08-28 08:59 | Läst 6183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej

Detta är en Njurfläckad Nyckelpiga, den är mycket mindre än Harlekin som är t.o.m lite större än vår vanligaste nyckelpiga den sjuprickiga.

Det finns ca 65 arter av nyckelpigor i Sverige och en del är väldigt lika varann, men ibland skriver folk harlekin och lägger ut bild på exempelvis den lilla njurfläckade. Vilket tyvärr inte stämmer.

Aftonbladet skriver ibland mycket skit, vi ska utrota många djur som vi av någon anledning valt att ta in från början.

Din bild är jättefin och jag tycker den njurfläckade är otroligt söt!

Mvh Tammy
Svar från Heléne Alklid 2011-08-28 19:22
Tack Tammy för upplysningen!
Man vet ju att man inte ska lita på allt som står på Internet, men jag hittade den på så många ställen, så jag trodde absolut att det var en sådan! =)
Ha en underbar kväll!"