spridda nedslag i en hantverkares tillvaro...

COPYRIGHT

Fick ett besök av en gammal vän. Vi tråffas inte ofta men alltid är det som i går, Samtalet bara rullar på.Och sen när träffades vi? Just det det var så. Håkan kom till mig i Örebro och vi gick hela vårnätter runt staden med hunden, Vad hette hunden??. musikintressen!!!, Vi kopplar upp hårddiskarna mot varandra och sedan väntar vi och pratar i en aldrig sinande ström. Han musiklärare och jag folkhögskolelärare. Klockan halv sex på morgonen spelar han gitarr och sjunger och förklarar varför han arrat om Bertils sång. Hela tiden vem äger och vem berättar.... Inom "fotografiet" växer bilder av oss själva och vem som tog den minns vi inte... En annan vän jobbar med en film och i den går en snubbe omkring och visslar på temat från Gudfadern, det kostar multum och naturligtvis massor av tid att försäkra sig om att att det får användas. Vem äger vår verklighet!!?? Det finns många anledningar att ställa sig denna fråga. Vi dränks av reklam och intryck och om vi använder oss av det i beskrivandet av vår verklighet står horder av advokater och lagivrare på kö. Vår egen historia utplånas och föringas. Lagar kränker vår upphovsrätt till vår egen verklighet. Nya begrepp som produktplacering och ROYALTY obs!!! inte att förväxla med det gammelsvenska ordet Rojalitet. Så här såg jag ut i första klass. Ett av de få fotografierna jag har från min egen barndom. Jag minns inte vad han hette som tog bilden. Jag minns hur jag kämpade för att få pengar till att betala för dessa bilder. Vem har copyrighten??? Jag är där det är beviserligen jag----Bilden är naturligtvis inte stämplad med fotografnamn eller dylikt. Snabba pengar redan då.

  Josefin en av mina elever. Fotograferad precis efter att första trycket från en fotogravyrplåt som tryckts. På konstakademin i Bergen - Norge- hösten 2000, en otroligt fin gravyr. Är det min bild eller hennes??

 

Här en av de vackraste kopparetsningar jag upplevt. Maria Ahlbergs porträtt av sin dotter Anna.Här ligger kopparplåten på tryckbordet och bara lyser i sin vackerhet. Kan bara inte hålla mig utan fotograferar.

I detta jagande på äganderätten håller vi inte på att utplåna begerepp som Ödmjukhet och känsla,respekt . Är fotogafiet en uttrycksform som skall förbjudas liksom nedladdandet av musik???

På grund av sin allmängiltighet? 

 Nåväl-funderingar-

med kärlek till fotografin 

Inlagt 2008-04-19 19:12 | Läst 2033 ggr. | Permalink