Om allt och ingenting.....

HDR EFEX PRO 2

Ja, mina laborationer fortsätter i programmet och överlag är det väldigt bra, men tycker nog att reglagen under HDR Metod kunde varit steglösa. 

Depth har fyra steg och Detail  har fem, och Drama sex, och det tycker jag är för lite. Stegen är så stora att man på detalj oftast bara kan använda första och andra steget  för redan på tredje steget blir det aningen för mycket. Det går liksom inte finlira...   =)

Det kan säkert ha att göra med hur man "framkallat" bilderna i Lightrom, men där är jag väldigt sparsam med både skärpa och klarhet och använder minimalt. Har upptäckt att lätt blir väldigt röriga bilder om man drar på med klarhet på en bild och sedan kör HDR på den.  

Hur gör ni när ni labbar i programmet? 

Ja, det är väl bara att öva vidare!  Här kommer i alla fall några bilder jag lekt fram i programmet.

Ha en riktigt skön dag alla!  =)

Inlagt 2013-01-16 05:57 | Läst 10784 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag håller med :) Önskar att man kunde finputsa och justera mer detaljer. Jag brukar ha svårt för landskap HDR bilder men du lyckas väldigt bra med bild två tycker jag! Allt gott :)
Svar från Heléne Alklid 2013-01-16 12:08
Ja, på den punkten är ju Topaz Adjust mycket mycket bättre.
Ha det gott!
Fin skogsväg på andra bilden, det känns som jag vandrat där. Oändligheten i den sista lockar också. Måttligt spakande så det fortfarande känns som ett naturligt intryck, att förstärka det som är och finn, och inte förvränga.
Himlen på havsbilden är för mig på gränsen till det övermaniplulerade.
Svar från Heléne Alklid 2013-01-16 12:10
Tack Jan-Olof! =)
Ha en toppendag!
Bra bildkompositioner. Du gör alltid så fina bilder utan HDR. Som sagt, jag är ingen vän av HDR. Sorry!
Svar från Heléne Alklid 2013-01-16 12:30
Ingen fara, man kan inte gilla allt och smaken är som baken, den är delad, och tur är väl det? =)
Ha en riktigt bra dag!
Du får även "trista" väderbilder att bli vackra !
ing-marie
Fina bilder med väl avvägd HDR-effekt, tycker jag, möjligen att det blivit lite mycket på himlen i bild tre. De andra har mått bra av behandlingen och hade nog inte varit lika fina utan den. HDR på landskapsbilder skall inte vara uppenbart, utan bara en hjälp att kompensera skillanden mellan kamerans förmåga och kombinationen av mänsklig hjärna och mänskilga ögon, och det tycker jag blivit bra i de andra tre bilderna. Nummer två är min favorit med den vackert slingrande skogsvägen.
Ha en bra kväll!
Bjarne
Svar från Heléne Alklid 2013-01-17 12:10
Precis så tänker jag också!
Ha en fin dag!
Om man tycker att HDR-effekten blir för kraftig kan man om man har Photoshop lägga originalbilden ovanpå som ett lager och sedan dra ner opaciteten, tills man är nöjd. Funkar oftast riktigt bra. Jag gillar inte heller när effekten blir för tydlig och så pass överdriven att det inte känns som ett fotografi länge. Här har du lyckats bra tycker jag. Som vanligt. God kväll, önskar Patrik.
Svar från Heléne Alklid 2013-01-17 12:11
Det är så jag brukar göra och då kan man också pensla fram valda delar och tona ner dom som är "too much".
Ha en riktigt fin dag!
Jag har köpt Lightroom men har inte använt det ....skäms nästan men jag köpte en bok till och den verkar så svår att lära mig ifrån...
till Photoshop har jag istället köpt filmer från Moderskeppet vilket passar mig bättre.

Jag blir så tänd på att prova när jag ser dina bilder....nu är det alltid så om jag fattat rätt att olika skärmar ser bilder olika...min skärm stämmer faktiskt med utskrifterna jag får...

Jag tycker bild tre och fyra är så bra tekniskt däremot bild 1 och 2 på gränsen till för hårda...men detta med bilder är en smakfråga för oss alla........
hade du inte skrivit denna texten till hade jag säkerligen inte tittat så som jag gjorde nu.....

Ha en gosig kväll kämpa på du som är ung och har tiden framför dig
jag leker mest med mina bilder nu förtiden kan unna mig det............
Gun-Inger
Svar från Heléne Alklid 2013-01-17 12:13
Lightroom är inte så svårt om man bara ska använda det för att framkalla bilderna, men visst finns det en massa som man inte har en aning om hur det fungerar. Men det är bara att prova sig fram! =)
Ha det gott!
Jag har själv, ännu, inte HDR Efex Pro. Men jag har en bok som handlar om alla NIK:s program. Boken heter "Nik Software Captured".
På bilderna i den boken ser visas ett reglage för HDR Method. Där finns en rullgardinsmeny för att välja vilken metod man vill använda. Under denna meny finns ett reglage, förmodligen för att justera styrkan på effekten. Detta reglage heter Method Strength och är steglöst, från 0% - 100%.
Det verkar vara samma som du är ute efter?
MEN, det märkliga är att i boken beskrivs programmet som HDR Efex Pro 3.0! Och jag har inte hittat version 3.0 någonstans. Jag var även inne hos Scandinavian Photo häromdagen och frågade, och de kände bara till version 2.0.
Visst är det märkligt?
Svar från Heléne Alklid 2013-01-17 12:16
Method Strength är steglöst dock inte reglagen under HDR Method, men om man tar skärpa på tredje steget och drar ned med Methos Strenght så tycker jag inte att det blir lika bra som när man använder Topas Adjust där man kan finlira varenda liten grej. Men vad konstigt att det i boken heter 3! Det kommer kanske en ny version snart??
Ha det så gott och sköt om dig!
vaktmästaren 2013-01-17 13:16
Det var också min första tanke att en ny version var på gång. Men det lite märkliga är att jag köpte boken redan i Juli 2012 vilket tyder på att bör vara tryckt före sommaren 2012!?
Om du vill kolla på boken så har den ISBN: 9781118022221.
Har inte testat HDR men det är en betydlig skillnad på HDR-bilder över lag. Jag tycker du oftast får till det helt perfekt och här vinner den anda bilden.
Kram och ha en jättefin helg!