Kristoffer Ljungberg

Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Vrinnevi igår och Åbackarna (Örtagården) idag

Blir inte så många spännande utflykter just nu, men närområdet (Vrinneviskogen och Åbackarna med Örtagården) duger fint om man bara vill ha en liten promenad och fota lite småfågel.

I Vrinneviskogen blev det en Trädkrypare, men det var det enda. Det är iofs roligt nog tycker jag. Kul liten fågel! 

Idag cyklade jag bort till Örtagården. Där satt Jan och hans kompis och matade lite fåglar och snackade skit. Jag är ju i särklass yngst i sällskapet men det är himla roligt och socialt att träffa andra natur- och fågelintresserade. Just Jan har jag träffat flera gånger nu så man har blivit lite tjenis med varandra. Väldigt trevlig och kunnig!

Några foton blev det också. De vanliga stammisarna förstås. Men vad gör det?

Postat 2021-11-12 16:41 | Läst 783 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lämnade teleobjektivet hemma...

Ja, idag tänkte jag för första gången på ett tag försöka fota något annat än fåglar, så jag lämnade teleobjektivet hemma. Jag tog cykeln upp till den delen av Vrinneviskogen där det dels inte är så mycket folk, men även lite skönt varierad natur så att säga. Skog blandat med berghällar och sånt där. Jag är oerhört svag för berghällar med tallar på.

Hur som haver, det första jag ser när jag kommer in i skogen är en gröngöling som flaxar upp från marken och sätter sig i ett träd framför mig. Redan där kände jag att det är så himla typiskt att jag inte har teleobjektivet med mig. Jag tycker det är en fin fågel och hade älskat att få lite bättre foton på den.

Nåväl, jag fortsätter traska en bit och jag hör redan hur många kungsfåglar som helst. Jag tittar upp mot en tall precis i närheten av mig och där sitter en liten kungsfågel, helt i det öppna. Tillräckligt bra avstånd för att kunna få ett vettigt foto. Det kryllade av dom, så hade jag bara fått lite tid på mig så hade jag nog lyckats.

Jag fortsätter vandra in mot skogen och en ny berghäll. Då kommer en mindre flock stjärtmesar och cirkulerar runt träden där jag befinner mig. De var kanske 7-8 stycken i grupp som hängde ihop. Vid flera tillfällen satte dom sig bara ett par meter ifrån mig och tittade på mig. Hur många fina tillfällen som helst att faktiskt få exakt såna där fågelfoton som jag alltid strävar efter - söt fågel på en gren med tillräckligt avstånd från bakgrunden att det blir en fin och ren bokeh utan en miljon grenar. Bara det faktum att jag aldrig sett så många stjärtmesar på samma gång förut var ju en mysig upplevelse. Dom verkade så väldigt lekfulla! Jag stod där en stund och såg hur dom höll på.

Inser ju såklart att det inte var något extraordinärt jag missade, men kändes ändå så typiskt att jag inte hade teleobjektivet med mig! Sanningen är den att jag har suttit och börjat kika på vettiga kompaktkameror med RAW och 20+ megapixel att alltid ha med mig ifall jag ser något eller får feeling men inte orkar traggla med att byta objektiv och styra. Bekvämt och bortskämt, jag vet, men vad ska man göra. :P Tankar?

För övrigt var det väldigt svårt att gå tillbaka och fota någonting annat efter några veckor med nästan bara fågelfoto. Jag kände någon slags press på mig att jag nu måste leverera riktigt fina skogsfoton! Jag vet inte vart den pressen kom ifrån. Och så blev det inga fina foton heller. Väljer att dela med mig av två mediokra foton bara för att ha någonting att visa överhuvudtaget. Nästa gång blir det teleobjektiv igen. ;)

Postat 2021-11-10 15:50 | Läst 1071 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är det fusk att locka fåglarna med mat?

Mycket småfågel runt Åbackarna för min del den senaste tiden. Det är så mysigt! Jag har börjat ta med lite havregryn som jag lägger ut ibland för att få lite bra bilder. Känns ju otroligt fuskigt förstås. Men å andra sidan, spelar det så stor roll? Jag är kluven i hur jag själv känner i frågan. :P Är väl någon stolthetsgrej. Samtidigt tycker jag ju om att titta på fåglarna när dom flyger ner och letar mat. Det är rogivande. 

Hur som helst! Lite foton från denna morgon.

Nötväcka som var väldigt sugen på havregryn! De brukar hänga runt på den här platsen, tillsammans med lite andra småfåglar. Ibland också Grönsiskor, men dom vågar sig sällan ner från trädtopparna.

En liten Gärdsmyg som satt och sjöng så vackert. Tänk att en så liten fågel har så kraftig pipa!

Lite höstiga gråsparvar.

Och såklart en talgoxe.

Liten bonus. Ett gäng gråhägrar satt i träden vid brostugan. Rätt svårtillgängligt område, vilket är anledningen till att dom sitter just där. Fick inga bra foton på dom, lite för långt bort, men roligt att se dom sittandes i träden sådär. Kan inte påminna mig om att jag sett just det förut.

Postat 2021-11-06 18:02 | Läst 942 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Liten promenad i Vrinneviskogen

Blivit ett par promenader i Vrinneviskogen på senare. Ingen lyckad skörd fågelmässigt dock! Fasiken så svårt det är att få till bra foton på fåglar om man inte sitter still i evigheter och väntar, lite gömt någonstans. ;) Jag har det inte i mig ännu! Blir för otålig.

Sumpade också en riktigt bra chans på en kanonbild på en Kungsfågel. Den satt i eftermiddagessolen på en grangren med perfekt separation till bakgrunden. Den var så himla nära att jag inte ens såg den först. När jag väl såg den så stack den förstås. Kommer aldrig få en så bra chans igen på dom där små busarna. :P Fick ett foto dock, som inte blev så bra som jag hoppades. Men men! Även den sedvanliga större hackspetten och en liten gärdsmyg som satt och sjöng på en gren.

Postat 2021-11-04 15:45 | Läst 892 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera